Περισσότερους από 35.000 ογκολογικούς ασθενείς θα εξυπηρετεί κάθε χρόνο η ολοκαίνουργια Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» που εγκαινιάστηκε στην Πυλαία και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές Ιανουαρίου του 2022.
Της Αλεξίας Σβώλου
Η μονάδα που είναι ότι πιο καινούργιο υπάρχει σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό με ρομποτικό μηχάνημα διάλυσης φαρμάκων ώστε να μην παρεμβάλλεται καν ανθρώπινο χέρι στην όλη διαδικασία της χορήγησης της χημειοθεραπείας στον ογκολογικό ασθενή. Η μονάδα «Νίκος Κούρκουλος» που διαθέτει εκπληκτικές εγκαταστάσεις φοβερής αισθητικής ώστε να τονώνουν την αξιοπρέπεια και την ψυχική υγεία των ασθενών την ώρα της δύσκολης μάχης με τον καρκίνο αποτελεί δωρεά της Μαριάννας Λάτση στο Θεαγένειο Ογκολογικό νοσοκομείο και στο εθνικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ) και δημιουργήθηκε σε ξενώνα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας
Όπως τόνισε η Μαριάννα Λάτση πρόκειται για μία δωρεά «πολλών στους πολλούς» καθώς το έργο αυτό που έρχεται να συμπληρώσει την δεύτερη μονάδα «Νίκος Κούρκουλος» του Αγίου Σάββα η οποία είχε εγκαινιαστεί το 2015 και ξεκίνησε με άλλη κυβέρνηση, Οι συμφωνίες υπογράφηκαν με άλλη κυβέρνηση και τώρα παραδίδεται με άλλη κυβέρνηση, συνεπώς είναι ένα έργο υπερκομματικό και υπεράνω κυβερνήσεων, άλλωστε είναι ένα έργο για τον ελληνικό λαό και αναμένεται να δώσει ένα τέλος στις λίστες αναμονής και στον τεράστιο συνωστισμό και την αφόρητη πίεση που υφίσταται το Θεαγένειο ογκολογικό νοσοκομείο στον ένατο όροφο εκεί όπου γίνονται οι χημειοθεραπείες των ογκολογικών ασθενών της Βορείου Ελλάδας.
Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης που παρέστη στα εγκαίνια δήλωσε αμήχανος καθώς είναι ένα έργο που πρώτα απ’ όλα θα έπρεπε να έχει κάνει η πολιτεία για τους Έλληνες ασθενείς και την αμηχανία του μεγάλωσε το γεγονός ότι ο ίδιος σαν υπουργός δεν συμμετείχε στην υπογραφή της συμφωνίας ούτε στην έναρξη του έργου απλά ήρθε να το παραλάβει.
Από τη δική του τη μεριά ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Βαγγέλης Φιλόπουλος θύμισε ότι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία είναι πραγματικά ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του εθνικού συστήματος υγείας καθώς μέσα στα έργα που έχει δωρίσει στο ΕΣΥ συμπεριλαμβάνονται: το ογκολογικό νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά, το ογκολογικό νοσοκομείο Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκης, το ογκολογικό νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι της Κηφισιάς οι ξενώνες για τους ογκολογικούς ασθενείς που με την μεγάλη βοήθεια της οικογένειας Λάτση και την πρωτοβουλία της Μαριάννας Λάτση έχουν μετατραπεί σε πρότυπα κέντρο ημερήσιας νοσηλείας τα οποία ζηλεύει όλη η Ευρώπη, τις κινητές μονάδες που οργώνουν την επικράτεια φτάνοντας σε κάθε απομακρυσμένο χωριό και σε κάθε μικρό νησί για να προσφέρουν ψηφιακές μαστογραφίες σε γυναίκες της περιφέρειας. Είναι ξεκάθαρο το έργο της ελληνικής αντικαρκινικής εταιρείας έχει αλλάξει την ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ογκολογικών ασθενών στην Ελλάδα και έχει ενισχύσει το εθνικό σύστημα υγείας σ’ αυτήν την μάχη απέναντι στην πανδημία του καρκίνου που ήρθε για να μείνει και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.
Η Μαριάννα Λάτση συγκινησιακά φορτισμένη σε ένα έργο ζωής που φέρει το όνομα του συζύγου της εξήγησε γιατί έδωσε το όνομα «Νίκος Κούρκουλος» στα δύο κέντρα ημερήσιας νοσηλείας. Ξαφνιάζοντας μας, μας είπε ότι τα κέντρα πήραν το όνομα του Νίκου όχι για να τιμήσουν τον άνθρωπο άλλωστε ο άνθρωπος εκεί που βρίσκεται δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο, αλλά για να τιμήσουν την στάση ζωής του, καθώς ο Νίκος Κούρκουλος είναι ίσως ο έλληνας που ταυτίστηκε περισσότερο με την λεβεντιά.
Έτσι λεβέντικα αντιμετώπισε και τον καρκίνο έτσι λεβέντικα έζησε τη ζωή του και με την ίδια λεβεντιά επιθυμεί η Μαριάννα Λάτση να αντιμετωπίζουν τον καρκίνο οι Έλληνες ασθενείς. Η ίδια πρόσθεσε πως ο Νίκος Κούρκουλος αντιμετώπισε το δικό του ογκολογικό νόσημα σαν έναν ακόμα ρόλο στη ζωή του έναν ρόλο που τον πήρε, τον έβαλε στα μέτρα του, δεν άφησε το ρόλο να τον ορίσει αντιθέτως τον προσάρμοσε στον δικό του χαρακτήρα στη δική του ζωή και κατ’ αυτόν τον τρόπο τον νίκησε.
Η συγκίνηση στην τελετή των εγκαινίων περίσσευε και για έναν ακόμα λόγο, επειδή η τελετή αφιερώθηκε σε έναν πατέρα και μία μητέρα που πρόσφατα έχασαν το δικό τους παιδί από καρκίνο, τους γονείς της Αριάδνης Γερασιμίδου. Η Μαριάννα Λάτση όταν έμαθε την ιστορία της κόρης τους που δεν πρόλαβε να γνωρίσει συγκινήθηκε βαθιά και αμέσως επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ελληνικής αντικαρκινικής εταιρείας Βαγγέλη Φιλόπουλο ζητώντας του να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των νεαρών ενηλίκων για τον καρκίνο στις ηλικίες από 20 έως 40 ετών.
Το πρόγραμμα που θα μπει άμεσα σε εφαρμογή θα φέρει το όνομα της αδικοχαμένης Αριάδνης Γερασιμίδου η οποία έχασε πολύτιμο χρόνο στην αντιμετώπιση του καρκίνου, από λανθασμένες ιατρικές διαγνώσεις.
Μία ακόμα απρόσμενη νότα στην τελετή των εγκαινίων ήταν ο εμπνευσμένος λόγος του Μητροπολίτη Νεάπολης Συκεών που κλήθηκε να τελέσει τα εγκαίνια και τον αγιασμό της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας. Ο Μητροπολίτης εξήρε την συνεργασία του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα σε αυτό το γιγάντιο ΣΔΙΤ που επιτελείται με την βοήθεια των μεγάλων ευεργετών του ελληνικού κράτους λέγοντας πως «τελικά μόνο όταν είμαστε όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε μεγάλα πράγματα και πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από τους ευεργέτες της». Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην αρχή της πανδημίας ήταν αθωράκιστο και οι μονάδες εντατικής θεραπείας που αναπτύχθηκαν καθώς και οι συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου, οι αναπνευστήρες αλλά και οι γραμμικού επιταχυντές για τις ακτινοθεραπείες των ογκολογικών ασθενών και ό, τι άλλο αυτή τη στιγμή έχει ενισχύσει τα νοσοκομεία σε πολύ μεγάλο βαθμό προήλθαν από δωρεές είτε παραδοσιακά μεγάλων ευεργετών της χώρας ιδρυμάτων και κοινωφελών οργανισμών είτε εταιρειών του ιδιωτικού τομέα.
[postgallery]