Αλλάζει άρδην το δόγμα αντιμετώπισης των πυρκαγιών και από την καταστολή περνάμε στην πρόληψη. Σύντομα θα έχουμε εξαγγελία για τη δασική πολιτική, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Από την καταστολή δίνεται πλέον έμφαση στην πρόληψη
«Όσο σημαντική είναι η καταστολή μιας πυρκαγιάς, εξίσου σημαντική είναι και η πολιτική της πρόληψης», είπε ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνοντας αυτό που τονίζουμε.
Ενίσχυση
Φέτος, η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει βαρύτητα στην ενίσχυση των μέσων καταστολής. Υπήρξαν περισσότερα αεροπλάνα, περισσότεροι πυροσβέστες, περισσότερα οχήματα, αλλά ποτέ δεν είναι αρκετά. Οι φωτιές δεν γίνεται να αντιμετωπιστούν με κατασταλτικά μέτρα. Γι’ αυτό επέλεξε ο πρωθυπουργός να επισκεφτεί την Πέμπτη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την πρόληψη, ενώ το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι υπεύθυνο για την καταστολή, δηλαδή, για το πώς θα επέμβει η Πυροσβεστική.
Κλιματική αλλαγή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Θοδωρή Σκυλακάκη είπε: «Ταυτόχρονα, προφανώς, συζητήσαμε για τα θέματα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μία αρμοδιότητα η οποία μοιράζεται μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ένα θέμα το οποίο προφανώς είναι και εξαιρετικά επίκαιρο μετά τις πολύ δυσάρεστες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική, την Κορινθία και τη Βοιωτία.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω, για ακόμα μία φορά, τις ευχαριστίες μου σε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, στην Πυροσβεστική, την Αστυνομία, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο προσωπικό των δήμων, αλλά και στους χιλιάδες εθελοντές μας, για την υπεράνθρωπη προσπάθεια την οποία κατέβαλαν τις τελευταίες μέρες.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι, όπως μας είχαν προειδοποιήσει και οι ειδικοί, με δύσκολα φαινόμενα. Έχουμε μπροστά μας έναν ακόμα καύσωνα και την πιθανή, μετά, ενίσχυση των ανέμων. Οπότε απαιτείται απόλυτη εγρήγορση, απόλυτη ετοιμότητα και τις επόμενες μέρες, καθώς τα δύσκολα είναι σαφές ότι ακόμα δεν έχουν περάσει.
Θα έχουμε την ευκαιρία σύντομα να κάνουμε και συγκεκριμένες εξαγγελίες ως προς τη δασική μας πολιτική, όπου θέλω να τονίσω ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία σημαντική δουλειά με πιο τολμηρή -θα έλεγα- παρέμβαση, μεταρρύθμιση, τη μεταφορά της αρμοδιότητας των Δασικών Υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αυτό μας δίνει μια πολύ καλύτερη εποπτεία της δασικής πολιτικής την οποία θέλουμε να ασκήσουμε από εδώ και στο εξής.
Είναι όμως απολύτως σαφές ότι όσο σημαντική κι αν είναι η καταστολή μιας πυρκαγιάς, εξίσου -αν όχι περισσότερο σημαντική- είναι και η πολιτική της πρόληψης.
Έχουμε κάνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει όμως να κάνουμε πολύ περισσότερα ως προς την ενεργή διαχείριση των δασών μας, έτσι ώστε να μπορούμε να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερη καύσιμη ύλη πριν αυτή, ενδεχομένως, καταστραφεί σε μια μεγάλη δασική πυρκαγιά.
Τέλος, για την ειδική μέριμνα που πρέπει να δείξουμε στα περιαστικά δάση της Αττικής -και αναφέρομαι στην Αττική γιατί εδώ κατοικεί το 40% του πληθυσμού της χώρας- έχω δώσει κατευθύνσεις στο υπουργείο για να υπάρξει μία αναδιάταξη των πόρων που έχουμε διαθέσιμους, και για αναδασώσεις αλλά και για προληπτικές παρεμβάσεις, ώστε να υπάρχει ένα κατά προτεραιότητα ακόμα πιο επικαιροποιημένο -θα έλεγα- και ακόμα πιο επίκαιρο σχέδιο προστασίας των περιαστικών δασών της Αττικής, τα οποία τόσο σημαντικά είναι για το μικροκλίμα της πρωτεύουσας.
Αυτό είναι μια εθνική μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε. Δεν θα την κερδίσουμε μόνοι μας, θα χρειαστούμε μεγάλη συμμετοχή και της κοινωνίας των πολιτών, θα χρειαστεί να τολμήσουμε με πιο καινοτόμες λογικές διαχείρισης, πιο τολμηρής θα έλεγα, επιθετικής διαχείρισης των δασών μας, που ενδεχομένως στο παρελθόν να έβρισκαν αντιστάσεις.
Αποκατάσταση
Τώρα όμως έχει έρθει η ώρα να κάνουμε αυτά τα βήματα. Θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστών παρουσιάσεων και προτάσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που θα πηγαίνει πέρα από τα προφανή τα οποία πρέπει να γίνουν: την αποκατάσταση των καμένων περιοχών, την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και φυσικά την πολύ γρήγορη αποζημίωση των συμπολιτών μας, οι οποίοι επλήγησαν σε αυτές τις πυρκαγιές».
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο η ιεραρχία την οποία η κυβέρνηση έχει θέσει στην αντιμετώπιση κάθε δασικής πυρκαγιάς: «Πρώτα και πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αμέσως μετά και η προστασία του ζωικού μας κεφαλαίου, των ζώων μας, η προστασία της περιουσίας, η προστασία των κρίσιμων υποδομών και προφανώς η προστασία του δασικού μας πλούτου.
Κρατική αρωγή
Σε ό,τι αφορά τους πληγέντες από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε απευθυνόμενος στους ανθρώπους που έχασαν περιουσίες «να γνωρίζουν ότι έχουμε πια ένα επικαιροποιημένο, πολύ πιο αποτελεσματικό σύστημα κρατικής αρωγής. Η καταγραφή των ζημιών έχει ήδη ξεκινήσει και θα κινηθούμε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ό,τι εκινείτο το κράτος στο παρελθόν, ώστε να μπορούν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους και να ξαναβάλουν τη ζωή τους σε μία τάξη».
Μαρτυρία: Η πρόταση και οι προειδοποιήσεις που πήγανε στον… βρόντο και ο εξαφανισμένος Γιώργος Πατούλης
Ήταν 2 Μαΐου όταν η κυβέρνηση επαιρόταν ότι έχει προετοιμαστεί άριστα για την αντιπυρική περίοδο.
«Ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βασίζεται και φέτος στο δόγμα πρόληψη και επιχειρησιακή ετοιμότητα, έχοντας ως γνώμονα την εμπειρία και τα διδάγματα της περσινής περιόδου ώστε τα μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν πέρυσι να βελτιωθούν περαιτέρω.
Οδηγοί του σχεδιασμού θα είναι και φέτος το τρίπτυχο ‘‘πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα’’ σε συνδυασμό με την άμεση απόκριση στα έκτακτα συμβάντα αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση συνεργασίας και συντονισμού όλων των φορέων: Πυροσβεστικού Σώματος, Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, ΕΚΑΒ, Δασικών Υπηρεσιών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντών. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι περιπολίες της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ. και του ΓΕΕΘΑ τις ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας (4 ή 5)». Αυτά έλεγαν με έπαρση.
Ο γράφων είχε την τύχη να συνοδεύσει τον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ, Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, όταν συναντήθηκε με τον προηγούμενο υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη στις 23 Μαΐου, δύο ημέρες μετά τις εκλογές. Μαζί με τον υπουργό ήταν ο αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής Χρήστος Λάμπρης. Ο κ. Χριστοδουλάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πρόληψη και τον σχεδιασμό εν όψει της περιόδου των πυρκαγιών και κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία ειδικών σημείων πυρασφάλειας στην Αττική και στη Βόρεια Εύβοια, επανδρωμένων από εθελοντές του ΠΑΚΟΕ.
Η πρόταση πήγε στον βρόντο. Οι κ. Στυλιανίδης, Λάμπρης είπαν ότι έχουν κάνει έναν λαμπρό σχεδιασμό, που τον είδαμε στα μέσα Ιουλίου όταν κάηκε η μισή Λαυρεωτική, το Λουτράκι και τα Δερβενοχώρια. Η απόφαση του κ. Στυλιανίδη να μην κάνει αποδεκτή την πρόταση του ΠΑΚΟΕ για τη δημιουργία πυροφυλακίων, ενώ υπάρχουν μόνο δύο στην Πάρνηθα, ήταν λανθασμένη.
Παράνομες χωματερές
Ο γράφων ήταν μάρτυρας στις παράνομες χωματερές στο Γεωπάρκο στη Λαυρεωτική, ένα πάρκο που μπήκε στο δίκτυο των Γεωπάρκων της UNESCO. Σε συνομιλία του με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής είχε κάνει σαφή την προειδοποίηση ότι τα σκουπίδια είναι ο νούμερο ένας κίνδυνος για πυρκαγιές. Από ό,τι φαίνεται και οι προειδοποιήσεις πήγαν στον βρόντο.
Δαίδαλος
Το σύστημα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών έχει πρόβλημα, και αυτό είναι μία μεγάλη διαπίστωση. Η Περιφέρεια πληρώνει για να καθαρίζουν οι δήμοι, αλλά αυτοί έχουν δικαιοδοσία στους δρόμους και όχι στα δάση, όπου έχει δικαιοδοσία το υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει ρίξει βάρος στην προστασία των ζωών, αλλά αυτό δεν φτάνει.
Το τελευταίο που θέλουμε να πούμε είναι ότι ο κατά τα άλλα λαλίστατος Γιώργος Πατούλης είναι εξαφανισμένος στις φωτιές. Έχοντας ή δεν έχοντας αρμοδιότητα ο περιφερειάρχης «Παντούλης», όπως τον λένε, πρέπει να δει τι συμβαίνει με το θέμα, πέραν των αρμοδιοτήτων του.