Στην ανακοίνωση αλλαγών στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, οι οποίες ενισχύουν το ρόλο του ΕΣΡ στη διαδικασία καθορισμού του αριθμού των αδειών εκπομπής, διατηρώντας όμως την τελική απόφαση στον αρμόδιο υπουργό.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συνεχίζεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο που επιχειρεί να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, το ΕΣΡ θα οφείλει να καταθέσει τεκμηριωμένη έκθεση – γνωμοδότηση για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Επίσης θα προκηρύσσει τον διαγωνισμό δημοπράτησης έχοντας ολοκληρώσει ένα πρώτο στάδιο προεπιλογής των υποψηφίων.
Ο κ. Παππάς πρόσθεσε ωστόσο ότι «η γνώμη του ΕΣΡ και να θέλαμε δεν πρέπει να είναι δεσμευτική καθώς όπως παραδέχθηκε δεν έχει το νομικό εκτόπισμα για να το κάνει».
Παράλληλα, μεταξύ των αλλαγών προβλέπεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να έχουν τουλάχιστον 3 δελτία ειδήσεων και προγράμματα για ΑμΕΑ σε συγκεκριμένες ώρες.
Ακόμη, ο κ. Παππάς είπε ότι αποσύρεται η διάταξη που ορίζει πως οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να έχουν κατ’ ελάχιστο 20 άτομα προσωπικό, και σημείωσε ότι ο αριθμός θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Επικρατείας.
Τέλος, καθόρισε και τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, η οποία, όπως είπε, θα αντιμετωπιστεί με Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών.
«Αποτελεί σημαντική τομή και νέα αρχή. Σας καλώ να κάνετε την υπέρβαση. Να κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι έχει νόημα η ρύθμιση», τόνισε σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου ο κ. Παππάς. «Οι πάροχοι περιεχομένου πρέπει να είναι γνωστοί με το ονοματεπώνυμό τους, να μην κρύβονται και να παρέμβει η πολιτεία», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι πρέπει «να ξεκινήσουμε μία νέα εποχή και για τα τηλεοπτικά πράγματα, αλλά κυρίως για τις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με την επιχειρηματικότητα».
Εν τω μεταξύ, το Ποτάμι γνωστοποίησε πως θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.