Το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας με πολίτες στην Λίμνη Ευβοίας, κάνοντας παράλληλα την αυτοκριτική του και αναζητώντας τα αίτια της ήττας.
Ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε ότι το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου ήταν ένα σοκ για όλους ωστόσο πρόσθεσε «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς και να παλέψεις». Σημείωσε όμως ότι οι επόμενες εκλογές είναι οι κρίσιμες καθώς σε αυτές εκλέγεται κυβέρνηση. Ο Τσίπρας έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει αλλαγή των συσχετισμών και να βγει ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορεί να εμποδίσει τα σχέδια λεηλασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Συνομιλώντας με τους πολίτες ρώτησε ρητορικά: «Τι θέλει ο κ. Μητσοτάκης αυτή την ώρα; Θέλει ακόμη και όσοι δεν τον ψηφίσουν -γιατί ναι μεν πήρε το 40% αλλά το 60% δεν τον ψήφισε – να μην επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Να επιλέξουν μικρότερα κόμματα. Το μόνο που δεν θέλουν ακόμη και αν νικήσουν είναι ένα κόμμα που να τους κοιτάζει στα μάτια και να τους αποτρέπει να υλοποιήσουν το σχέδιό τους. Πρέπει λοιπόν να απευθυνθούμε στους πολίτες, όχι μόνο στους νεοδημοκράτες, αλλά σε εκείνους που πιστεύουν ότι δεν αλλάζει το αποτέλεσμα, ότι όλα έχουν κριθεί και είτε δεν πάνε στην κάλπη είτε θα επιλέξουν μικρότερα κόμματα. Μα ακριβώς αυτό θέλει το σύστημα και η ΝΔ, να είναι ανεξέλεγκτοι αύριο. Να απευθυνθούμε σε αυτούς και να τους πούμε ότι παρά τις διαφωνίες, τις επιφυλάξεις και ακόμη και τον θυμό απέναντί μας, ότι όλοι αυτή την ώρα έχουμε μία ευθύνη να αποτρέψουμε την παντοδυναμία τους. Γιατί αν την επόμενη ημέρα είναι ανεξέλεγκτοι θα έρθουν με 180 βουλευτές -όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης- να αλλάξουν μόνοι τους το Σύνταγμα. Γιατί θέλουν να επιβάλλουν την λογική της κερδοσκοπίας και στο Σύνταγμα της χώρας. Θέλουν όχι μόνο ιδιωτικά πανεπιστήμια και ιδιωτικά νοσοκομεία, θέλουν ιδιωτική ενέργεια, ιδιωτικό το νερό, να μην υπάρχουν δικαιώματα. Ο μόνος που μπορεί αυτό να το αποτρέψει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είτε με την ανατροπή στην κάλπη -γιατί όλα είναι πιθανά- είτε με την σημαντική του ενίσχυση ώστε να αποτελεί την επόμενη ημέρα την ισχυρή δύναμη που θα τους κοιτάζει τα μάτια και να αποτρέψει την κοινωνική λεηλασία. Η ιστορία του τόπου έχει για όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ήττες και νίκες. Πρέπει να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους και να τους πείσουμε ότι σε αυτή την κάλπη κρίνεται η ζωή μας. Δώστε μας δύναμη για την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Δεν φταίνε οι πολίτες
Κάνοντας αυτοκριτική ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Εμείς ευθυνόμαστε αν δεν πείσαμε τους πολίτες, όχι οι πολίτες. Ευθύνη μας είναι όχι να καθόμαστε και να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα, αλλά να μιλήσουμε στους πολίτες, όχι να τους κατηγορήσουμε, όχι να ερχόμαστε και να τους κουνάμε το δάχτυλο αλλά να τους μιλήσουμε για το μέλλον του τόπου. Έτσι θα σπάσουμε τον φόβο αν τους μιλήσουμε για τις δυνατότητες της προοπτικής της πολιτικής αλλαγής ή της ανατροπής των συσχετισμών. Υπάρχουν ακόμη και νεοδημοκράτες που δεν θέλουν έναν παντοδύναμο πρωθυπουργό, άνθρωποι που ξέρουν τι έγινε την προηγούμενη τετραετία και ντρέπονται για τις παρακολουθήσεις για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Μπορεί να μην ήταν αυτό το κρίσιμο για την επιλογή της ψήφου, αλλά τα είδανε, τα ζήσανε και καταλαβαίνουν ότι αν είναι ανεξέλεγκτοι αυτή την φορά θα κάνουν ακόμη χειρότερα».
Ακολούθως αναζήτησε μαζί με τους πολίτες τα αίτια του αρνητικού αποτελέσματος: «Ήλθα εδώ στην Εύβοια και ζήτησα να κάνουμε μία διαφορετική εκδήλωση, για να ακούσω. Για να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, γιατί αυτή η κάλπη είναι η κρίσιμη και καθοριστική και πρέπει να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα για το τι έχει συμβεί. Ποιες είναι οι κοινωνικές μετατοπίσεις, ποιες είναι οι αιτίες. Θέλουμε να καταλάβουμε τις αιτίες που προέκυψε το αποτέλεσμα σε περιοχές όπως η Βόρεια Εύβοια που όλη αυτή την τετραετία έχουν υποστεί την υποβάθμιση και την στοχοποίηση, την εκμετάλλευση. Παρότι δύο χρόνια μετά τις πυρκαγιές -που απαξίωσαν το επιτελικό κράτος- δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων, όλως παραδόξως είδαμε να έχει πολύ υψηλά ποσοστά το κόμμα του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής. Θέλουμε να καταλάβουμε τι συνέβη την προηγούμενη Κυριακή».
Αναφέρθηκε στα λάθη στου ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Ήταν ένα σοκ, κανείς δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα. Τα λάθη τα δικά μας δεν έχουν να κάνουν με την στρατηγική προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, έχουν να κάνουν με την έλλειψη πειθαρχίας και σοβαρότητας, με δηλώσεις στα ΜΜΕ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές που προκάλεσαν χιονοστιβάδα αντιδράσεων. Έχουν να κάνουν και με τον στρατηγικό μας εγκλωβισμό σε ένα όραμα που ήταν για εμάς η απλή αναλογική. Ένα όραμα για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, να σταματήσει αυτή η τοξικότητα, να υπάρξουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Το όραμα αυτό το έκαψε όχι ο κ. Μητσοτάκης που ήταν προσανατολισμένος στις κυβερνήσεις τις αυτοδύναμες, τις κυβερνήσεις αλαζονείας που μας οδήγησαν στην χρεoκοπία. Το όραμα το έκαψαν οριστικά τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, που εμείς τους δίναμε όλη την προεκλογική περίοδο το χέρι της συνεργασίας και αυτοί θέλανε να κόψουν το δικό μας χέρι. Έκαναν μονομέτωπο απέναντί μας και όχι στην δεξιά του κ. Μητσοτάκη.
Μία νέα μάχη
Οι εκλογές με την απλή αναλογική τελείωσαν, η απλή αναλογική υπέστη μία ήττα και εμείς υπέστημεν μία ήττα γιατί ακολουθήσαμε αυτή την στρατηγική. Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι με ενισχυμένη αναλογική και είναι εντελώς διαφορετικό το πλαίσιο. Με την ενισχυμένη ο κόσμος ψηφίζει για το ποιος θα βγει πρώτος γιατί όποιος βγει πρώτος θα πάρει τις 40 έδρες για να κυβερνήσει. Τα δύο κόμματα που αντιπαρατίθενται παρά την διαφορά είναι της Ν Δ και του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτά τα δύο έχουν τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης. Δεν υπάρχουν σχέδια διακυβέρνησης από τα άλλα κόμματα, υπάρχει μόνο ο στόχος να κοντύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτός δεν μπορεί να είναι στόχος για την κοινωνία, γιατί η κοινωνία ασχολείται με το πώς θα ζήσει αύριο. Όχι το ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί μεταξύ των κομμάτων. Εμείς λοιπόν δεν κοιτάμε πίσω κοιτάμε μπροστά και θέλουμε να κοιτάξουμε και να μιλήσουμε για τα προβλήματα των ανθρώπων. Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται πως θα κυβερνηθούμε, κρίνεται η ζωή μας, δεν κρίνονται μόνο πρόσωπα και κόμματα».
Ακολούθως άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι έχει δώσει δείγματα γραφής: «Είναι μία κυβέρνηση που είχε την ‘τύχη’ από την είσοδό μας στην ΟΝΕ και μετά να έχει το περιθώριο μίας δημοσιονομικής επέκτασης που ξεπέρασε κατά πολύ όλες τις δυνατότητες που είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί. Αυτό συνέβη εξαιτίας της πανδημίας. Αλλά όμως ενώ εμείς είχαμε την υποχρέωση να μαζέψουμε 40 δισ. για να βγει η χώρα από τα μνημόνια να βγει στις αγορές και να αποφασίζει μόνη της, η κυβέρνηση είχε την δυνατότητα να δαπανήσει πάνω από 60 δισ.. Το ερώτημα το μεγάλο είναι πώς και πού δαπανήθηκαν, ποιές υποδομές δημιουργήθηκαν, τι έγινε με το δημόσιο σύστημα υγείας». Ο κ. Τσίπρας έφερε σαν παράδειγμα τον χώρο της υγείας: «Τον Δεκέμβρη του 2019 στο δημόσιο σύστημα υγείας ήταν 108.000 γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, τον Δεκέμβρη του 2022 ήταν 84.000 άνθρωποι. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας συρρικνώθηκε. Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει αυτό το τρομακτικό ποσοστό ιδιωτικών δαπανών για την υγεία, το 35% των συνολικών δαπανών, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 15%.».
«Που πήγαν τα 60 δισ. ευρώ»;
Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα αυτά τα 60 δισ. ευρώ πού δαπανήθηκαν; Και πρόσθεσε: «Είχαμε όχι 10 δισ. αλλά 15 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Σε ημέτερους προφανώς. Το 2022 μονάχα για τις επιδοτήσεις που φούσκωναν τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας δαπανήθηκαν 10 δισ. ευρώ. Και μας λένε αυτοί που έδωσαν 15 δισ. και 10 δισ. ευρώ που θα βρείτε τα 5,5 δισ. που κοστίζει το πρόγραμμά σας για να δώσετε 2.000 ευρώ στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό, πού θα βρείτε τα χρήματα που χρειάζονται για να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ που λεηλατούν το εισόδημα του νοικοκυριού, για την 13η σύνταξη που καταργήσανε όταν έγιναν κυβέρνηση».
Αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της ακρίβειας και της φορολόγησης λέγοντας: «Ένα εισόδημα 750 ευρώ το 2019 είχε 40% μεγαλύτερη αγοραστική αξία από ότι σήμερα. Το εισόδημα μέσα σε τέσσερα χρόνια έχασε το 40% της αγοραστικής του δύναμης λόγω του πληθωρισμού, αυτά λένε οι αριθμοί. Τι άλλο λένε; Ότι οι φόροι αυξήθηκαν την τετραετία. Ότι είναι ψέμα ότι μειώθηκαν. Μειώθηκαν μόνο για λίγους για τους πολλούς αυξήθηκαν. Αυξήθηκαν κατά 4,5 δισ. ευρώ κατά έτος οι φόροι. Από που; Από τους έμμεσους φόρους. Όταν έχεις έναν πληθωρισμό που τρέχει με 10% για να αυξήσεις τους φόρους δεν χρειάζεται να αυξήσεις τους συντελεστές, αρκεί να τους κρατήσεις σταθερούς».
Απάντησε και στην «προπαγάνδα των αντιπάλων για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ»: «Εμείς δεν έχουμε σχέδιο να αυξήσουμε τις εισφορές και τους φόρους σε νοικοκυριά, και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το αντίθετο, ελαφρύνσεις έχει το πρόγραμμά μας, κοστολογημένες μέχρι το τελευταίο ευρώ. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, το αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, αυτά έχει το πρόγραμμά μας. Η κυβερνητική προπαγάνδα δημιούργησε ένα τσουνάμι παραπληροφόρησης ότι έρχεται δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ για να αυξήσει τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, ένα ψέμα που μας στοίχισε ακριβά. Από λάθη δικά μας, αλλά είναι ψέμα. Εμείς αντιθέτως προβλέπουμε ρύθμιση χρεών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με διαγραφή και ρύθμιση 120 δόσεων.
Αναφέρθηκε και στο θέμα της πρώτης κατοικίας λέγοντας ότι με τους πλειστηριασμούς «θα γίνει η μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας που έχει δει ο τόπος» και συνέχισε: «Μας λένε ότι θα φορολογήσουμε τα διυλιστήρια και τις ενεργειακές εταιρείες. Θα δημιουργήσουμε συνθήκες θα φορολογήσουμε τους ισχυρούς και τα υπερκέρδη». Αναφέρθηκε τέλος στην πρόκληση του προς τον κ. Μητσοτάκη: «Προχθές ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να πάμε τα προγράμματά μας όπου θέλει για αξιολόγηση και την άλλη μέρα να έλθει να τα συζητήσουμε σε μία τηλεοπτική αντιπαράθεση, ούτε το ένα δέχθηκε ούτε το άλλο». Και κατέληξε ότι «δεν ηττήθηκε στις προηγούμενες εκλογές η αλήθεια, ηττήθηκε η αδυναμία μας να αναδείξουμε την αλήθεια».