Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Αλέξης Τσίπρας: Στοιχείο της δημοκρατίας να έχουμε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, αντίπαλο δέος στον κ. Μητσοτάκη

Για έπαρση και αλαζονική στάση κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, λέγοντας ταυτόχρονα ότι «είναι στοιχείο της δημοκρατίας να έχουμε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο δέος στον κ. Μητσοτάκη», ενώ στο ερώτημα για το τι θα πράξει την επομένη των εκλογών σημείωσε ότι «είμαι εδώ και θα παραμείνω εδώ».

«Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, δεν θέλουν απλά να είναι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά μία ανεξέλεγκτη κυβέρνηση» είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για 180 έδρες […] Σε μία δημοκρατία, όταν ο έλεγχος της κυβέρνησης δεν γίνεται από μία ισχυρή δύναμη, λόγω του κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων, τότε έχουμε μία ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. Αν επαναληφθεί το αποτέλεσμα του Μαίου, αποδυναμώνεται η δυνατότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ακολούθως ρώτησε: «ποιον ευνοούν τα έξι ή επτά κόμματα στην Βουλή; Είναι στοιχείο δημοκρατίας να έχουμε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο δέος στον κ. Μητσοτάκη».

Στο ερώτημα για το τι περιμένει από τις εκλογές της Κυριακής και τι θα πράξει ο ίδιος την επόμενη ημέρα, απάντησε: «Δεν θα προδικάσω την επόμενη ημέρα πριν δω το αποτέλεσμα, προσδοκώ και αγωνίζομαι για την ανατροπή του αποτελέσματος. Οποιαδήποτε προοπτική να ενισχύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο στόχος μας και θα δώσουμε τον αγώνα γι’ αυτή την προοπτική μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο».

Για το αν θα μείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με συλλογικές διαδικασίες. Μετά το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, είπα ότι δεν θα φυγομαχήσω, θα είμαι παρών και ανέλαβα την ευθύνη. Μετά τις εκλογές θα είμαι παρών, θα καταθέσω τις απόψεις και το σχέδιό μου για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει ξανά την διακυβέρνηση του τόπου. Το αν θα μείνω και τι αλλαγές θα κάνουμε, θα το αποφασίσουμε συλλογικά. Είμαι πολιτικό ον που έχω μάθει να αγωνίζομαι και να μην φυγομαχώ. Το 2015 έλεγαν ότι θα φύγω με ελικόπτερο, δεν έφυγα, έμεινα, έδωσα τη μάχη. Είμαι εδώ και θα είμαι εδώ». Σε παρατήρηση ότι παλαιότερα είχε δηλώσει πώς όποιος χάσει θα υποστεί τις κυρώσεις απάντησε: «Ήδη υφίσταμαι τις κυρώσεις, η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος είναι σεβαστή. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει αυτή την εκλογική αναμέτρηση, θα πρέπει να αναστοχαστεί».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την απλή αναλογική και επιτέθηκε στον κ. Ανδρουλάκη: «Η απλή αναλογική δεν ήταν παγίδα – όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης – ήταν ένα όραμα. Η αριστερά είχε πάγιο αίτημα την απλή αναλογική και ήταν και ένα όραμα για το πώς θα γίνει λιγότερο τοξική η πολιτική ζωή. Δεν έγινε, γιατί δεν ήθελαν την συνεργασία οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Ενώ εμείς τείναμε χείρα συνεργασίας, είχαμε μία διαρκή άρνηση. Εκείνοι, όχι μόνο δεν έπαιρναν το χέρι που τους απλώναμε, αλλά κοίταζαν πώς θα κόψουν το δικό μας χέρι. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν έκανε διμέτωπο, έκανε μονομέτωπο. Είχαμε κατακερματισμό της προοδευτικής ψήφου που ευνόησε μόνο τον αντίπαλο, τη ΝΔ. Η απλή αναλογική υπέστη μία ιστορική ήττα, θα κάνουμε δεκαετίες για αλλαγή εκλογικού συστήματος. Τώρα όμως έχουμε την ενισχυμένη αναλογική – και το πρώτο κόμμα θα πάρει μέχρι 50 έδρες περισσότερες. Το διακύβευμα λοιπόν των εκλογών είναι, ποιος θα κυβερνήσει, με τι πρόγραμμα θα κυβερνήσει. Και απέναντι σε αυτό, ο πολίτης πρέπει να επιλέξει».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα της Θράκης, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη «για θρακοποίηση της προεκλογικής αντιπαράθεσης» και πρόσθεσε: «Και μόνο το γεγονός ότι συζητάμε για την Θράκη, είναι δυσάρεστο. Ήταν πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε πρωθυπουργός που να επιλέξει να εργαλειοποιήσει την ΕΥΠ και να αναδείξει σε διακύβευμα των εκλογών το θέμα της Θράκης. Ξέρετε πόσα σημειώματα μου έστελνε η ΕΥΠ; Το 2012 η κ. Μπακογιάννη πήρε πανελλαδικά 2,5% και στην Ροδόπη πήρε 18%, κανείς δεν είπε ότι έκανε συνεργασία με τον Ερντογάν».

Συνολικότερα είπε, ότι θα είναι λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη «να θέσει ζήτημα Θράκης στον Ερντογάν. Τι θα θέσει στο Ερντογάν, ένα εσωτερικό θέμα;». Ακολούθως σημείωσε ότι «το απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ αναφέρει τον δικό του βουλευτή που ήταν στρατευμένος στο Προξενείο».

Συνεχίζοντας την επίθεση, είπε ότι «ο κ Μητσοτάκης δεν μπορεί να ξεπλύνει την ντροπή της ανάμειξης στην προεκλογική αντιπαράθεση του ευαίσθητου θέματος της Θράκης». Για τους δικούς του βουλευτές απάντησε: «Ουδέποτε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τουρκική μειονότητα, μόνο με τον Ζειμπέκ το είχε κάνει, και τότε του έγινε βαρύτατη επίπληξη. Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν ποτέ στενές σχέσεις με το τουρκικό προξενείο. Η ‘Αγκυρα ακολουθεί στην Θράκη, εδώ και 40 χρόνια, την ίδια πολιτική. Γιατί έγινε τώρα θέμα; Ο κ. Κατραντζή έκανε δηλώσεις για τουρκική μειονότητα, όχι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολούθως, έδωσε και την εξήγησή του για την ανάδειξη του θέματος: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ανεχθεί ότι μία περιοχή δεν είναι μπλε στον χάρτη, και έστειλε την αδελφή του να τους πει ότι αν δεν ψηφίσετε ΝΔ θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει και δίνει αρνητική εικόνα για την χώρα. Η μουσουλμανική μειονότητα θα φύγει από την επιρροή της ‘Αγκυρας, όταν εφαρμοστεί μία πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας». Σε ερώτηση για το τι του είπαν οι δικοί του υποψήφιοι βουλευτές όταν τους κάλεσε, απάντησε: «Είπαν ότι είναι κυπατζίδικες τακτικές» – ενώ στο ερώτημα γιατί δεν κάνουν δήλωση, όπως τους ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης, απάντησε: «Ο προηγούμενος που ζήτησε να κάνουν δηλώσεις οι μουσουλμάνοι βουλευτές ότι δεν είναι Τούρκοι αλλά Έλληνες, ήταν ο κ. Μιχαλολιάκος. Τότε τον καταδίκασαν όλοι τον κ. Μιχαλολιάκο και επιβλήθηκε και πρόστιμο και μείωση μισθού. Ο κ. Μητσοτάκης μου ζήτησε να δημιουργήσω μείζον ζήτημα αποσύροντας τους υποψηφίους. Η όλη στάση του είναι μνημείο ανευθυνότητας και θα το βρούμε μπροστά μας. Αν το βάλει το θέμα της Θράκης στον Ερντογάν, θα είναι σαν να κάνει διμερές ζήτημα το θέμα της μειονότητας που είναι εσωτερικό θέμα».

Για το ναυάγιο στην Πύλο υποστήριξε ότι η επίθεση που του έκανε η ΝΔ δείχνει «αλαζονεία και έπαρση» και εξήγησε: «Ήταν υποχρέωσή μου, αξιακή και πολιτική, να θέσω ερωτήματα. Αν δεν ήταν κατατρεγμένοι πολίτες που πνίγηκαν, θα έθεταν όλοι ερωτήματα. Δεν είναι δυνατόν να χάνονται 700 άτομα στην θάλασσα. Βάλλει κατά της χώρας; Ο πρώην υπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κ. Μίλιμπαντ, είπε ότι είναι διεθνής νομική υποχρέωση, όταν κινδυνεύουν άνθρωποι, να παρέμβει το λιμενικό για να σώσει ζωές. Το ίδιο και ο διεθνής τύπος. Είναι προφανές ότι έγιναν λάθη όταν χάνονται 700 ζωές. Δεν είμαστε μόνοι μας, εγώ δεν μίλησα ούτε για έγκλημα ούτε έκανα γνωμάτευση. Είδα όμως μία σειρά αντιφάσεις, δεν θέλω να κάνω άλλη κρίση».

Γενικότερα για το μεταναστευτικό και το θέμα του φράχτη στον Έβρο, απάντησε: «Δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα με φράχτες. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον φράχτη. Είμαι κατά του να τον κάνουμε τον φράχτη εθνικό σύμβολο. Ο φράχτης είναι ένα εργαλείο που δεν θα λύσει το μεταναστευτικό προσφυγικό που είναι ένα πρόβλημα που μας υπερβαίνει. Το ναυάγιο της Πύλου είναι ντροπή της Ευρώπης, όχι της Ελλάδας. Χρειάζεται μία νέα μεταναστευτική πολιτική που να μοιράζει το βάρος». Υπογράμμισε τέλος, ότι «εμείς είμαστε με την ανθρωπιά. Και φύλαξη των συνόρων και διάσωση της ανθρώπινης ζωής».

Σε ερώτημα για ενδεχόμενη συνάντηση του νέου πρωθυπουργού με τον Ερντογάν στο Βίλνιους στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, απάντησε: «Να γίνει, γιατί όταν δεν συζητάμε, δεν μπορούμε να έχουμε ελπίδα να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Εμείς θα συζητάμε και θα θέτουμε τις κόκκινες γραμμές μας. Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα στην ατζέντα που θα ανοίξει με τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, βάζοντας τις κόκκινες γραμμές της που είναι η εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα να την υπερασπίζεται, ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει στρατό στα νησιά της για να τα υπερασπίζεται».

Ακολούθως κατηγόρησε για δεξιά τον κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε ότι «έχει πετύχει κάτι δύσκολο: να πηγαίνει σε μία κατεύθυνση και να δίνει την εντύπωση ότι πηγαίνει σε άλλη. Έχει κάνει στροφή στα δεξιά αλλά δίνει την εντύπωση ότι είναι κεντρώος πολιτικός». Σε ερώτηση για την «τοξική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε ότι «ο λόγος της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση ήταν πολύ πιο τοξικός: με κατηγορούσε ότι είμαι προδότης, ότι αντάλλαξα τη Μακεδονία με τις συντάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε προγραμματική αντιπολίτευση».

Για τις δηλώσεις του Όθωνα Ηλιόπουλου περί φορολόγησης των οδοντιάτρων απάντησε ότι «Ο Όθωνας Ηλιόπουλος είναι εξαιρετικός επιστήμονας και έκανε μία ανάλυση, για να μπορείς να κάνεις κοινωνική πολιτική και πολιτική στην υγεία πρέπει να έχεις και φορολογικά έσοδα. Επίσης ότι κάπως πρέπει να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή».

Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομία, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «όλα όσα έχει εξαγγείλει είναι στον αέρα, γιατί δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο που έχει καταθέσει στην ΕΕ». Στην παρατήρηση ότι μπορεί να το επικαιροποιήσει εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, απάντησε: «Αν μπορεί να το επικαιροποιήσει ας βγει να το πει. Ο δημοσιονομικός χώρος είναι ελάχιστος, είναι της τάξης του 0,3%. Το πρόγραμμα το πραγματικό είναι αυτό που έχει δώσει στους Θεσμούς. Δεν θα έχουμε αύξηση του μέσου μισθού, αλλά του κατώτατου μισθού, που είναι διαφορετικό. Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει πράγματα που δεν έχει δηλώσει στο μεσοπρόθεσμο και παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει πράγματα που θα κάνει, όπως αυτό που είπε ο κ. Πνευματικός για την υγεία, ότι θα πρέπει να πάμε σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων με ιδιώτες και διαλογή ασθενών». Θύμισε ότι στον Προϋπολογισμό του 2020 ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι «θα δείτε πράγματα στη υγεία και θα ανατριχιάσετε, ήλθε η ώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΠΑΣΟΚ απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για Δ. Μάντζιο με συμμετοχή της Λ. Κατσέλη σε ΔΣ funds και «Κρείττον του λαλείν το σιγάν!»

Πέθανε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Μελάς

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ