«Αν δεν ήταν ο φράχτης ο Χασάν και ο Οσμάν θα έπιναν καφέ στο Σύνταγμα και στο Λευκό Πύργο»
Του Σταύρου Γεωργακόπουλου
Οι προσπάθειες των 100άδων μεταναστών και των επίλεκτων κομάντος της Τουρκίας να ρίξουν τον φράχτη των συνόρων στις Καστανιές του Εβρου διατηρούν στο προσκήνιο τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο. Επί των ημερών του στο Γενικό Επιτελείο Στρατού κατασκευάστηκαν και ο φράχτης και η τάφρος που αποτρέπει την εισβολή των μεταναστών στο ελληνικό έδαφος. Γι’ αυτό έγινε και πρωτοσέλιδο στη «Hürriyet» όταν αποστρατεύτηκε «ο στρατηγός – αράχνη», όπως τον αποκαλούσαν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Η αμυντική οχύρωση του Εβρου άρχισε από το 2007 όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ο νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Δημοσχάκης. Τέτοιες μέρες ήταν όταν ζήτησε τη συνδρομή των Αμερικανών για την εκπαίδευση δύο Ελλήνων αξιωματικών στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
Επειτα τη σκυτάλη πήρε ο Φρ. Φράγκος! Με ένα έργο, για το οποίο όλοι δηλώνουν σήμερα υπερήφανοι. Κι όπως λέει ο στρατηγός «αν δεν υπήρχαν ο φράχτης και η τάφρος, ο Χασάν και ο Οσμάν θα έπιναν σήμερα τον καφέ τους στο Σύνταγμα και τον Λευκό Πύργο παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας».
Εχουν γραφτεί πολλά για τον φράχτη. Τοπικό δημοσίευμα διασκεύασε τη διαχρονική επιτυχία του Μάνου Λοΐζου και ανέφερε ότι «ο φράχτης είχε τη δική του ιστορία». Κι έτσι ακριβώς είναι!
«Ο κορωνοϊός ήρθε και θα φύγει κάποια στιγμή. Ο γειτονικός ιός θα παραμείνει κι εμείς πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται διότι είναι πιο ραδιούργος και σαφώς πιο πανούργος από τον Covid – 19», δήλωσε στην «Μ» ο Δημοσχάκης. Ο ένας εκ των δύο βασικών πρωταγωνιστών στην οχύρωση του Εβρου που καθιστά σαφές ότι στην Ελλάδα ισχύει το δόγμα «άμυνας και ασφάλειας των συνόρων». Αρκεί, βέβαια, να υπάρχει πολιτική βούληση.
Εργα που αντέχουν
Ο σημερινός φράχτης έχει έκταση 12,4 χλμ. Εμείς βλέπουμε διαρκώς τα λίγα μέτρα μπροστά από το τελωνείο στις Καστανιές. Φτάνει, όμως, μέχρι τη Νέα Βύσσα. Αλλά ήδη προγραμματίζεται η επέκτασή του για άλλα 30 χιλιόμετρα. Με χρήματα, πλέον, της ΕΕ.
Το ζητούμενο για τον Φραγκούλη Φράγκο είναι να γίνει εξίσου καλή δουλειά όπως το 2011. Διότι βλέπουμε σε καθημερινή βάση ότι ο φράχτης αντέχει στις πιέσεις και τα τεχνάσματα των Τούρκων και των μεταναστών. Βάζουν φωτιές, ρίχνουν τεράστια δέντρα, φτιάχνουν πολιορκητικούς κριούς, αλλά όλες οι ενέργειες πέφτουν στο κενό. Κι αυτή η λεπτομέρεια είναι πολύ σημαντική. Διότι εάν είχε γίνει το έργο στο πόδι, τώρα δεν συζητούσαμε για τα επεισόδια στις Καστανιές, αλλά θα προσπαθούσαμε απλά να μετρήσουμε πόσοι θα περνούσαν καθημερινά τα σύνορα.
Η επέκταση θα γίνει στο Πέταλο του Πέπλου. Πρόκειται για ένα κομμάτι των συνόρων που χρειάζεται άμεσα οχύρωση.
«Η κατασκευή του νέου φράκτη, σε μήκος σχεδόν τριπλάσιο από τον προηγούμενο, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες. Εχουν ήδη υπάρξει πολυήμερες αυτοψίες κι έχουν εντοπισθεί τα ευάλωτα σημεία. Ισως σε ορισμένα σημεία είναι ψηλότερος από τον υπάρχοντα. Θα θωρακίσει σχεδόν πλήρως τα σύνορα της χώρας και θα αποτελέσει την απάντηση των αρχών ασφαλείας στην τουρκική προκλητικότητα», έχει πει πρόσφατα συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος έκανε τουλάχιστον τρεις επισκέψεις στον Εβρο και διαπίστωσε προσωπικά τις ανάγκες που υπάρχουν.
Η αντοχή του φράχτη κινδύνεψε μόνο εκ των έσω. Και αυτό το λένε οι κάτοικοι των Καστανιών που τις προάλλες χειροκρότησαν κάποιες διμοιρίες των ΥΜΕΤ όταν αποχωρούσαν από το σημείο έπειτα από την αλλαγή της βάρδιάς τους.
«Αφού δεν έπεσε το 2016 όταν μαζεύτηκαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας εκείνοι που ήθελαν αφύλακτα τα σύνορα, δεν πρόκειται να πέσει από τους μετανάστες και τους Τούρκους», λένε στο χωριό που καθημερινά γίνονται μάρτυρες της οργής που εκφράζει ο ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν για την οχύρωση των ελληνικών συνόρων.
Προχωράει και η τάφρος
Εκτός από τον φράχτη, φυσικά θα γίνει και επέκταση της αντιαρματικής τάφρου. Πρόκειται για άλλο ένα έργο που έτρεξε επί των ημερών του Φράγκου. Εστω και αν ουσιαστικά δρομολογήθηκε η κατασκευή της τη 10ετία του ‘70, αλλά κρίθηκε απαραίτητη η διεύρυνσή της σε όλες τις διαστάσεις. Από το Τσιρώζη των Φερρών έως το Δέλτα του Εβρου και μέχρι το Τριεθνές η τάφρος μπορεί να αποτρέψει κάθε σκέψη εισβολής και καθιστά εξαιρετική και τη μετακίνηση των μεταναστών σε ελληνικό έδαφος. Αν και μετά από το 2012 σταμάτησαν τα έργα προς μεγάλη ικανοποίηση του Ερντογάν, τα γεγονότα στις Καστανιές επανέφεραν το θέμα στο προσκήνιο.
Το κομμάτι που υπάρχει τώρα έχει πλάτος 32 μέτρα και βάθος 8. Εκτός από την οχύρωση των συνόρων βοηθάει και στον περιορισμό των επιπτώσεων από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ