Σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστικαν οκτώ νέοι πλανήτες, που βρίσκονται στην κατάλληλη απόσταση από τα μητρικά τους άστρα ώστε να διαθέτουν νερό, βραχώδη επιφάνεια και πιθανώς και άλλες συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης. Τουλάχιστον δύο από αυτούς θεωρούνται οι πιο όμοιοι με τη Γη που έχουν ποτέ βρεθεί. Εντοπίσθηκαν από τη NASA με το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler που ανιχνεύει πλανήτες που κινούνται κατά μήκος των επιφανειών από τα αστέρια τους.
O Kepler 438b είναι πιθανό ένας βραχώδης κόσμος στη ζώνη «Goldilocks», ή “κατοικήσιμη ζώνη” , όπου η θερμοκρασία είναι η σωστή ώστε το υγρό νερό να ρέει. Το μακρινό άστρο στον αστερισμό της Λύρας μπορεί να είναι το πιο “όμοιο” με τη Γη που έχει βρεθεί ποτέ έξω από το ηλιακό μας σύστημα.
Η βραχώδης επιφάνεια και τρεχούμενο νερό είναι δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που οι επιστήμονες παρατηρούν για να εκτιμηθούν οι πιθανότητες ενός πλανήτη να είναι φιλόξενος για τη ζωή.
Ο Kepler 438b, ο οποίος είναι 470 έτη φωτός μακριά, ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω από το άστρο του κάθε 35 ημέρες, κάνοντας ένα χρόνο στον πλανήτη να περνάει 10 φορές πιο γρήγορα από όσο στη Γη. Οι πιθανότητες του Κέπλερ 438b να είναι βραχώδης είναι περίπου 70%, είπαν οι ερευνητές.
Ένας από τους άλλους πλανήτες, ο Κέπλερ 442b, βρίσκεται στο ίδιο αστερισμό, 1.100 έτη φωτός μακριά. Είναι περίπου κατά το ένα τρίτο μεγαλύτερος της Γης και έχει μια πιθανότητα 60% να είναι βραχώδης, σύμφωνα με μια έκθεση που θα δημοσιευθεί στο The Astrophysical Journal.
«Οι περισσότεροι από αυτούς τους πλανήτες έχουν καλές πιθανότητες να είναι βραχώδεις σαν τη Γη», σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Γκιγέρμο Τόρες του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.«Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν οποιοσδήποτε από αυτούς τους εξωπλανήτες είναι πραγματικά κατοικήσιμος. Αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι πως είναι υποψήφιοι για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο αστρονόμος Ντέιβιντ Κίπινγκ.
Η ανακάλυψη διπλασιάζει τον αριθμό των μικρών εξωπλανητών, που έχουν διάμετρο έως διπλάσια σε σχέση με εκείνη του δικού μας πλανήτη και οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι δυνητικά φιλόξενοι για ζωή.
Πριν τη νέα ανακάλυψη, οι δύο πιο «γήινοι» εξωπλανήτες που είχαν βρεθεί, ήσαν ο Κέπλερ-186f (με μέγεθος 10% μεγαλύτερο της Γης, ο οποίος δέχεται το ένα τρίτο της ηλιακής ακτινοβολίας που πέφτει στον πλανήτη μας) και ο Κέπλερ-62f (με μέγεθος 40% μεγαλύτερο της Γης), ο οποίος δέχεται το 41% της ηλιακής ακτινοβολίας του πλανήτη μας.