Παρά τα όσα πρόσφερε στην ανθρωπότητα «σπάζοντας» τον κωδικό «Αίνιγμα» των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου, ο μαθηματικός Άλαν Τούρινγκ όχι μόνο δεν αναγνωρίστηκε εν ζωή αλλά και κατηγορήθηκε για σεξουαλική διαστροφή επειδή ήταν ομοφυλόφιλος και τελικά οδηγήθηκε στην αυτοκτονια το 1954.
Τώρα, 65 χρόνια αργότερα, η Μ. Βρετανία αποφάσισε να αναγνωρίσει την προσφορά του και να αποκαταστήσει το όνομά του, τοποθετώντας το πρόσωπό του στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών.
Ο μαθηματικός επιλέχθηκε από μια λίστα περίπου 1.000 επιστημόνων σε μια απόφαση που αναγνώρισε τόσο τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της απειλής των γερμανικών υποβρυχίων στη μάχη του Ατλαντικού, όσο και για τον αντίκτυπο που είχαν οι κατηγόριες για ομοφυλοφιλία εις βάρος του.
Η ανακοίνωση – που έγινε από τον κυβερνήτη της Τράπεζας, Μαρκ Κάρνεϊ στο Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας του Μάντσεστερ – ολοκληρώνει την επίσημη αποκατάσταση του Τούρινγκ, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην αποκρυπτογράφηση του γερμανικού κώδικα.
«Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν ένας εξαιρετικός μαθηματικός του οποίου το έργο συνέβαλε σημαντικά στην διαμόρφωση της ζωής μας σήμερα. Ως πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και ως ήρωας πολέμου, οι συνεισφορές του Άλαν Τούρινγκ ήταν τεράστιες», δήλωσε μέσα σε όλα ο Κάρνεϊ.
Το πρόσωπο του μαθηματικού θα εμφανιστεί στο νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών όταν τεθεί σε κυκλοφορία το 2021, μετά από μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που σχεδιάστηκε για να τιμήσει τον διάσημο Βρετανό επιστήμονα.