Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Αλλαγές «εν κρυπτώ» στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ καταγγέλλουν ΝΔ & ΠΑΣΟΚ

Για «εν κρυπτώ» νομοθέτηση και «εξυπηρέτηση συμφερόντων κάτω από το τραπέζι» αναφορικά με ορισμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου για τα ΜΜΕ κατηγορεί την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, η αντιπολίτευση. Αναλυτικότερα, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης εκ μέρους της ΝΔ, αλλά και ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνουν λόγο για αλλαγές «στα μουλωχτά» και χωρίς ενημέρωση του Σώματος στο άρθρο 14, που αφορά τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ εγείρουν ερωτήματα για το αν εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα.

Εξηγούν μάλιστα ότι τις συγκεκριμένες αλλαγές δεν τις είχαν ζητήσει ούτε οι εκπρόσωποι των ενώσεων περιφερειακών καναλιών ούτε οι βουλευτές.

Ειδικότερα, σημειώνουν ότι με τις «βελτιώσεις» που επέφερε ο υπουργός δημιουργείται μια «άλλη κατηγορία καναλαρχών εθνικής εμβέλειας», μέσω της δυνατότητας δικτύωσης.

Ο κ. Αυγενάκης σημειώνει ότι ««η κυβέρνηση δια των αρμοδίων Υπουργών της, προώθησε “στα μουλωχτά” -εξαπατώντας στην ουσία Βουλή και κόμματα- την αλλαγή του εδάφιου β΄, της παρ. 6 του άρθρου 14 του σ/ν για την αδειοδότηση των ΜΜΕ, δημιουργώντας μια άλλη κατηγορία καναλαρχών εθνικής εμβέλειας, αλλά με άδειες καναλιών περιφερειακής εμβέλειας. Πιο συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση, δια των Υπουργών κ.κ. Ν. Παππά και Χ. Σπίρτζη προώθησε τροποποίηση στο εδάφιο β΄, της παρ. 6 του άρθρου 14 του σχεδίου νόμου, το οποίο ανέφερε: “Οι πάροχοι περιεχομένου που δικτυώνονται μπορούν να μεταδίδουν το πρόγραμμα του παρόχου ή των παρόχων με τους οποίους τελούν σε δικτύωση, για πέντε (5) ώρες [ενώ αρχικά ανέφερε «για τρεις (3) ώρες] ημερησίως κατ’ ανώτατο όριο και υπό την προϋπόθεση ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτύωσης παρουσιάζονται οι διακριτικοί τίτλοι των παρόχων περιεχομένου, που δικτυώνονται και εφόσον δεν αναιρείται ο χαρακτήρας του προγράμματος”».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνηση δημιουργεί μια άλλη κατηγορία καναλαρχών που θα έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν πανελλαδικά, αλλά με άδειες καναλιών περιφερειακής εμβέλειας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν είχε συζητηθεί πουθενά στην Επιτροπή ή την Ολομέλεια και, ουδέποτε ζητήθηκε ή συμπεριλήφθηκε στα υπομνήματα που κατέθεσαν οι τρεις ενώσεις Τηλεοπτικών Σταθμών Περιφερειακής Εμβέλειας και Αττικής ή η Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Μένει να μην επιβεβαιώσει η Κυβέρνηση αυτά που κυκλοφορούν στους διαδρόμους των κυβερνητικών γραφείων για συμφωνίες με επενδυτές -εν δυνάμει καναλάρχες -κάτω από το τραπέζι».

Επίσης, ο κ. Κεγκέρογλου παρουσίασε το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, επικρίνοντας τις εξπρές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εξηγώντας ότι ενέχουν «κινδύνους κακής νομοθέτησης, αλλά ενδέχεται να παράγουν αποτελέσματα πιθανόν πολύ πέρα από τη βούληση του νομοθέτη».

Ο ίδιος επικαλέστηκε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι το άρθρο 14 ψηφίστηκε έπειτα από αλλεπάλληλες νομοτεχνικές βελτιώσεις, πολλές από τις οποίες δεν εκφωνήθηκαν στη Βουλή.

Σημειώνει, δε, ότι η τελική μορφή του άρθρου δημιουργεί 2η κατηγορία εθνικών παρόχων περιεχομένου με πιο βατές προϋποθέσεις, ενώ προαναγγέλλει κατάθεση ερώτησης, για να ξεκαθαρίσει ο αρμόδιος υπουργός τις πραγματικές του προθέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ