Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Αλγερινός ΥΠΕΞ σε Ν. Δένδια: Καμία οντότητα στη Λιβύη δεν είναι σε θέση να υπογράψει

Ο κ. Δένδιας συνεχίζοντας τον διπλωματικό μαραθώνιο των ταξιδίων του προκειμένου να ενημερώσει με ομολόγους του Υπουργούς Εξωτερικών είτε της ΕΕ είτε χωρών της Μεσογείου κυρίως για το Τουρκο-Λυβικό Μνημόνιο συναντήθηκε σήμερα με τον Αλγερινό ομόλογό του και έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν (Abdelmadjid Tebboune)

Η Ελλάδα και η Αλγερία θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει άμεσος τερματισμός στις εχθροπραξίες και σε κάθε είδους ξένη εμπλοκή στη Λιβύη, επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αλγερινό ομόλογό του Σαμπρί Μπουκαντούμ (Sabri Boukadoum) στο Αλγέρι.

Ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αλγερινό ομόλογό του Σαμπρί Μπουκαντούμ (Sabri Boukadoum) στο Αλγέρι, υπογράμμισε ότι τα μνημόνια Τρίπολης – Άγκυρας κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

“‘Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρατήρηση του ομολόγου μου ότι καμία οντότητα στη Λιβύη σήμερα δεν μπορεί να διεκδικήσει τη νομιμότητα του να είναι σε θέση να υπογράψει συμβάσεις, συμφωνίες ή να εκπροσωπήσει το λαό της Λιβύης”, σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας από τη συνάντηση με τον ομόλογό του, έγινε σαφές ότι “η Αλγερία εργάζεται για τη δημιουργία μιας σταθερής κοινωνίας στη Λιβύη, μιας κοινωνίας που λειτουργεί, ενός κράτους που λειτουργεί και επίσης ότι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρέμβαση στην περιοχή”.

“Πραγματικά, για την Αλγερία, αυτό είναι “κόκκινη γραμμή””, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, τα άκυρα και παράνομα μνημόνια, καθώς επίσης και “η συνεχής ροή του στρατιωτικού εξοπλισμού και μισθοφόρων, δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στις χώρες της περιοχής, στις χώρες της Μεσογείου”.

“Αυτή η συμπεριφορά συνιστά κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, ανέφερε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε πως τίθενται έτσι “περαιτέρω εμπόδια στις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Ειδικού Εκπροσώπου κ. Salame, αλλά και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, δηλαδή στη διαδικασία του Βερολίνου”.

“Η Ελλάδα, ένας πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και μια χώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Λιβύη, παραμένει έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη”, σημείωσε ο κ Δένδιας.

Επεσήμανε δε ότι στη συζήτηση με τον Αλγερινό ομόλογό του έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ενίσχυση των ήδη πολύ καλών διμερών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και για περιφερειακά ζητήματα.

“Μοιραζόμαστε μια γειτονιά, είμαστε και οι δύο χώρες της Μεσογείου και αυτή είναι η γειτονιά μας και το κοινό μας μέλλον”, κατέληξε ο υπουργός.

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν (Abdelmadjid Tebboune), με την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και τις περιφερειακές εξελίξεις να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ