Τη συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε επίπεδο Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής συμφώνησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα Ντα Σίλβα, στη συνάντηση που είχαν λίγο πριν από την ορκωμοσία του δεύτερου.
«Ο Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σιλβα επέστρεψε.
»Αυτή τη φορά το έργο του πιο δύσκολο.
»Δε θα αγωνιστεί μόνο για να καταπολεμήσει τις ανισότητες, τη φτώχεια και τον αναλφαβητισμό, αλλά και για να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία και να ενώσει τη χώρα του» ανέφερε ο κ. Τσίπρας σε ανάρτησή του μετά τη συνάντηση.
Σημειώνει επίσης πως η Βραζιλία είναι «μια χώρα διαιρεμένη από τον διχασμό, τα fake news, το μίσος και την ακροδεξιά προπαγάνδα των αντιπάλων του».
«Ο Μπολσονάρο νικήθηκε αλλά ο Μπολσοναρισμός είναι ακόμη εδώ, όπως χαρακτηριστικά μού είπε στη συνάντησή μας» συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης ο κ. Τσίπρας σημειώνει:
- Δολοφονία βρέφους: Αυτή είναι η 29χρονη που πέταξε το παιδι της ζωντανό στον Αλιάκμονα
- Αποκλειστικό – Ίλιον: Όλη η δικογραφία λέξη προς λέξη για το βιασμό του 15χρονου στη “γιάφκα”
- Ίλιον: «Ένα κορίτσι ούρλιαζε: αφήστε με, αφήστε με…»
- Πάτρα: Ο καταθέσεις των ειδικών καίνε τη Ρούλα
- Ρεύμα: Αυξήσεις 30% στα τιμολόγια του Ιανουαρίου – Αναλυτικά οι χρεώσεις ανά πάροχο
«Μια συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για μισή ώρα αλλά κράτησε πάνω από μια ώρα.
»Γιατί ήθελε να μάθει λεπτομέρειες για τις μάχες μας με την τρόικα, για το πώς ξεπεράσαμε την κρίση, για τη λύση του Μακεδονικού, για την Κύπρο και το Αιγαίο, για τη στάση της Ευρώπης στο Ουκρανικό αλλά και για τη μάχη της ευρωπαϊκής Αριστεράς απέναντι στην άνοδο της Ακροδεξιάς.
»Μου αφηγήθηκε τις μεγάλες δυσκολίες που πέρασε.
»Τις δύσκολες μέρες στη φυλακή. Την αδίστακτη στάση των αντιπάλων του, τους 700 χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας, το τεράστιο έλλειμμα που του αφήνουν στον δημόσιο προϋπολογισμό.
»Και αναλογιστήκαμε πόσο παρόμοια είναι τα συνθήματα των εχθρών του λαού και της Δημοκρατίας, όταν μου ανέφερε το κεντρικό σύνθημα του Μπολσονάρο: Θεός – πατρίδα – οικογένεια».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ακόμη πως στη συνάντησή τους συμφώνησαν να προχωρήσουν «την υπόθεση της συνεργασίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων ειδικά σε επίπεδο Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής, δύο ηπείρους που βρίσκονται αντιμέτωπες όλο και περισσότερο με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, του νέου ψυχρού πολέμου και του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας».
«Συμφωνήσαμε, τέλος, να ξανασυναντηθούμε σύντομα.
»Ίσως σε μια επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, γιατί θαυμάζει τους αγώνες του ελληνικού λαού και την πολιτισμική μας κληρονομιά.
»Περιττό να πω με ποια ιδιότητα ευχήθηκε να τον υποδεχτώ.
»Σημασία έχει ότι ένας σπουδαίος ηγέτης είναι ταυτόχρονα και ένας σπουδαίος φίλος της Ελλάδας» καταλήγει στην ανάρτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ο Αλέξης Τσίπρας ο μοναδικός πολιτικός που συναντά κατ’ ιδιαν τον Λούλα πριν την ορκομωσία»
Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας, Ιγκνάασιο Λούλα Ντα Σίλβα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την παραμονή της ορκωμοσίας του Λούλα και εν μέσω πυρετωδών διεργασιών για την σύνθεση της κυβέρνησης της Βραζιλίας που θα οδηγήσει την χώρα μακριά από την σκοτεινή περίοδο Μπολσονάρου, κατά την οποία κυριάρχησαν οι νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές, η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και η περιβαλλοντική καταστροφή.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός πολιτικός που συνάντησε κατ’ ιδίαν τον Λούλα πριν την ορκωμοσία του, γεγονός ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας στον ρόλο που διαδραματίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη διαμόρφωση των προοδευτικών πολιτικών.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκλήθη να παραστεί και στην ειδική υψηλή δεξίωση αμέσως μετά την ορκωμοσία του Λούλα την 1η Ιανουαρίου, στην οποία έχουν κληθεί δεκάδες ηγέτες κρατών, τους οποίους θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσουν.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μαζί με τους Πέπε Μουχίκα και Ταμπαρέ Βάσκες, πρώην προέδρους της Ουρουγουάης, και τον Έβο Μοράλες, πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, είναι οι μοναδικές πολιτικές προσωπικότητες από το διεθνές στερέωμα, που θα συμμετάσχουν στην εν λόγω δεξίωση και δεν κατέχουν το αξίωμα αρχηγού κράτους.
Στην Μπραζίλια κατέφθασαν αρχηγοί κρατών από την Ευρώπη, που θα συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη δεξίωση, επικεφαλής πολυμελών και υψηλών εθνικών αντιπροσωπειών, αναδεικνύοντας τη σημασία της ανάληψης της προεδρίας της Βραζιλίας από τον Λούλα.
Πρόκειται για τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ (τον συνοδεύουν δύο υπουργοί και ένας υφυπουργός αρμόδιοι για θέματα περιβάλλοντος και διεθνούς οικονομικής συνεργασίας), ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ’ (συνοδεύεται στην Μπραζίλια από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ισπανίας Γιολάντα Ντίαζ) και ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα (τον συνοδεύει ο Πορτογάλος Υπ.Εξ.).
Η ορκωμοσία του Λούλα φέρνει στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας τους προέδρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών της Λατινικής Αμερικής, που δεν προέρχονται μόνον από το προοδευτικό πολιτικό στρατόπεδο.
Ανάμεσα στους προέδρους είναι ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ, της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς, της Βολιβίας Λουίς Άρτσε, του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο και της Ουρουγουάης Λουίς Λακάγιε Που.
Στην Μπραζίλια επίσης έφτασαν κορυφαίοι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη για την ορκωμοσία του Λούλα.