Αυξήθηκανοι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα αυτές για πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες να είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τον καθιερωμένο μηνιαίο δείκτη τιμών ρεύματος HEPI. Η έρευνα του Φεβρουαρίου αφορούσε το ύψος των τιμολογίων για οικιακούς καταναλωτές σε 33 πόλεις της Ευρώπης. Τη διενεργούν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία VaasaEET.
Σύμφωνα με τα ευρήματά της στην Αθήνα η μέση τιμή για τα νοικοκυριά ήταν στα 0,3019 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή στα 30,19 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η ελληνική πρωτεύουσα αναρριχήθηκε στη 12η από την 15η θέση τον Ιανουάριο. Η μέση αύξηση που καταγράφηκε σε διάστημα ενός μηνός ήταν 6% και ήταν η τρίτη υψηλότερη στις 33 πόλεις του δείγματος της έρευνας. Η μεγαλύτερη ανατίμηση του ρεύματος σημειώθηκε στο Παρίσι (9%), ακολούθησε η Μαδρίτη (8%) και αμέσως μετά την Αθήνα ήταν το Λονδίνο με 3%. Στις περισσότερες πόλεις της Ευρώπης οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά.
Επίσης για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες η τιμή της Αθήνας είναι υψηλότερη από τη μέση τιμή της ΕΕ. Η τελευταία μετρήθηκε τον Φεβρουάριο στα 0,2826 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή στα 28,26 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Σύμφωνα με την έρευνα η άνοδος των τιμών για τα νοικοκυριά αποδίδεται στο μεγάλο ψαλίδισμα της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος που αποφάσισε η κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο η κυβέρνηση είχε επιδοτήσει τα νοικοκυριά με 0,33 ευρώ ανά κιλοβατώρα και τον Φεβρουάριο με μόλις 0,04 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το αποτέλεσμα ήταν να περάσει μεγάλο μέρος των αυξήσεων στην κατανάλωση.
Η πλέον ακριβότερη πόλη είναι το Δουβλίνο με την τιμή της κιλοβατώρας για τους οικιακούς καταναλωτές να είναι στα 0,4985 ευρώ ή 49,85 λεπτά του ευρώ. Τη δεύτερη υψηλότερη τιμή πληρώνουν οι κάτοικοι του Βερολίνου με 0,4945 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 49,45 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στην τρίτη υψηλότερη θέση έρχεται το Λονδίνο με 0,4848 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 48,48 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Πάντως, παρά τις προαναφερόμενες μεταβολές η Ελλάδα παραμένει στη μέση της σχετικής κατάταξης των χωρών ως προς το ύψος των τιμών ρεύματος για τα νοικοκυριά.