Ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα: Πρόταση «βόμβα» εφόσον το «κακό» σενάριο για την ενεργειακή κρίση εξελιχθεί σε βασικό (δηλαδή η πληθωριστική καταιγίδα δεν κοπάσει μέσα στο καλοκαίρι) έχει πέσει «στο τραπέζι»: σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση θα παρέμβει στην αγορά και θα επιδοτήσει πλήρως (ή κατά το μεγαλύτερο μέρος ενδεχομένως) το αυξημένο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου στη χώρα μας.
Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε περίπου 2,5-4 δισ. ευρώ χονδρικά σε ετήσια βάση αλλά η κυβέρνηση θα μπορούσε να καλύψει προσωρινά για λίγους μήνες μόνον, την διαφορά της τιμής σε σχέση με τα συμβόλαια αγοράς και τους λογαριασμούς που πλήρωναν πέρυσι οι καταναλωτές.
Επιδότηση φυσικού αερίου για όλους
Αυτό όμως που θα κάνει τη διαφορά και θα επαναφέρει την ισορροπία στην οικονομία είναι το σχέδιο για την μεγαλύτερη -η και πλήρη- επιδότηση τουκόστους προμήθειας του φυσικού αερίου στη χώρα μας.
Η πρόταση αυτή δεν δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, γιατί δεν έχει στόχο να καλύψει μόνο τις παραγωγικές μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο, ή κάποιες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά προκειμένου να ζεσταθούν τον επόμενο χειμώνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακρίβεια : Οι 9 στους 10 καταναλωτές περιμένουν αυξήσεις τιμών, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ
Δικαστική απόφαση – σταθμός για την Ρήτρα αναπροσαρμογής: Δεν κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα αν δεν πληρωθεί!
Καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί μέχρι και το 1/3 του μείγματος (και του κόστους) παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας, η ωφέλεια από το συγκεκριμένο μέτρο θα απλώνεται σε όλο το φάσμα της αγοράς: από το χωράφι μέχρι την μεταποίηση και τη βιομηχανία, δηλαδή σε ολόκληρη την παραγωγή και στα νοικοκυριά-καταναλωτές, για να μπορέσουν έτσι όλοι να συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα, με τους λιγότερους κραδασμούς και ανεξάρτητα από τι άλλα καύσιμα που χρησιμοποιεί επί μέρους ο καθένας.
Για μια τέτοια παρέμβαση -πέραν του ότι κάποιοι την “καλοβλέπουν” επειδή η χώρα εισέρχεται και προεκλογική χρονιά- το δημοσιονομικό κόστος θα είναι στην πραγματικότητα αισθητά μικρότερο επειδή, όπως οι εισηγητές του μέτρου υποστηρίζουν, θα συμβάλει καθοριστικά για να αποτραπεί ένα τεράστιο κύμα λουκέτων, απολύσεων και ανατιμήσεων στην αγορά (δευτερογενείς επιπτώσεις) που θα επιβάρυναν -ή και θα διέλυαν- με ένα πάρα πολύ αυξημένο κόστος, τόσο την παραγωγή, την αγορά και τον τελικό καταναλωτή, όσο όμως και τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού – προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες πληρωμών υποχρεώσεων χωρίς ταυτόχρονα να μπορεί να εισπράττει τα ανάλογα έσοδα.
Σε κάθε περίπτωση τα νέα μέτρα είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση καθώς οι καταναλωτές βομβαρδίζονται από τον υψηλό πληθωρισμό, που κινείται χωρίς φρένα και εκτιμάται φέτος έως και στο 6% αντί 1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.