Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ακρίβεια: Η λύση είναι η αύξηση προσφοράς προϊόντων

Σε τηλεοπτική εκπομπή του Action 24 τονίστηκε ότι η λύση για την ακρίβεια των τροφίμων είναι η αύξηση της προσφοράς προϊόντων

Κρας τεστ τιμών στα τρόφιμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκε σε εκπομπή του Action 24 και τα συμπεράσματα δημιούργησαν και πάλι εύλογες απορίες.

Τα προϊόντα που μετρήθηκαν ήταν τα εξής:

 

  • Φέτα 200 γραμμ. Γερμανία 1,69 ευρώ – Ελλάδα 3,40 ευρώ
  • Κρουασάν συσκευασμένο (της ίδιας εταιρείας) Αγγλία 1,13 ευρώ – Ελλάδα 2,62 ευρώ
  • Καφές 200 γραμμ. Αγγλία 6,36 ευρώ – Ελλάδα 11,31 ευρώ
  • Αλάτι Κάλας. Καναδάς 1,73 ευρώ – Ελλάδα 2,86
  • Λάδι (3 λίτρα). Καναδάς 27 ευρώ – Ελλάδα 37-47 ευρώ
  • Ρεβίθια 500 γραμμ. Καναδάς 3,13 ευρώ – Ελλάδα 3,46 ευρώ
  • Τραχανάς 500 γραμμ. Καναδάς 3,13 ευρώ – Ελλάδα 3,70 ευρώ
  • Μπάμιες κατεψυγμένες Καναδάς 7,90 – Ελλάδα 10,48
  • Στραγγιστό γιαούρτι (κιλό). Καναδάς 4,13 ευρώ – Ελλάδα 4,65 ευρώ

Ο γ.γ. του εμπορικού συλλόγου Αθηνών, Ανδρέας Τσαγγάρης σχολίασε ότι στα είδη πρώτης ανάγκης εκτός τροφίμων δεν έχει γίνει αύξηση ούτε ένα ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια λόγω ανταγωνισμού αλλά αναρωτήθηκε «πώς θα έρθει ο κόσμος στα καταστήματά μας με τέτοια ακρίβεια στα βασικά αγαθά; Ο πληθωρισμός είναι σε διψήφια νούμερα και η αύξηση γενικών εξόδων στα νοικοκυριά σημαίνει για εμάς μείωση του τζίρου μας».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης τόνισε ότι «η λύση στην ακρίβεια είναι να αυξηθεί η προσφορά αλλά αυτό είναι δύσκολο εξαιτίας των καρτέλ. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα μέρος των αυξήσεων οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και η αύξηση των επιτοκίων δεν μπορεί να προκαλέσει την αύξηση των παραγόμενων ποσοτήτων ενέργειας. Οπότε το υπερβολικό κόστος της ενέργειας εξακολουθεί να ενσωματώνεται στις τιμές των προϊόντων». Συμπλήρωσε ότι «η αύξηση των επιτοκίων δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα».

Ο κ. Τσαγγάρης πρόσθεσε επίσης ότι «για να αντέξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θέλουν μια ένεση ρευστότητας. Αυτό μπορεί να γίνει με τη ρύθμιση παλιών χρεών που τα κουβαλάμε στην πλάτη μας από την εποχή των μνημονίων. Ζητάμε ρύθμιση 120 δόσεων γιατί ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν λειτουργεί. Η μοναδική πηγή ρευστότητας είναι η ρύθμιση του ΦΠΑ. Μόλις βγαίνει ο ΦΠΑ τον ρυθμίζουμε σε 24 δόσεις και μπορούμε έτσι και πληρώνουμε παλιά χρέη γιατί δεν υπάρχει αύξηση τζίρου στα μαγαζιά για να μπορούμε να πληρώνουμε και τα παλιά και τα νέα χρέη. Αυτό είναι που ζητάμε», λέει ο κ. Τσαγγάρης.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ