Απέκλεισε την απόσυρση του ασφαλιστικού ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και χαρακτηρίζει τη μεταρρύθμιση απολύτων αναγκαία και κατεπείγουσα. Μάλιστα, σε περίπτωση διαφωνίας από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η παράδοση της έδρας είναι ούτως ή άλλως ηθική υποχρέωση του διαφωνούντος.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «RealNews» ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθαρίζει πως «δεν συζητάμε απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό» καθώς εκτιμά ότι χωρίς αυτή, οι συντάξεις τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορούν να πληρωθούν.
Προσθέτει ότι η κυβέρνηση συζητάει κάθε πρόταση που μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Για τις κοινωνικές αντιδράσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, ο κ. Φλαμπουράρης ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται την πόλωση και εκφράζει την άποψη ότι η κοινωνία δεν βρίσκεται απέναντι από την κυβέρνηση, γιατί αναγνωρίζει ότι η κυβερνητική πολιτική επιδιώκει «να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων εισοδηματικά στρωμάτων».
Ειδικότερα, για τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Επικρατείας εκφράζει την ελπίδα οι δυνάμεις που επιλέγουν την αδιαλλαξία στους κόλπους των αγροτών, να περιθωριοποιηθούν και οι αγρότες να κατανοήσουν ότι το συμφέρον τους είναι με την κοινωνία μαζί τους, να προσέλθουν στο διάλογο.
Για τυχόν διαφωνίες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό, ο κ. Φλαμπουράρης αναφέρει ότι «η παράδοση της έδρας σε περίπτωση διαφωνίας είναι, ούτως ή άλλως, ηθική υποχρέωση του διαφωνούντος. Πολύ περισσότερο, όταν ο διαφωνών έχει εκλεγεί με κομματική επιλογή, με “λίστα”».
Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και τη λειτουργία των hotspots, ο κ. Φλαμπουράρης επισημαίνει: «Εργαζόμαστε νυχθημερόν, ώστε τα hotspots να είναι στην ώρα τους έτοιμα».
Προσθέτει πως «”Λειτουργήσιμα” θα είναι όταν επιτελείται ο σκοπός για τον οποίο κατασκευάζονται, δηλαδή η δυνατότητα των ταυτοποιημένων προσφύγων να μετεγκαθίστανται νόμιμα στις χώρες της Ευρώπης και αλλού». Επιρρίπτει ευθέως ευθύνη στα ευρωπαϊκά κράτη για αυτό και τονίζει ότι, όσον αφορά στην επαναπροώθηση των μεταναστών στις χώρες προέλευσης, «η συμβολή της Ευρώπης είναι μηδαμινή».