Σκληρή κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για σχέδιο που είναι “βγαλμένο από το χρονοντούλαπο της ιστορίας”, “από εκεί όπου αποσύρθηκαν, χρόνια τώρα, οι παλιές και αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές”.
Κατά την παρουσίαση μιας “εναλλακτικής στρατηγικής” που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, το “Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ +” υπογράμμισε τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης ως “πολύτιμου εργαλείου για ένα πραγματικό restart”, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “δεν συζήτησε με κανέναν για ένα σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ τη συνταγματική της θητεία”.
“Αυτή η κυβέρνηση κατέθεσε ένα σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με το βλέμμα στραμμένο όχι στις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, αλλά στις εμμονές μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ. Και με το μυαλό στις ένδοξες μέρες της Δεξιάς του πελατειακού κράτους. Που έκανε γιουρούσι στο δημόσιο χρήμα και μας οδήγησε στη χρεοκοπία”, είπε χαρακτηριστικά, και υποστήριξε ότι το κυβερνητικό σχέδιο συγκροτείται γύρω από “τέσσερις θεμελιακές σκέψεις”: “την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με μείωση μισθών και αύξηση του χρόνου εργασίας”, “τις ιδιωτικοποιήσεις στις υποδομές, την ενέργεια, στο ασφαλιστικό σύστημα, στις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης”, “τη συρρίκνωση της ΜμΕ επιχειρηματικότητας, με επιλογή μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων για την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία” και “τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη και στα υψηλά εισοδήματα με μεταφορά φορολογικών βαρών στην κατανάλωση και στις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, με παράλληλη μείωση των κοινωνικών δαπανών”.
“Όλα τα παραπάνω είναι ακριβώς αυτά που απέρριψε και χαρακτήρισε ως απόλυτη αποτυχία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν στην ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο, πριν από λίγες ημέρες”, σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε πως είναι καιρός “να γυρίσουμε σελίδα”.
Ο Αλ. Τσίπρας άσκησε κριτική και στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι “προχώρησε μεν σε σημαντικές αλλαγές για τα συντηρητικά της δεδομένα, με την αμοιβαιοποίηση χρέους και το Ταμείο Ανάκαμψης”, ωστόσο, “συνεχίζει να έχει τα αντανακλαστικά ενός δυσκίνητου, γερασμένου οργανισμού που τον ξεπερνούν οι συγκυρίες, τη στιγμή που θα μπορούσε να παίξει ένα πραγματικά προωθητικό ρόλο στη νέα κατάσταση”.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το “Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ +” είναι αυτό που “πραγματικά έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία”, δηλαδή μια “συνεκτική στρατηγική για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θέτει τις βάσεις για διατηρήσιμη, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη”.
Ειδικότερα, στους στόχους του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμπεριέλαβε “την αύξηση του ΑΕΠ με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας”, “τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης και της αυξημένης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών και όχι του ανταγωνισμού στη βάση της μείωσης των μισθών”, “τη στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλο το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα”, “την προστασία της εργασίας με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και την αύξηση των μισθών”, “τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών”, “την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους”, “τη δικαιότερη φορολογία με μείωση της φοροδιαφυγής και προοδευτική φορολόγηση, που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες” και “το συνολικό οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και την ενεργειακή δημοκρατία, με κοινωνική συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας”.
Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η επιλογή έργων και μεταρρυθμίσεων στο Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ +, βασίζεται κυρίως σε πέντε κριτήρια, “τη διάχυση του οικονομικού οφέλους στην κοινωνία”, την “αποφυγή κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού”, την “αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας”, την “ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας” και τη “δυναμική μετασχηματισμού”.
“Προκρίνουμε δηλαδή έργα και μεταρρυθμίσεις που επιλύουν τους παγιωμένους αναχρονισμούς στη χωροταξία, το περιβάλλον, τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη και διευκολύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά και παρουσίασε στη συνέχεια περιεκτικά τους πέντε άξονες παρεμβάσεων που περιλαμβάνει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ξεκινώντας από τη “Δίκαιη, Πράσινη Μετάβαση”, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως “ο δικός μας δρόμος εδράζεται στην έννοια της αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης” δηλαδή, “την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας από τα ίδια τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις”, καθώς και “την αποκέντρωση της παραγωγής, στις συμμετοχικές επενδύσεις και στη διαχείριση παραγωγής ενέργειας μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων”. Υποστήριξε δε, ότι με βάση το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, “το 50% των αδειών ΑΠΕ κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες”, “σε αντίθεση με το κυβερνητικό σχέδιο που τις κατανέμει σχεδόν εξολοκλήρου στις μεγάλες επιχειρήσεις”.
Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο άξονα που παραπέμπει στον “μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση ΜμΕ και αυτοαπασχολουμένων”, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η “στρατηγική” που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “έχει στον πυρήνα της την παραδοχή ότι η εργασία αποτελεί παραγωγική δύναμη”. “Η στήριξη των μισθών, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση των ανισοτήτων συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη” εξήγησε, τονίζοντας ότι σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί “η αποκατάσταση και κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αξιοποίηση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας για την δημιουργία καινοτομίας”, αλλά και η “ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με τον αναπροσανατολισμό της σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας”.
Σχετικά με τον τρίτο άξονα που αφορά τον “Ψηφιακό Μετασχηματισμό”, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι “η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιακή μετάβαση πρέπει να αντιμετωπίζει το ζήτημα του ψηφιακού αποκλεισμού και ταυτόχρονα να έχει στόχο την προώθηση και υλοποίηση μιας συνολικής εθνικής ψηφιακής στρατηγικής”. “Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης και των κρατικών δομών και τη πλήρη γεωγραφική κάλυψη και δυνατότητα πρόσβασης για όλους, σε επικοινωνίες υψηλών ταχυτήτων και ενέργεια”, πρόσθεσε.
Ως τέταρτο άξονα, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Κοινωνική Συνοχή και Ανθεκτικότητα. “Για να καταφέρει η ελληνική οικονομία να συμμετέχει σε μια διαδικασία επαναφοράς και προσανατολισμού προς ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο μείωσης των ανισοτήτων και ενίσχυσης των δαπανών για την υγεία και το κράτος πρόνοιας, για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό”, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως σε αυτό περιλαμβάνεται το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νέο ΕΣΥ και για την αξιοπρεπή διαβίωση και το δικαίωμα στη στέγη, η “εμβληματική”, όπως είπε, “μεταρρύθμιση για τη θέσπιση κοινωνικού μισθού”, αλλά και “οι μεταρρυθμίσεις για την άμβλυνση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση και την ενίσχυση της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής όλων των βαθμίδων της” και “η εκπόνηση εθνικής πολιτιστικής πολιτικής”.
Τέλος, όσον αφορά τον πέμπτο άξονα για την “Ανάπτυξη των Περιφερειών, των Πόλεων και της Υπαίθρου”, σημείωσε πως το σχέδιο “Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ +” δίνει “ιδιαίτερη βαρύτητα στην τοπική και περιφερειακή διάσταση της αναπτυξιακής στρατηγικής, στην αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων και στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, μέσω της αυτοδιοίκησης, για τον σχεδιασμό και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών πόρων”. “Στην ίδια κατεύθυνση ορίζουμε και μια νέα στρατηγική για τον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, που αποτελεί βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής διαδικασίας της υπαίθρου. Με στόχο τη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και την άρση των ανισοτήτων λόγω γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, όπως η νησιωτικότητα ή η ορεινότητα περιοχών της πατρίδας μας”, συμπλήρωσε.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως “σε αυτό το Σχέδιο που αφορά το 99% της ελληνικής κοινωνίας, δεν χωράνε αποκλεισμοί”, τονίζοντας την ανάγκη της συμβολής όλων, “του κόσμου της αγοράς, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της επιστημονικής κοινότητας, των φορέων της αυτοδιοίκησης”.
“Και όταν ο λαός μας το ορίσει, ελπίζω σύντομα, θα είμαστε απολύτως έτοιμοι. Ένα πλήρες σχέδιο, το “ΕΛΛΑΔΑ +”ν θα αντικαταστήσει τις ιδεοληψίες του χθες και τις συνταγές της καταστροφής. Ένα σχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για την Ελλάδα του αύριο. Με όρους δικαιοσύνης, ευημερίας και προκοπής”, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια – Λόμπι με πολύ χρήμα καταγγέλλει η Γιαννάκου
Βουλή: Την αναστολή των αλλαγών στις εξετάσεις για τα ΑΕΙ ζητά εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας