Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Αμφίπολη: Ένας μήνας για να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές

Με κινήσεις ακριβείας συνεχίζονται οι ανασκαφές στην Αμφίπολη, με την αγωνία να κορυφώνεται για το τι κρύβεται τελικά μέσα στο ταφικό μνημείο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Capital.gr,  η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη τονίζει ακριβώς αυτό: Οτι οι εργασίες προχωρούν βήμα βήμα και ίσως χρειαστεί ακόμη και ένας μήνας ώστε να μπορέσουν να μπουν στο εσωτερικό του. Οπως λέει χαρακτηριστικά, η αφαίρεση πρέπει να γίνει πετραδάκι – πετραδάκι ώστε να μην επηρεαστεί η στατικότητα του μνημείου.

Πάντως, από χθες και μετά από ένα τριήμερο ανάπαυλας, οι αρχαιολόγοι έπιασαν ξανά δουλειά. Μάλιστα,  επιστρατεύτηκε και ειδικός γερανός  για να απομακρύνει τις πλάκες που υπάρχουν γύρω από τις σφίγγες. Η όλη  προσπάθεια γίνεται με μεγάλη προσοχή ώστε να μην προκληθεί η παραμικρή ζημία στις πέτρες. Οταν αφαιρεθούν, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι θα δουν καθαρά ένα τμήμα του ταφικού θαλάμου.

Οι δουλειά των αρχαιολόγων γίνεται με χειρουργικές κινήσεις. Η έρευνα προχωρά εκατοστό εκατοστό αφαιρώντας τους όγκους χώματος που καλύπτουν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Ηδη έχει έρθει στο φως ο ταφικός περίβολος,  13  σκαλοπάτια και οι ακέφαλες και με κομμένα φτερά σφίγγες στην πύλη του. Πίσω από τις σφίγγες υπάρχει όγκος χώματος και παρεμβάλλονται δύο τοίχοι με απόσταση μεταξύ του έξι με εφτά μέτρα. Οι εργασίες των αρχαιολόγων τώρα, επικεντρώνονται στα έργα υποστύλωσης του πρώτου τοίχου για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας.

anaskafi-1

Οργιάζουν οι φήμες

Εντωμεταξύ καθώς βρισκόμαστε μια ανάσα από την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού του τάφου της Αμφίπολης και η αγωνία όλων μεγαλώνει, όπως συμβαίνει σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση υπάρχει και το επακόλουθο όργιο φημών.

Έτσι χθες διαδόθηκαν πληροφορίες για μετακίνηση των Σφιγγών, κάτι το οποίο διαψεύστηκε, αλλά και για το εντυπωσιακό δάπεδο με τους ρόμβους που υπάρχει στην είσοδο. Συγκεκριμένα, πληροφορίες ήθελαν τους αρχαιολόγους να απομακρύνουν τις δύο ακέφαλες Σφίγγες από το σημείο προκειμένου να μπορέσουν να εισέλθουν στο εσωτερικό του ναού. Ωστόσο, το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Πολιτισμού με μια λιτή ανακοίνωση διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Όσον αφορά το ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, οι αρχαιολόγοι επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τον τοίχο στην είσοδο του τάφου όντως υπάρχει και μάλιστα μπορεί να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της.

Τέλος, όσον αφορά το πόσοι τάφοι μπορεί να υπάρχουν, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πριν ένα χρόνο έγινε γεωφυσική διασκόπηση η οποία έδειξε ότι στο εσωτερικό του τάφου υπάρχουν τρεις χώροι. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ξέρει το τι μπορεί αυτό να σημαίνει. Είναι τρεις οι τάφοι; Ή είναι ένας και ο υπόλοιπος χώρος απλώς περιλαμβάνει άλλα κτίσματα στο πλαίσιο μιας ταφικής σύνθεσης; Προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις αφού οι αρχαιολόγοι δεν έχουν μπει ακόμη στα άδυτα του αρχαίου τύμβου. Έτσι, για να λάβει κανείς σαφείς και ασφαλείς απαντήσεις θα πρέπει να περιμένει να προχωρήσει η ανασκαφή.

anaskafi-3

Καργάκος: Πρόκειται για μνημείο ανδρός

Πάντως, σήμερα ο γνωστός ιστορικός Σαράντος Καργάκος εξέφρασε για ακόμα μια φορά την σιγουριά του ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αρχαία Αμφίπολη. «Εάν βρεθεί τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτός θα είναι στη Μακεδονία και η Αρχαία Αμφίπολη συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Στην ερώτηση για το ποιος ή ποιοι πιστεύει ότι είναι θαμμένοι στο μνημείο, όπου βρίσκονται τρεις ταφικοί θάλαμοι, ο κ. Καργάκος εκτιμά ότι δύσκολα ένα τέτοιο μνημείο να φτιάχτηκε για τον Μέγα Αλέξανδρο, τη Ρωξάνη και την Ολυμπιάδα, δεδομένου του άσχημου τέλους που είχαν και οι τρεις. Η μόνη βεβαιότητα που εξέφρασε ήταν αυτή ότι πρόκειται για μνημείο το οποίο ανεγέρθη για άνδρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ