Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ακρίβεια : “Φωτιά στα ταμεία των νοικοκυριών!”

Ακρίβεια :«Τσουνάμι» αυξήσεων έχει αρχίσει να παρατηρείται σε πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων, με το «καλάθι της νοικοκυράς» να γίνεται ολοένα και πιο ακριβό. Τρόφιμα, αναψυκτικά, είδη καθαρισμού και προσωπικής περιποίησης, σχεδόν το σύνολο των προϊόντων που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν επηρεαστεί από το δεύτερο μεγάλο κύμα ακρίβειας, που ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες. Ήδη, λόγω των αυξήσεων που εφαρμόζουν στα τιμολόγιά τους οι προμηθευτές, η πίεση για άνοδο των τιμών στη λιανική είναι μεγάλη.

Tου ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

«Όλα αυξάνονται. Είναι απελπιστική η κατάσταση», μας λέει μια συνταξιούχος που βρήκαμε έξω από σούπερ μάρκετ στην Καλλιθέα. Ήδη από τον περασμένο μήνα οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα σε πολλά βασικά είδη διατροφής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον φετινό Σεπτέμβριο τα νωπά λαχανικά αυξήθηκαν κατά 21,1%, το ελαιόλαδο 18,4%, άλλα βρώσιμα έλαια 14%, το αρνί και το κατσίκι 17,5%, τα νωπά ψάρια 7,5%, τα αυγά 3,5% και το ψωμί 2,6 %.
Για «τσουνάμι» αυξήσεων στις πρώτες ύλες κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδας, Ιωάννης Λαγός: «Η ζάχαρη στη χονδρική αυξήθηκε πάνω από 50% σε τρεις μήνες. Τα υλικά συσκευασίας αυξήθηκαν σχεδόν 30%, τα λιπαρά όπως το ηλιέλαιο ανατιμήθηκαν κατά 113% σε έναν χρόνο. Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές, αλλά δεν αντέχουμε άλλο», τονίζει.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος, επισημαίνει τη μεγάλη άνοδο του κόστους σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των ειδών αρτοποιίας (έλαια, αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη κ.ά.).
Όπως λέει, έχουν γίνει αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα από τον Σεπτέμβριο, ύψους 10%-15%, και ζητά τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Ράλι»

Οι τιμές ανεβαίνουν όμως και σε άλλα είδη διατροφής. Τα ζυμαρικά έγιναν από 10% έως 18% πιο ακριβά, με την αύξηση να φθάνει ακόμα και το 30% στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Στα τυροκομικά η φέτα ανέβηκε 5% και το κόστος στα τουρσιά αυξήθηκε από 6% έως 10%. Άνοδο στην τιμή τους παρουσιάζουν ακόμα τα απορρυπαντικά από 3% έως 8%, τα καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας 4,5%, τα αναψυκτικά από 4% έως 5%.
Όσο περνούν οι μέρες, οι αυξήσεις περνούν ακόμα σε χαρτικά, υλικά συσκευασίας και στις κονσέρβες.

«Ντομάτα πολυτελείας»

Στη λαϊκή της Καλλιθέας δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές οι οποίοι επιλέγουν να πάνε αργά το μεσημέρι όταν οι τιμές έχουν μειωθεί. Όπως μας λένε, πολλά βασικά οπωροκηπευτικά στο σούπερ μάρκετ έχουν γίνει σχεδόν απλησίαστα: «Στις 2.30 το μεσημέρι αγόρασα τις ντομάτες για σαλάτα τόσο όσο τις έβρισκα άλλες φορές νωρίς το πρωί», μας λέει η κ. ∆ήμητρα. «Στο σούπερ μάρκετ η ντομάτα πωλείται λίγο κάτω από δύο ευρώ», συμπληρώνει η ίδια.

 

Γενικά το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί 25%-30%, μας λέει ο Σωτήρης Ιωάννης, παραγωγός από το Άργος. «∆εν έχουμε μετακυλίσει τις αυξήσεις στους πελάτες μας καθώς ο κόσμος δεν έχει χρήματα και ψωνίζει λιγότερα προϊόντα. Συγκρατούμε όσο μπορούμε τις τιμές, αλλά δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα μπορούμε να το κάνουμε αυτό», τονίζει.

Αυξημένο 25-30% το κόστος παραγωγής επισημαίνει ο Σωτήρης Ιωάννης παραγωγός από το Άργος

 

Για ανατιμήσεις 10%-20% σε όλα τα οπωροκηπευτικά κάνει λόγο ο Παντελής Μόσχος, εκπρόσωπος των λαϊκών αγορών.

 

Παντελής Μόσχος Πρόεδρος Ομοσπονδίας παραγωγών λαϊκών αγορών

“Το πρόβλημα θα χειροτερεύσει αν δεν παρθούν μέτρα ενίσχυσης των αγροτών. Έχουμε μία μεγάλη αύξηση στο πετρέλαιο εδώ και δύο μήνες, που όσο πάει μεγαλώνει. Υπάρχει μεγάλη αύξηση στη ∆ΕΗ 60% με 70%, στα λιπάσματα κ.ά. Όσο κι αν προσπαθούμε να τις συγκρατήσουμε, ένα μέρος τους αναγκαστικά περνάει στους καταναλωτές”, τονίζει στην «Μ».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήστος Σταϊκούρας: Οι τράπεζες δίνουν αλλά όχι στην «επιθυμητή ένταση και έκταση»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σύνθετο πρόβλημα η αύξηση των τιμών στην ενέργεια – Να είμαστε τολμηροί για να μειώσουμε τις εκπομπές


Το κρέας

Τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλες αυξήσεις στη λιανική τιμή του κρέατος κρούουν έμποροι και παραγωγοί. Στελέχη των επιχειρήσεων επεξεργασίας κρέατος, σε πρόσφατη συνάντησή τους με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, επεσήμαναν ότι στη χονδρική η ελληνική βιομηχανία-βιοτεχνία επιβαρύνεται με 45% «καπέλο» στο βόειο κρέας και 30% στα πουλερικά και το χοιρινό. Όπως λένε, το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 55%.

Μιλώντας στην «ΜΠΑΜ» ο κ. Λευτέρης Γίτσας, πρόεδρος της Εθνικής ∆ιεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (Ε∆ΟΚ), μας είπε ότι το μεγάλο σοκ για τους κτηνοτρόφους είναι η αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών: «Αυτό που συμβαίνει με τις ζωοτροφές ελληνικής παραγωγής είναι πρωτάκουστο και δεν δικαιολογείται με τίποτα.

Λευτέρης Γίτσας Πρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος

Το καλαμπόκι έχει αυξηθεί κατά 70% σε σχέση με πέρσι. Θα μπορούσα να δικαιολογήσω μία αύξηση 30%, όπως έχουμε δει, λίγο – πολύ, σε άλλα είδη, αλλά όχι τόσο μεγάλη. Ο πτηνοτρόφος θα ταΐσει πολύ λιγότερο, με συνέπεια να έχει λιγότερες αποδόσεις, μειωμένο γάλα και κρέας. Θα κλονιστεί η βιωσιμότητα των εκτροφών και θα δοκιμαστούν οι παραγωγοί, οι οποίοι τόσα χρόνια έχουν μείνει χωρίς καλλιεργητικά δάνεια και χρηματοδότηση για να στηριχθούν», τονίζει. Όπως μας είπε, μέρος των αυξήσεων θα περάσει αναπόφευκτα στη λιανική, πράγμα που θα δημιουργήσει κάποια προβλήματα στους καταναλωτές. Όπως εκτιμούν στελέχη του εμπορίου κρέατος, θα υπάρξουν γενναίες αυξήσεις τιμών. Ήδη οι πρώτες ανατιμήσεις της τάξεως του 6-8% στο κοτόπουλο έχουν περάσει στα σούπερ μάρκετ, ενώ έπεται ένα δεύτερο κύμα της τάξεως του 6% τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, αν δεν υπάρξει δραστική κρατική παρέμβαση, οι αυξήσεις στα πουλερικά μπορεί να φθάσουν και το 1 ευρώ το κιλό, δηλαδή πάνω από 40%.

αύξηση
Μέχρι και 40% μπορεί να αυξηθούν οι τιμές στο κοτόπουλο

Ανοδικά έως και 20% κινούνται οι τιμές και στο εθνικό μας προϊόν, το σουβλάκι, το οποίο θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα 3 ευρώ, για να είναι βιώσιμα τα καταστήματα. Όσο για το μοσχαρίσιο κρέας, η τιμή που αγοράζει η βιομηχανία έχει αυξηθεί κατά 45%, ενώ σταθερές είναι ακόμη οι τιμές στο χοιρινό.

«Λαμπάδιασαν» τα καύσιμα

“Φωτιά” οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης

Με πολύ αυξημένες τιμές έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς πωλείται ακριβότερα έως και 45% σε σχέση με πέρυσι τον Οκτώβριο.
Όπως είπε στην «ΜΠΑΜ» η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, το πετρέλαιο άρχισε να διατίθεται προς 1,15 ευρώ το λίτρο για Αττική και Θεσσαλονίκη ενώ πέρσι ξεκίνησε στα 0,80 ευρώ το λίτρο και έκλεισε στα 0,90 ευρώ. Επίσης, εκτίμησε ότι η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω ή και να μειωθεί. Η τιμή του πετρελαίου θα είναι 1,25 ευρώ το λίτρο για την περιφέρεια και 1,30 ευρώ το λίτρο για τη νησιωτική Ελλάδα. «Οι τιμές έχουν κάνει ένα ράλι προς τα πάνω και για όλα ευθύνεται το φυσικό αέριο», επισημαίνει.

αύξηση

Μαρία Ζάγκα Πρόεδρος Βενζινοπωλών ΑττικήςΌπως λέει, έχει ζητήσει εδώ και χρόνια ως πρόεδρος τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης: «Στην Ελλάδα έχουμε βαριά φορολογία στα καύσιμα. Τα τρία τέταρτα της τιμής είναι φόρος. Προτείνουμε λοιπόν να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, έστω και για την περίοδο της κρίσης. Είμαστε η τρίτη πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης στην αμόλυβδη με τον ειδικό φόρο, ενώ αν τον βγάλουμε, πάμε στην 11η θέση», αναφέρει και καταλήγει ότι αυτός θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας.

«Ήδη ο κόσμος που έρχεται στο μαγαζί -και μιλάω με πολλούς πελάτες- μου λένε ότι είναι πολύ προβληματισμένοι για το πώς θα περάσουν τον χειμώνα…» τονίζει.

Ήδη εκδηλώνονται οι πρώτες παραγγελίες από οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι θέλουν να προλάβουν το καύσιμο πριν συνεχίσει κι άλλο την ανοδική πορεία του. Οι ποσότητες πάντως κυμαίνονται γύρω στα 500 λίτρα, κάτι που δείχνει και τη δυσκολία των νοικοκυριών να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα.
Ενδεικτικά για μια πολυκατοικία η προμήθεια 1.000 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης θα κοστίσει φέτος ακριβότερα κατά 352 ευρώ!

Καυσόξυλα – πέλλετ

Σταθερή παραμένει η ζήτηση για καυσόξυλα και πέλλετ, παρά τη ραγδαία αύξηση στις τιμές των άλλων μορφών θέρμανσης.

«Ο κόσμος αγοράζει γενικά σε μικρότερες ποσότητες, καθώς έχει πέσει και η αγοραστική του δύναμη», μας λέει ο Β. Μητρόπουλος, έμπορος καυσόξυλων με αλυσίδα καταστημάτων: «∆εν υπάρχει ποσότητα 6 με 7 κυβικά μέτρα, όπως υπήρχε παλιότερα. Τώρα αγοράζουν 1-3 κυβικά μέτρα. Η τιμή παραμένει σταθερή περίπου στα 80 ευρώ/κυβικό για τα χύμα καυσόξυλα. Ο κραδασμός που υπάρχει στην αγορά λόγω των ανατιμήσεων στα καύσιμα ίσως έρθει σε μας του χρόνου, γιατί τα μεγάλα μαγαζιά έχουν προμηθευτεί με ξύλα», προσθέτει.αύξηση

«Από το 2012 πουλάμε στις ίδιες τιμές», μας λέει ο κ. Γιώργος Κασκαλίδης, έμπορος καυσόξυλων. Όπως αναφέρει: «Ο κλάδος έχει δεχτεί τρεις μεγάλες οικονομικές επιθέσεις. Οι δύο από τις διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ, από το 9% στο 13% και μετά στο 24% και η τρίτη λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή του πετρελαίου λόγω των μεταφορικών. Όλα αυτά δεν τα έχουμε μετακυλίσει στη λιανική». Όπως μας είπε, υπάρχει μια αύξηση στη ζήτηση, ενώ οι ποσότητες που παραγγέλνουν είναι ελαφρά ανεβασμένες.

 

αύξηση

«Αισχροκέρδεια»
Αισχροκέρδεια καταγγέλλει το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, σημειώνοντας πως η ακρίβεια καλπάζει από τον Σεπτέμβριο του 2020, δηλαδή εν μέσω υγειονομικής κρίσης κάποιοι κερδοσκόποι αλωνίζουν την αγορά. Όπως αναφέρουν, βασικά καταναλωτικά αγαθά έχουν πάει στα ύψη, όπως το ψωμί από 1,60 το κιλό στα 2,20 το κιλό, φρούτα και λαχανικά έως 130% πάνω σε σχέση με το 2020.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ, στην αγορά υπάρχουν παντού αυξήσεις: Οικοδομικά υλικά 40%, ηλεκτρικά 35%, ηλεκτρονικά 35%, ρούχα 30%, υποδήματα 35%, παροχές υπηρεσιών, εστιατόρια, καφέ. Τα καύσιμα ξεπέρασαν τα 2 ευρώ το λίτρο.

Το ΙΝΚΑ με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ζητά να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, να υπάρξει μείωση ή και απαλλαγή συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως νερό, ψωμί, γάλα, ρεύμα, ζωοτροφές κ.ά., για να ανακουφιστούν οι καταναλωτές.

Σταύρος Καφούνης – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών: «Το κράτος θα πρέπει να παρέµβει…»

Σταύρος Καφούνης – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

«Υπάρχει μια αύξηση τιμών στα είδη από την Κίνα. Πολύ μεγάλη στα φθηνά αντικείμενα και ασήμαντη στα ακριβά», αναφέρει. Όπως λέει, οι επιχειρήσεις έχουν απορροφήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των αυξήσεων σε αρκετά είδη: «Υπάρχει μια άνοδος στις εργοστασιακές τιμές, οι οποίες οφείλονται στην αύξηση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο και στην υψηλότερη τιμή των μεταφορικών. Το κράτος θα πρέπει να παρέμβει και να απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος του κόστους. Αυξήσεις θα έχουμε και στις τιμές των αυτοκινήτων λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ειδικών μικροτσίπ», τόνισε. Αναφερόμενος στα είδη ένδυσης και υπόδησης, ο κ. Καφούνης επεσήμανε ότι όχι μόνο δεν αυξήθηκαν οι τιμές τους, αλλά τον Αύγουστο μειώθηκαν περαιτέρω.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου – Πρόεδρος Κ.Ε.Ε.Ε : «Να δοθούν επιπλέον µέτρα στήριξης»

αύξηση
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

«Με την πανδημία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τις οικονομικές επιπτώσεις της να συνεχίζουν να πλήττουν σοβαρά την επιχειρηματικότητα, το κύμα ακρίβειας που ολοένα και ‘‘φουντώνει’’ βάζει νέες ‘‘φωτιές’’ στα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι ανατιμήσεις δεν θα έχουν παροδικό χαρακτήρα, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί από την κυβέρνηση, και πως χρειάζονται επιπλέον μέτρα στήριξης.
Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση προχώρησε στην ενίσχυση των μέτρων για την προστασία των αδύναμων νοικοκυριών, διπλασιάζοντας την επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και διευρύνοντας τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, αντίστοιχη μέριμνα για την προστασία των επιχειρήσεων, το κόστος λειτουργίας των οποίων αυξάνεται από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, την ίδια ώρα που οι τζίροι πλήττονται από τη μείωση του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος των νοικοκυριών, εξαιτίας της ακρίβειας.

Η επιμελητηριακή κοινότητα έχει από την πρώτη στιγμή υπογραμμίσει την ανάγκη ελάφρυνσης των επιχειρήσεων, από τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων, γεγονός που αναγνωρίζει και η Κομισιόν με τις πρόσφατες προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ζητώντας κρατική ενίσχυση για εταιρείες και στοχευμένες φορολογικές μειώσεις.

Η ΚΕΕΕ έχει προτείνει άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα είδη πρώτης ανάγκης, μη επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στο προσαυξημένο ποσό που θα προκύψει από τις ανατιμήσεις, κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ, υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την επιδότηση ρεύματος και για τους καταναλωτές μεσαίας τάσης, ειδική μέριμνα για τους καταναλωτές υψηλής τάσης, καθώς και άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Η επέλαση της ακρίβειας απαιτεί τη λήψη μέτρων εδώ και τώρα, για να μη γίνουμε μάρτυρες δραματικών επιπτώσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ