Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Αλεξία Σβώλου: Επιστροφή στην κανονική ζωή με μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων και χωρίς ενημέρωση των 6:00

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε γίνανε πολλά. Κλείδωσε η ενίσχυση της Ελλάδος από την Κομισιόν με 32 δισεκατομμύρια ευρώ, πάρθηκε η απόφαση για το άνοιγμα των Δημοτικών, των νηπιαγωγείων, των παιδικών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής, ξεκίνησαν ξανά οι αθλητικές προπονήσεις των ομάδων, άνοιξε η εστίαση, τα κρούσματα του κορωνοϊού περιορίστηκαν στα δάχτυλα του ενός χεριού καθημερινά-με εξαίρεση κάποιες συρροές κρουσμάτων στον οικισμό των Ρομά στη Θεσσαλία-και πήραμε την ζωή μας πίσω.

Όμως το κυριότερο και το πιο συμβολικό γεγονός της εβδομάδας ήταν το φορτισμένο συγκινησιακά «αντίο» του  καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη  Τσιόδρα on air και η αυλαία, που έπεσε στην ενημέρωση των έξι. Με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη- η ήρεμη δύναμη της Ιατρικής –αποχαιρέτησε τους Έλληνες, αφού αναδείχθηκε από ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης ο «αγαπημένος γιατρός όλων των Ελλήνων».

ΤσιόδραςΟ αγαπημένος όλων των Ελλήνων υποκλίθηκε για τελευταία φορά στο γυαλί, έδωσε τους αριθμούς των θανάτων από κορωνοϊό-αν επαληθευόταν το εφιαλτικό σενάριο- και επέστρεψε στους ασθενείς του, για να επιστρέψουμε στις ζωές μας.

Αποχαιρετώντας μας, είπε δανειζόμενος τους στίχους του Ελύτη ότι του φτάνει να αγαπά και να τον αγαπούν τέσσερεις άνθρωποι. Όμως ο καθηγητής που σαν άψογος τιμονιέρης μας πέρασε από την Σκύλα και τη Χάρυβδη, στην τρικυμία του κορωνοϊού και μας οδήγησε στο σημερινό λιμάνι της ασφάλειας, με σχεδόν μηδαμινή διασπορά του ιού SARS CoV2 στην κοινότητα, δεν έχει τέσσερεις ανθρώπους μόνο να τον αγαπούν, αλλά 10.700.000 Έλληνες που για 72 μέρες κρεμάστηκαν από τα χείλη του και του εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους.

Η αυλαία, που έπεσε στην ενημέρωση των έξι δεν ήταν απλά η κατάργηση ενός ζωντανού ενημερωτικού δελτίου.  Ήταν μια πράξη υψηλού συμβολισμού που σημαίνει «λήξη συναγερμού». Το είπε άλλωστε χαριτολογώντας, σε μια από τις σπάνια χαλαρές του εμφανίσεις στην τηλεόραση, ο υφυπουργός πολιτικής  προστασίας  Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος  σε όλο αυτό το διάστημα υποδύθηκε τον ρόλο του αυστηρού επιτελικού αρχηγού. Είπε λοιπόν πως «αν μας δείτε ξανά ζωντανά στο γυαλί δεν θα είναι για καλό».

Ένα 24ωρο πριν την 1η Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού-από το οποίο  βιοπορίζεται ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων και τροφοδοτείται με καύσιμη ύλη (χρήμα) η εθνική οικονομία τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού (μονοψήφια ευτυχώς) περνούν στα ψιλά των ειδήσεων για να δημιουργήσουν μια πρόσθετη αίσθηση ασφάλειας, ενώ οι ειδικοί κάνουν εκτιμήσεις για το πότε θα μας χτυπήσει το 2ο κύμα. Τόσο ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης από το νοσοκομείο «Αττικόν» όσο και ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων Νίκος Σύψας εκτιμούν ότι το 2ο  κύμα της πανδημίας θα αργήσει να «σκάσει» στην Ελλάδα αφού το καλοκαίρι εδώ κρατά μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Οι ειδικοί, κάνοντας αναγωγές με τη γρίπη που στέλνει τους πρώτους ασθενείς με πνευμονία στο νοσοκομείο κατά τις 15 Δεκεμβρίου περιμένουν τότε το επόμενο κύμα του κορωνοϊού. Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο θα έχουμε την τύχη να διδαχτούμε από τις βόρειες χώρες, όπου χειμωνιάζει νωρίτερα, θα δούμε εκεί πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ώστε να δράσουμε αναλόγως. Όπως έχουν τονίσει οι επιστήμονες της 26μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα από εδώ και μπρος δεν θα ξαναζήσουμε lock down, άλλωστε δεν το αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία.

Θα λαμβάνονται μέτρα τοπικού χαρακτήρα, για τον περιορισμό της διασποράς των κρουσμάτων εκεί  που εντοπίζεται το πρόβλημα. Για παράδειγμα θα κλείνει η τάξη,  η πολυκατοικία, όπου υπάρχουν τα κρούσματα. Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη τέσσερις επιδημιολογικές μελέτες στην πατρίδα μας που δείχνουν ότι λόγω της έγκαιρης λήψης  των μέτρων του «απαγορευτικού», ανοσία στον κορωνοϊό ανέπτυξε μόλις το 1% του εγχώριου πληθυσμού, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα που «έτρεξε» η αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας και ιατρικής στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνα Σύψα δείχνουν ότι αν δεν είχαμε λάβει τα μέτρα, αντί για λιγότερους από 180 θανάτους, θα είχαμε περισσότερους από 13.000 θανάτους.  Με την διασπορά του ιού SARS CoV2 στην κοινότητα να είναι σχεδόν μηδαμινή και τον δείκτη της αληθινής διασποράς Rt να είναι 0,33 συνεχίζονται οι μαζικοί μοριακοί έλεγχοι κυρίως σε κλειστές δομές, σε υγειονομικούς  εκπαιδευτικούς, ηλικιωμένους  και δημοτικούς υπαλλήλους, έχοντας ξεπεράσει τα 180.000 τεστ και είναι πλέον διαθέσιμα στη χώρα μας τα τεστ αντισωμάτων τόσο της Roche όσο και της Abbott.

Όπως μάλιστα σχολιάζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών  Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, λόγω της πανδημίας αναγνωρίσαμε όλοι την αξία των εμβολίων και καταλάβαμε πόσο σημαντικό «εργαλείο» για την καινοτομία και τη δημόσια Υγεία αποτελούν  οι κλινικές μελέτες. Για το εμβόλιο –ή τα εμβόλια- για τον κορωνοϊό (ένα δεν θα είναι αρκετό), ελπίζουμε να ισχύσει η πρόταση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλου, την οποία στηρίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η οποία συνοψίζεται στην φράση: «Να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις πατέντες για τα τεστ (αντισωμάτων) ταχείας ανίχνευσης και των εμβολίων για τον κορωνοϊό, ώστε να γίνουν προσιτά για όλους.

Έτσι ώστε ο «πόλεμος της μάσκας» που ζήσαμε στην αρχή της πανδημίας να μην εξελιχθεί σε πόλεμο για το εμβόλιο και να μην επιτρέψει (τουλάχιστον στην δική μας εποχή) την δικαίωση του αποφθέγματος του Άλμπερτ Άινσταϊν, ο οποίος είχε πει: «Δεν ξέρω πως θα γίνει ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο 4ος  όμως θα γίνει με ρόπαλα.»

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ