Ο τύπος της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό που θα εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές για χορήγηση το φθινόπωρο, ενδέχεται να είναι διαφορετικός στις ΗΠΑ από ό,τι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως γίνεται ξεκάθαρο από πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας Moderna.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι η πρώτη φορά που εμβόλια για τη λοίμωξη Covid-19, θα στοχεύουν διαφορετικές εκδοχές του κορονοϊού, σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Moderna έχει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών δύο διαφορετικές ενισχυτικές δόσεις. Και τα δύο υποψήφια εμβόλια της εταιρείας, είναι δισθενή, δηλαδή περιέχουν δύο διαφορετικούς τύπους του κορονοϊού. Επίσης, και τα δύο περιλαμβάνουν το αρχικό στέλεχος της Γουχάν, με το οποίο έχουν παρασκευαστεί τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα και την πρόσφατη μετάλλαξη Ομικρον.
Ωστόσο, όταν κατέθεσε η Moderna την αίτηση αδειοδότησης στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA), είχε σε στάδιο παραγωγής τις πρώτες ενισχυτικές δόσεις από τη μετάλλαξη Ομικρον (BA.1), η οποία είχε επικρατήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου και είχε προκαλέσει και στη χώρα μας το πέμπτο πανδημικό κύμα. Η ΕΜΑ δέχθηκε την κυλιόμενη αξιολόγηση (εδώ), όμως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ζήτησε από τη Moderna, προκειμένου να λάβει άδεια, να συμπεριλάβει τα στελέχη BA.4 και BA.5 (δηλαδή τα Ομικρον 4 και 5), που κυκλοφορούν σήμερα και είναι τελείως διαφορετικά από την αρχική Όμικρον.
Έτσι, όπως γίνεται ξεκάθαρο και από την ανακοίνωση της εταιρείας, επεξεργάζεται δύο διαφορετικές ενισχυτικές δόσεις, το εμβόλιο με τη βασική μετάλλαξη Όμικρον (BA.1) που θα διανεμηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα καινούργια, που καλύπτουν τις μεταλλάξεις BA.4 και BA.5 που θα διανεμηθούν στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του προηγούμενου μήνα η FDA είχε συγκροτήσει επιτροπή, η οποία μελέτησε την επικαιροποιημένη εκδοχή του εμβολίου της Moderna και ζήτησε την τροποποίησή τους, όπως είχε ανακοινώσει (εδώ), ώστε να συμπεριλαμβάνουν στο σκεύασμα όχι την πρώτη μετάλλαξη της Όμικρον, αλλά τις πιο πρόσφατες.
Και η Pfizer και η Moderna, δεν είχαν κλινικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των υπομεταλλάξεων BA.4 και BA.5 όταν ξεκίνησαν να παρασκευάζουν τα νέα τους εμβόλια. Τα αποτελέσματα Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα που αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Moderna, το νέο σκεύασμα, με την κωδική ονομασία «mRNA-1273.214» (αυτό που πιθανότατα θα κυκλοφορήσει στην ΕΕ), κατάφερε την παραγωγή 776 εξουδετερωτικών αντισωμάτων που προστατεύουν από τις μεταλλάξεις BA.4 και BA.5, σε σύγκριση με το εμβόλιο που κυκλοφορεί σήμερα, το οποίο δημιούργησε μόλις 458 εξουδετερωτικά αντισώματα. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και το εμβόλιο που δημιουργήθηκε για την αρχική μετάλλαξη Ομικρον, μπορεί να προφυλάξει πολύ περισσότερο από τις υπάρχουσες υπομεταλλάξεις της. «Συνεργαζόμαστε με τις ρυθμιστικές αρχές για να προωθήσουμε δύο υποψήφια δισθενή εμβόλια, το “mRNA-1273.214” και το “mRNA-1273.222” σύμφωνα με τις διαφορετικές προτιμήσεις της αγοράς», δήλωσε ο Στεφάν Μπανσέλ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna.