Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης ζητούν οι Θεσμοί – «Αδιαπραγμάτευτη» η συμμετοχή του ΔΝΤ

«Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν είναι προς όφελος όλων» τόνισαν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ απέκλεισαν το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ στάθηκε στην ανάγκη να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό οι εκκρεμότητες προκειμένου να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο ίδιος έκανε θετική αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι θα ξεπεραστούν οι στόχοι του 2016 για τα δημοσιονομικά, καθώς και ότι η οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν, ενώ τόνισε ότι «υπάρχει σαφής κατανόηση πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι στόχος όλων».

Αναφερόμενος στο θέμα του ΔΝΤ, ο κ. Ντάισελμπλουμ απέκλεισε το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα, τονίζοντας ότι ήταν από την αρχή και προσέφερε σημαντική τεχνογνωσία, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κράτη – μέλη που επιθυμούν οπωσδήποτε την συμμετοχή του ΔΝΤ».

«Δεν υπάρχει ζήτημα γι’ αυτό το πρόγραμμα» σημείωσε, και τόνισε ότι ενδεχομένως μελλοντικά προγράμματα να γίνονται χωρίς τη συμμετοχή του.

Τέλος, αναφορικά με το αίτημα νομοθέτησης προληπτικών μέτρων αναγνώρισε ότι υπάρχει κοινό αίτημα και ότι αναζητούνται οι απαντήσεις και πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης είναι αν η υπεραπόδοση που κατέγραψε ο προϋπολογισμός έχει μόνιμο χαρακτήρα.

«Ένα ακόμα θέμα που εκκρεμεί είναι οι μεταρρυθμίσεις σε φόρους, συνταξιοδοτικό και μεταρρυθμίσεις και στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μοσκοβισί: Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι καταβάλουν προσπάθειες

Στην ανάγκη επίτευξης μιας καθολικής συμφωνίας πάνω στα εκκρεμή ζητήματα, τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά, στάθηκε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup.

Παράλληλα τόνισε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός μηχανισμού που να διασφαλίζει και τις δύο πλευρές, καθώς και τους στόχους του προγράμματος. Όπως είπε, «είχαμε καλή συζήτηση, που μας επιτρέπει να δούμε τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία».

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι καταβάλουν προσπάθειες», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε μακριά», εκφράζοντας την ελπίδα η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα να λάβει χώρα γρήγορα.

Τέλος, αναφερόμενος στο ΔΝΤ, τόνισε ότι «Το Ταμείο ήταν για στην Ελλάδα από την αρχή, έχει ιδιαίτερη τεχνογνωσία και πολλά κράτη- μέλη επιθυμούν τη συμμέτοχη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο να αποχωρήσει για αυτό το πρόγραμμα… Ενθαρρύνει την αξιοπιστία η παρουσία του ΔΝΤ».

Ρέγκλινγκ: Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων

«Ενημέρωσα το Eurogroup ότι ο ESM και ο EFSF υιοθέτησαν όλες τις αναγκαίες νομικές αποφάσεις για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ υπογράμμισε ότι η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αποτελούν σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα, θα μειώσουν το κίνδυνο από υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους και θα συνεισφέρουν στην επιστροφή της χρηματοδότησης από τις αγορές» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Μηχανισμού Στήριξης.

«Βελτιώνουμε τους όρους του χρέους για την Ελλάδα… Εν τέλει, η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε στη συνέχεια.

O κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι, μέσω των μέτρων, μειώνεται ο κίνδυνος των επιτοκίων και βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους, τονίζοντας εκ νέου ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν πιστεύω ότι αυτό θα είναι επαρκές για το ΔΝΤ».

Ακόμη, είπε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά περίπου 5%, ενώ συμπλήρωσε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα συμβάλουν σε μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Επίσης επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις για τα κράτη μέλη του ESM.

«Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη δημοκρατική κουλτούρα» δήλωσε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ