Την ανάγκη να εφαρμόσει η Ελλάδα ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης τονίζουν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και ο Βρετανός ομόλογός του Τζορτζ Όζμπορν σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Wall Street Journal, με τίτλο: «Σημαντικά στοιχεία ενός σχεδίου ανάπτυξης της G20».
Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνει: «Έχουμε κοινό ενδιαφέρον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δούμε την Ελλάδα να διατηρεί και να χτίζει πάνω στην πρόοδο που έχει κάνει στις μεταρρυθμίσεις με αγώνα. Σε στενή διαβούλευση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της, είναι σημαντικό η Ελλάδα να εφαρμόσει μία αξιόπιστη και συνολική προσέγγιση για τις μεταρρυθμίσεις, την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη». Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνουν οι δύο υπουργοί, πρέπει να υπάρξει νέα δυναμική για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών και κεφαλαίων. «Όλη η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης, αναγνωρίζοντας ότι οι χώρες έχουν διαφορετικούς βαθμούς δημοσιονομικών περιθωρίων.
Οι κ.κ. Λιου και Όσμπορν σημειώνουν ότι κατά τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις τους εργάσθηκαν για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των βιοτικών επιπέδων. Το αποτέλεσμα, προσθέτουν, ήταν ότι οι οικονομίες τους αναπτύσσονται τώρα σε στερεή βάση. «Ωστόσο», τονίζουν, «οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητές κεντρικών τραπεζών συγκεντρώνονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με πολλές προκλήσεις να υπάρχουν στον ορίζοντα. Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί. Οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού είναι εμφανείς σε κάποιες περιοχές. Υπάρχει έλλειμμα ζήτησης. Και αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή που απαιτούν συντονισμένη δράση».
Το μήνυμα των δύο υπουργών είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα πολιτικής που έχουν στη διάθεσή τους για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να υλοποιήσουν τον συλλογικό στόχο της G20 για ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη παγκόσμια ανάπτυξη. Κάθε συνολικό σχέδιο, πρέπει να περιλαμβάνει τρία κρίσιμα συστατικά στοιχεία, τονίζουν οι υπουργοί.
Πρώτον, οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να ακολουθήσουν έναν υπεύθυνο δημοσιονομικό δρόμο, με διασφάλιση επαρκών πόρων για την εκπαίδευση και τις επενδύσεις για υποδομές του μέλλοντος. Σε διεθνές επίπεδο, η G20 πρέπει να συνεχίσει την εξάλειψη των κινήτρων για φοροαποφυγή και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων με συντονισμό και αυξημένη διαφάνεια. Δεύτερον, οι κεντρικές τράπεζες παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση συνθηκών εύκολων πιστώσεων που ενθαρρύνουν τις δαπάνες από επιχειρήσεις και νοικοκυριά και αποτρέπουν τις αποπληθωριστικές πιέσεις. Τρίτον, η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη, που ενισχύουν την παραγωγικότητα και αυξάνουν τα βιοτικά επίπεδα. Σε εγχώριο επίπεδο, αυτές οι πολιτικές περιλαμβάνουν καλύτερες υποδομές, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις και διασφάλιση της.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ζήτησε σήμερα “τη διασφάλιση της χρηματοδότησης” της Ελλάδας στο πλαίσιο όμως της τήρησης “των ευρωπαϊκών κανόνων”.
“Πρέπει να διασφαλίσουμε χρηματοδότηση, χωρίς την οποία η Ελλάδα θα βρεθεί στο έλεος οποιασδήποτε κατάστασης πανικού των αγορών, αλλά δεν μπορούμε να πούμε απλώς “χρηματοδοτούμε, χρηματοδοτούμε”, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των ομολόγων του της Ομάδας των 20 (G20), δηλώνοντας ότι προϋπόθεση για τη στήριξη προς την Ελλάδα είναι ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων.