Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Ακρίβεια: Αυξήσεις τιμών τον Αύγουστο σε καύσιμα και βασικά τρόφιμα – Ποια προϊόντα πήραν την ανιούσα

Ο συναγερμός λόγω της επερχόμενης ακρίβειας έχει σημάνει – Αγωνία σε χιλιάδες νοικοκυριά
Αυξήσεις «φωτιά» που αγγίζουν ακόμα και το 91% καταγράφηκαν στις τιμές τον Αύγουστο του 2021, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που αφορούν τον πληθωρισμό του Αυγούστου. Ενδεικτικό είναι πως μέσα σε μια χρονιά, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου σημειώνουν οι τιμές σε φυσικό αέριο 91%, πετρέλαιο θέρμανσης 28,9, νωπά λαχανικά 21,5%, βρώσιμα έλαια 17,6% και ελαιόλαδο 7,1%.

Τα νούμερα της ακρίβειας

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές τον περασμένο Αύγουστο και στους τομείς των καυσίμων – λιπαντικών κατά 17,4%, αρνί – κατσίκι 12,2%, ξενοδοχεία 11,4%, ψάρια νωπά 8%, φρούτα 4,2%, πουλερικά 4,5% και στα τυριά κατά 3,4%. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, περισσότερα πλήρωσαν οι καταναλωτές και για τη μεταφορά τους με αεροπλάνο (9%) αλλά και για τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία (11,4%).

Στο σύνολο, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Αυγούστου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2020 προέκυψε αύξηση 1,9% έναντι μείωσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019, γνωστοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για επίπεδο που είχε να δει η Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Αναλυτικά ό,τι αυξήθηκε

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,9% τον  μήνα Αύγουστο  2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

– Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 3,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης  αυτής αντισταθμίστηκε από τη  μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, μοσχάρι, χοιρινό, γιαούρτι.
  • 4,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 6,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία, εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενεία.

Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

  • 0,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
  • 2,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 0,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές.
  • 0,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
  • 2,6% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
  • 0,7% στην ομάδα Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
  • 1,1% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Αγωνιούν τα νοικοκυριά

Ο πληθωρισμός δείχνει τα «δόντια» του τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αγορές, κυβερνήσεις και κεντρικοί τραπεζίτες δεν δείχνουν να ανησυχούν θεωρώντας το φαινόμενο παροδικό, το οποίο θα αρχίσει να ξεθωριάζει σχετικά σύντομα και, πάντως, μέσα στο 2021.

Οι πολίτες βέβαια κάθε άλλο παρά ήσυχοι αισθάνονται, βλέποντας μία σειρά από βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως είναι το γάλα, το ψωμί και γενικά τα τρόφιμα να ακολουθούν ανοδική πορεία σε ό,τι αφορά τις τιμές.

Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτό. Ηλεκτρικό, φυσικό αέριο και καύσιμα κάνουν, επίσης, υψηλές «πτήσεις». Ο φόβος, βέβαια, όλων είναι τι θα συμβεί το χειμώνα και ειδικά στην περίπτωση που αυτός είναι βαρύς.

Δεν υπάρχει συντονισμένη απάντηση

Σύμφωνα με το imerisia.gr ουσιαστική και συντονισμένη απάντηση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, τουλάχιστον με όλους εκείνους που έχουν λόγο στην ανάληψη δράσεων να θεωρούν ότι η ανοδική κίνηση των τιμών, είναι μία φυσιολογική εξέλιξη, διότι επανεκκίνησε η οικονομία μετά από μία μακρά περίοδο στασιμότητας λόγω της πανδημίας.

Οι αναλυτές και οι υποστηρικτές του δόγματος «μπόρα είναι θα περάσει» σημειώνουν ότι είναι φυσιολογικό αυτό να συμβεί αφού υπήρξαν ελλείψεις σε πρώτες ύλες και εξαρτήματα. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι ούτε η Fed αλλά ούτε και η ΕΚΤ θεωρούν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να ταρακουνήσει την παγκόσμια οικονομία και γι’ αυτό τον λόγο δε θεωρούν αναγκαία την λήψη μέτρων και μάλιστα δραστικών και ουσιαστικά λένε ότι οι αγορές θα βρουν μόνες τους τον δρόμο.

Σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ με αφορμή την αύξηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο στο 3%, είπε ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται το φθινόπωρο. Προχώρησε την ανοδική εκ νέου αναθεώρηση για το σύνολο του 2021 στο 2,2%. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα αποκλιμακωθεί το 2022 στο 1,7% και περαιτέρω το 2023 στο 1,5%, ενώ ο μεσοπρόθεσμος στόχος της ΕΚΤ είναι πληθωρισμός στο 2%.

ΕΚΤ: Προσωρινή η αύξηση του πληθωρισμού

Επανέλαβε την άποψη της ΕΚΤ ότι πολλοί από τους λόγους αύξησης του πληθωρισμού είναι προσωρινοί και θα υποχωρήσουν, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ισχυρότερες και για μεγαλύτερο διάστημα οι πληθωριστικές πιέσεις, αν συνεχιστεί η στενότητα στην προσφορά λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες και εξαρτήματα, όπως οι ημιαγωγοί.

Όπως είπε, οι λόγοι για την αύξηση των τιμών είναι τρεις:

  • Η επανεκκίνηση της οικονομίας,
  • η στενότητα στην προσφορά, με τις εταιρείες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα προμήθειας πρώτων υλών και εξαρτημάτων. «Μένει να φανεί», πρόσθεσε, πόσο ισχυρή θα είναι και η διάρκειά της, και
  • οι αυξήσεις τιμών που συνδέονται με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών.

Ο πληθωρισμός, είπε, θα έχει μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια, αν οι αυξήσεις των τιμών οδηγήσουν σε σημαντικές αυξήσεις των μισθών, προσθέτοντας ότι για την ώρα αυτό δεν φαίνεται.

Στην κυβέρνηση ψάχνουν αντίδοτο

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, οι οικονομικοί υπουργοί επεξεργάζονται πυρετωδώς σχέδια ανάσχεσης της ακρίβειας. Το τελικό σχέδιο αναμένεται να το περιγράψει το Σάββατο στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, το οποίο και θα κινείται σε δύο βασικούς άξονες. Ο ένας είναι να πληρώσουν λιγότερα, τουλάχιστον στο κομμάτι της ενέργειας, τα ευάλωτα νοικοκυριά και από την άλλη, να αυξηθεί σε ένα βαθμό το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ