Στης κάλπες θα προσέλθουν την Κυριακή πάνω από 3 εκατομμύρια 370 χιλιάδες πολίτες της Αλβανίας για να αναδείξουν τους νέους δημάρχους και τα νέα δημοτικά συμβούλια στους 61 δήμους της χώρας.
Στης εκλογές αυτές θα συμμετάσχουν 63 κόμματα που στην πλειοψηφία σχηματίζουν δύο μεγάλους συνασπισμούς, την “Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία”, που αποτελείται από 37 κόμματα υπό την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, και την “Συμμαχία για Εργασία και Αξιοπρέπεια”που αποτελείται από 15 κόμματα με το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης να ηγείται του συνασπισμού αυτού της δεξιάς.
Ενώ 11 κόμματα έχουν κατεβεί αυτόνομα μεταξύ των οποίων και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ – ΟΜΌΝΟΙΑ) που εκπροσωπεί τηνεθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, μετά την αποχώρηση του από το κυβερνητικό συνασπισμό λόγω των διαφόρων για “θέματα πολιτικής ηθικής”, όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του, Βαγγέλης Ντούλες, όταν παραιτήθηκε από την θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.
Η πρώτες ρωγμές στης σχέσεις μεταξύ ΚΕΑΔ και Κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος εμφανίστηκαν όταν ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα αποφάσισε με “αυθαίρετο τρόπο” να εφαρμόσει την νέα διοικητική μεταρρύθμιση και να συγχωνεύει περιοχές όπου ζει συμπαγής ελληνική μειονότητα με μουσουλμανικά χωριά με σκοπό – οπός κατήγγειλε η ηγεσία της “Ομόνοιας” – την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Χειμάρρας.
Όμως την χαριστική βολή στης σχέσεις ΚΕΑΔ – Σοσιαλιστικού Κόμματος την έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα όταν υποδέχτηκε στο κυβερνητικό σχήμα το ακραίο ανθελληνικό κόμμα των Τσάμηδων PDIU και μάλιστα ανέθεσε τα καθήκοντά του Γ’ αντιπροέδρου της Βουλής στον πρόεδρο του Σπετίμ Ιντρίζι.
ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα
Είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται με τη νέα διοικητική δομή της χώρας, που είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις, από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, κυρίως για τις σκοπιμότητες που -όπως ανέφεραν ηγέτες του – υποκρύπτονταν τόσο σε βάρος της αντιπολίτευσης όσο και της Ελληνικής Μειονότητας.
Της τελευταίας εβδομάδες όσο πλησίαζε η ημέρα των εκλογών οι εντάσεις αυξάνονταν, καθώς η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς για την χειραγώγηση του εκλογικού αποτελέσματοςκαι την αγοραπωλησία της ψήφου. Πιο αισθητές είναι οι εντάσεις σε μικρές πόλης οπός η Βόρα, 15 χιλιόμετρα από τα Τίρανα και σε άλλους μικρούς δήμους σε όλοι τη χώρα.
Της τελευταίας ημέρες κορυφώθηκε η διαμάχη μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων (Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα ‘PSSH’ – Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του Ιλίρ Μέτα, ‘LSI’ ) και του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης μετά την φημολογία για το ενδεχόμενο νοθείας με το φαινόμενο της εξαγοράς ψήφων, όπως ανέφερε σε έκθεσή του και ο ΟΑΣΕ.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί κυρίως το μικρό κόμμα του προέδρου της βουλής Ιλίρ Μέτα (LSI) – το οποίο ο ηγέτης της Λουλζίμ Μπάσα, αποκαλεί “εγκληματική οργάνωση” – ότι έχει επιστρατεύσει ολόκληρο κρατικό μηχανισμό για να εξαγοράσει ψήφους και να εκφοβίσει τους οπαδούς της αντιπολίτευσης.
Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης -Ιλίρ Μέτα
Η αντιπολίτευση κατηγορεί επίσης το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι σε μερικούς δήμους στηρίζει υποψηφιότητες ατόμων που εμπλέκονται σεπαράνομες δραστηριότητες και με διασύνδεσης με τον υπόκοσμο. Το ίδιο το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα απέρριψε την υποψηφιότητα μέλους τής, που αναδείχθηκε να είχε προηγούμενα με την δικαιοσύνη.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ και η εκπρόσωπός της ΕΕ, Ρομάνα Βλαχουτίν, στα Τίραναέχουν επανειλημμένα παροτρύνει τα πολιτικά κόμματα να απομακρύνουν τα άτομα με σκοτεινό παρελθόν από την πολιτική και δημόσια ζωή της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι από τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών της Κυριακής θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η απόφαση της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.
Από την άλλη εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας κατηγορούν συγκεκριμένες “παρακρατικές ομάδες που προσπαθούν να αποτρέψουν την εκλογή ‘μη αρεστών’ δημάρχων σε Δήμους, που θεωρούν ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας, οπός το Δήμο της Χειμάρρας, όπου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει κηρύξει προσωπικό αγώνα κατά του υποψηφίου της “Ομόνοιας – ΚΕΑΔ”, Διονύσης Φρέντη Μπελέρης, “του οποίου ούτε το όνομα δεν θέλω να αναφέρω” – οπός χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ράμα στην τελευταία προεκλογική συνάντηση στη Χειμάρρα.
Μάλιστα την Δευτέρα το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε “τους βανδαλισμούς” στην περιοχή της Βράνιστας και του Λουκόβου, όπου ” ‘άγνωστοι’ με βιαιότητα, εισέβαλαν στα εκλογικά κέντρα, προκάλεσαν υλικές ζημιές και αφαίρεσαν τις προεκλογικές αφίσες του υποψηφίου για τον Δήμο της Χειμάρρας, Διονύση Φρέντη Μπελέρη”.
Το ΚΕΑΔ – Ομόνοια στης εκλογές αυτές, διεκδικούν με τους υποψήφιους τους, τέσσερις δήμους: Δρόπολης (που περιλαμβάνει και την μέχρι πρόσφατα ξεχωριστή επαρχία Πωγωνίου), Φοινίκης (στην οποία έχει ενταχθεί και η επαρχία Λιβαδιάς), Κονισπόλης (όπου αναμένεται “μάχη μέχρι εσχάτων” διότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα στηρίζει τον τσαμι υποψήφιο του ανθελληνικου κόμματος των Τσάμιδων PDIU), και Χειμάρρας (την οποίαν η αλβανικές κυβέρνησής μετά τον Βασιλιά Ζογκου, αρνούνται να αναγνωρίσουν ως μειονοτική ζώνη αν και εκεί ζει “μια συμπαγής ελληνική μειονότητα” – οπός ανέφερε σε ανακοίνωση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά τα επεισόδια στης δημοτικές εκλογές του 2003 οπού ανεδείχθη νικητής ο Πρόεδρος της Ομονοίας Βασίλης Μπολάνοος για δύο συνεχόμενες θητείες)
Παρόλα αυτά, οι υποψήφιοι και των αλβανικών κομμάτων στους δήμους αυτούς – εκτός της Κονισπολης – είναι όλοι τους ελληνικής καταγωγής, με την διαφορά ότι δεν θέτουν ως προτεραιοτήτα την επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής μειονότητας, αλλά δεσμεύονται να εφαρμόζουν τα προγράμματα τον κομμάτων που εκπροσωπούν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η εκλογική αναμέτρηση στους δήμους αυτούς οπού οι πλειοψηφία των πολιτών είναι ελληνικής καταγωγής δείχνει αμφίρροπη και η έκβασή της θα κριθεί από τη δυνατότητα που θα έχει η “Ομόνοια” να μετακινήσει ψηφοφόρους από της περιοχές αυτές που διαμένουν στην Ελλάδα.