Η τιμή στο ελαιόλαδο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω εντός του χειμώνα – Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για 10 ευρώ το κιλό στην τιμή παραγωγού για το λάδι της νέας σεζόν – Ερωτηματικά για τις αυξημένες τιμές που αγοράζουν το περσινό λάδι από το ράφι οι καταναλωτές
Χρηματιστήριο σε παρατεταμένο limit up θυμίζει το τελευταίο διάστημα η τιμή ελαιολάδου, τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο, με τους καταναλωτές να αναγκάζονται να βάλουν το χέρι βαθιά στη τσέπη για ένα προϊόν πρώτης ανάγκης που αποτελεί τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής.
Ωστόσο οι τιμές αυτές που αγοράζει ο Έλληνας καταναλωτής αφορούν προϊόντα στο ράφι με περσινά ή ακόμα και προπέρσινα ελαιόλαδα αφού η φετινή ελαιοκομική σεζόν ξεκινάει σε λίγες ημέρες.
Μείωση 40% στην παραγωγή της Μεσσηνίας
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η παραγωγή στην περιοχή της Μεσσηνίας θα είναι μειωμένη σε ποσοστό 35%-40%. Συνολικά δηλαδή δεν περιμένουν πάνω από 45.000 τόνους ενώ πέρσι είχαμε ξεπεράσει τους 60.000 τόνους.
Ποιοτικά η παραγωγή αναμένεται ωστόσο καλύτερη αφού δεν έχουμε τα περσινά προβλήματα από το γλοιοσπόριο και τον δάκο κάτι που οφείλεται τόσο στις κλιματολογικές συνθήκες όσο και στην καλλιεργητική φροντίδα των δέντρων.
Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη περίοδο της ανθοφορίας (την άνοιξη) που δεν βοήθησε την καρπόδεση και έτσι η παραγωγή μας θα είναι μικρότερη».
Οι τιμές παραγωγού και πόσο αγοράζουμε στο ράφι
Σε σχέση με τη ένα ελαιοκομική περίοδο αλλά και τις τιμές ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, σημειώνει στο Newsbomb.gr: «Η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή μας θα ξεκινήσει σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα οπότε όλο το λάδι που έχουμε τώρα είναι το περσινό. Η τιμή του κυμαίνεται στα 8 με 8,50 ευρώ για το έξτρα παρθένο και το ΠΟΠ Καλαμάτα.
Όταν αρχίσει να βγαίνει το καινούριο λάδι η τιμή θα αυξηθεί περίπου 2 ευρώ το κιλό δηλαδή θα πιάσει το 10ευρο. Ωστόσο όταν αρχίσουν να βγαίνουν πολλά λάδια θα ξεκινήσει μια μικρή μείωση της τιμής. Ο λόγος είναι ότι θα αρχίσουν να γεμίζουν και γεμίζουν και οι δεξαμενές των Ιταλών οπότε δεν θα χρειάζεται να αγοράσουν πολύ λάδι από τη χώρα μας.
Όσον αφορά την τιμή στο ράφι αυτή την στιγμή στις μικρός συσκευασίες των 500 ml κυμαίνεται στα 9 ευρώ ενώ τα πιο μεγάλα είναι μικρότερη η τιμή. Στα πεντόλιτρα η τιμή παίζει στα 7-8 ευρώ το λίτρο. Μιλάμε όμως πάντα για περσινά ή προπέρσινα λάδια αφού η ημερομηνία λήξης τους είναι τα 2 χρόνια.
Αυτό όμως σημαίνει ότι πουλάνε το λάδι με σημερινές τιμές ενώ είχαν αγοράσει από τον παραγωγό πολύ φθηνότερα με περσινές ή προπέρσινες τιμές. Πολλοί νομίζουν ότι οι παραγωγοί παίρνουν τα λεφτά όμως αυτό δεν είναι αλήθεια».
Η εικόνα του ελαιοκομικού κλάδου στην ΕΕ
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας το 69% της παγκόσμιας παραγωγής. Στην ΕΕ υπάρχουν 9 κράτη μέλη παραγωγής: Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Γαλλία, Σλοβενία, Κροατία, Κύπρος και Μάλτα. Κατέχοντας συνολικά περίπου 5 εκατομμύρια εκτάρια ελαιώνων, τα περισσότερα από τα οποία είναι αφιερωμένα στην παραγωγή ελαιολάδου. Η Ισπανία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής έκτασης της ΕΕ με ελαιώνες.
Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στην ΕΕ: από το 2015/16 έως το 2017/18, κατά μέσο όρο, αντιπροσωπεύει το 63% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ. Τα τελευταία 3 χρόνια, η μέση παραγωγή στην Ισπανία ανήλθε σε 1,3 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Σχεδόν το σύνολο της παραγωγής λαμβάνεται σε τέσσερα κράτη μέλη: η Ισπανία (63%), η Ιταλία (17%), η Ελλάδα (14%) και η Πορτογαλία (5%) καλύπτουν από κοινού περίπου το 99% της παραγωγής στην ΕΕ.