Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Αμερικανός αναλυτής: Τα σύνορα της Τουρκίας θα αλλάξουν

“Η Τουρκία θα διαιρεθεί, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί ένα θα γίνει ένα ξεχωριστό κουρδικό κράτος στην Τουρκία ή θα σχηματισθεί μια ομοσπονδία” γράφει σε άρθρο του ο Αμερικανός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν, σημειώνει η τουρκική ιστοσελίδα Demokrat Haber.

O αρθρογράφος αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, ισχυρίζεται ότι με αυτήν άρχισε η διαδικασία διαίρεσης του τουρκικού κράτους.

Ο αναλυτής σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά των Κούρδων σε μια αιματηρή προσπάθειά του να τους ταπεινώσει.

Συγχρόνως, αναζητώντας τις ψήφους της πλειοψηφίας των Κούρδων προσπαθεί να τους διασπάσει.

Επίσης ανέφερε ότι η Τουρκία θα χωριστεί σε τμήματα.

Τα σύνορα θα αλλάξουν σύντομα, αλλά ακόμη δεν έγινε σαφές εάν θα υπάρξουν δύο κράτη σε μια ομοσπονδία συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Ο Αμερικανός αναλυτής αναφερόμενος, επίσης, στον πρόεδρο της Τουρκίας, σημειώνει ότι ενώ ο Ατατούρκ είναι ο μεγάλος ηγέτης ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτε άλλο από να καταστρέψει αυτό το δημιούργημα.

«Ο Ερντογάν θα περάσει ως ηγέτης, ματαιόδοξος, διεφθαρμένος και θα έχει την εικόνα του κακού ανθρώπου».

Ο Μάικλ Ρούμπιν σημειώνει ότι θα συνεχισθεί η ‘εμφύλια’ διαμάχη στην Τουρκία ( η διαμάχη μέσα στην τουρκική επικράτεια μεταξύ Τούρκων και Κούρδων) και πρόκειται για τα πρώτα βήματα κατακερματισμού της χώρας.

Φέρνει ως παράδειγμα την Τσεχοσλοβακία, την Γιουγκοσλαβία, την Ινδία, αλλά και την Αιθιοπία με την Ερυθραία και το Σουδάν όπου το Νότιο Σουδάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία του. Τα ίδια στο Μπαγκλαντές, στο Πακιστάν, στη Συρία.

Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή θα σημειώσει: «Οι Κούρδοι βλέπουν τους εαυτούς τους ως μια μεγάλη διεθνή κοινότητα, χωρίς πατρίδα. Δεκάδες εκατομμύρια Κούρδοι ζουν διασκορπισμένοι σε τέσσερις χώρες τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ».

Οι Κούρδοι βρίσκονται σε μια αδιάκοπη μάχη που διαρκεί εδώ και δεκαετίες, αρχής γενομένης από το Ιράκ.

Οι Κούρδοι συγκρούσθηκαν με την Ιρακινή Μοναρχία από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μετά τη μεγάλη σύγκρουση του 1961 δεν σταμάτησαν. Συγκρούσεις χαμηλής έντασης συνεχίστηκαν και τα επόμενα δέκα χρόνια.

Στην Τουρκία ο πρωθυπουργός, τότε, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να κάνει μια ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, μέσω συνεχών συνομιλιών και υποσχέσεων.

Όταν όμως είδε ότι οι Κούρδοι ενίσχυσαν στις εκλογές το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών – HPD, τότε στράφηκε εναντίον τους.

Δεν δίστασε να καταστρέψει κουρδικές πόλεις την Τσίζρε, τη Σιλόπι, τη Νουσαϊμπίν.

Ο αναλυτής, σύμφωνα, με το δημοσίευμα, τονίζει ότι οι Κούρδοι και οι Τούρκοι, έχουν ήδη διαιρεθεί.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων ακολουθούν το δυτικό τρόπο ζωής και αυτό τους απομακρύνει ολοένα από τον τρόπο ζωής των Κούρδων που ζουν στην νοτιοανατολική Τουρκία».

Οι Τούρκοι που ζουν στην Αττάλεια, στην Προύσα, στη Σμύρνη, τους είναι αδιανόητο να ζήσουν στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Η Τουρκία διέρχεται τη διαδικασία διαίρεσης όχι γεωγραφικά ή εθνολογικά, αλλά ψυχολογικά. Η ψυχολογική διαίρεση καθιστά αδιανόητη την εθνοκάθαρση.

Απόδοση Βαλκανικό Περισκόπιο

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ