Οι αλλαγές που θα επιφέρει το Brexit θα επηρεάσουν και τους έλληνες φοιτητές. Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, όσοι εγγραφούν σε βρετανικές σχολές θα έχουν αυξημένα δίδακτρα. «Όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε πανεπιστημιακό πρόγραμμα για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τα ίδια δίδακτρα που πληρώνουν και οι βρετανοί συμφοιτητές τους για τη διάρκεια του προγράμματος στο οποίο έχουν εγγραφεί», δήλωσε στα «ΝΕΑ» η Βίβιαν Στερν, διευθύντρια του Universities UK International, του οργανισμού που εκπροσωπεί τα πανεπιστήμια της Βρετανίας. «Ωστόσο, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, τον Δεκέμβριο, θα υπάρξουν σταδιακές αλλαγές για τους έλληνες φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο».
«Από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, θα ισχύουν για τους περισσότερους τα δίδακτρα των διεθνών σπουδαστών τα οποία διαφέρουν κατά πολύ από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο και από πρόγραμμα σε πρόγραμμα. Κατά μέσον όρο, τα δίδακτρα θα ανέρχονται περίπου σε 15.000 στερλίνες (σ.σ. 16.500 ευρώ) τον χρόνο, όταν για τους βρετανούς πολίτες είναι κάτι λιγότερο από 10.000 στερλίνες (σ.σ. 11.000 ευρώ). Ωστόσο, για κάποια προγράμματα, ιδίως όταν πρόκειται για διακεκριμένα πανεπιστήμια με εργαστηριακά μαθήματα, τα δίδακτρα ενδέχεται να είναι σημαντικά υψηλότερα», εξηγεί η Στερν.
Επίσης από την επόμενη χρονιά, οι έλληνες φοιτητές θα εντάσσονται και αυτοί στο καθεστώς φοιτητικής βίζας. «Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον νέο μηχανισμό Student Route, τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες κράτους – μέλους της ΕΕ που θα φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Πρόκειται για μια πολύ απλή και ξεκάθαρη διαδικασία», σημείωσε η κα Στερν.