Μία ισχυρή φυσική ουσία που ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, εντόπισαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ο λόγος για την σπερμιδίνη, μια φυσική ουσία που ενισχύει σημαντικά την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις. Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν με πειράματα σε ποντίκια, η επίδρασή της είναι τόσο ισχυρή, ώστε αντιστοιχεί στο να αποκτήσει ένας άνθρωπος ηλικίας 90 ετών το ανοσοποιητικό σύστημα ενός 20χρονου!
Οι ερευνητές εκτιμούν πως αν το εύρημά τους επιβεβαιωθεί σε μελέτες με ανθρώπους, θα έχει βρεθεί ένας τρόπος για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους ηλικιωμένους, στους οποίους είναι μειωμένη, καθώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί όταν γεράσουμε. Παράλληλα θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την ουσία και άλλες ομάδες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, στα πειράματά τους ανακάλυψαν πως η σπερμιδίνη αποκαθιστά την εγγενή ικανότητα του ανοσοποιητικού να «θυμάται» τα μικρόβια που εισβάλλουν στον οργανισμό, ούτως ώστε να τους επιτεθεί δυναμικά την επόμενη φορά που θα εκτεθεί σε αυτά.
Όταν χορήγησαν την ουσία σε ομάδα γερασμένων ποντικιών και στη συνέχεια τους έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο, τα ζώα απέκτησαν πρωτοφανή προστασία έναντι των ιών της γρίπης στους οποίους αργότερα εκτέθηκαν. Το ίδιο συνέβη και με την αντίδραση του ανοσοποιητικού στον κυτταρομεγαλοϊό, έναν παθογόνο μικροοργανισμό που προκαλεί προβλήματα οράσεως και πνευμονία.
«Οι ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη μπορεί να είναι πολύ σοβαρές στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, και η καλύτερη προστασία από αυτές είναι τα εμβόλια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άννα-Καταρίνα Σάιμον, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής Weatherall της Οξφόρδης. «Ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε αυτή την προστασία, προσθέτοντας στα κλασικά εμβόλια ουσίες που θα ενισχύουν την ανοσοποιητική αντίδραση», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η δρ Σάιμον πρόσθεσε πως θα χρειασθούν τουλάχιστον 5 χρόνια πρόσθετων ερευνών πριν αρχίσουν οι δοκιμές των ενισχυμένων εμβολίων σε ανθρώπους.
Σημειώνεται πως η σπερμιδίνη υπάρχει εκ φύσεως σε τρόφιμα, όπως τα τυριά υψηλής ωρίμανσης, τα μανιτάρια, τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια, το καλαμπόκι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το φύτρο του σιταριού.