Την ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης που μπορεί να εξαλείψει τον καρκίνο και να ενισχύσει την ανοσία του οργανισμού, ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Πρόκειται για μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε επιστημονικό περιοδικό και ενδέχεται να ανοίξει δρόμους προς την καταπολέμηση συγκεκριμένων ειδών καρκίνου, όπου τα καρκινικά κύτταρα επεκτείνονται χάρη στον μεταβολισμό τους. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που απομονώθηκε με τη βοήθεια επιστημονικών εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης, μπορεί να «μπλοκάρει» τον ενεργειακό μεταβολισμό, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα στη «μάχη» κατά του καρκίνου.
Είναι γνωστό πως τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς και στην αναστροφή αυτής ακριβώς της ιδιότητας στόχευσαν οι επιστήμονες, με την ανακάλυψη της συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Τελικά, φαίνεται πως η πρωτεΐνη αυτή μπορεί να όχι μόνο περιορίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, αλλά και να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού.
Η ομάδα ερευνητών με επικεφαλής ειδικούς στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) ξεκίνησε την αναζήτηση πιθανής θεραπευτικής στρατηγικής που θα μπορούσε ταυτόχρονα να ακρωτηριάσει τις πηγές ενέργειας του καρκινικού όγκου ενώ θα αναζωογονούσε τις ιδιότητες του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού κατά του καρκίνου.
Η καινοτόμα μελέτη δημοσιεύθηκε στο Cancer Discovery και ο Δρ. Keith T. Flaherty, Διευθυντής Κλινικής Έρευνας στο MGH Cancer Center και καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ήταν ο επικεφαλής. «Κλειδί» για τη μελέτη αποτέλεσε ο εντοπισμός βασικών πρωτεϊνών που διέπουν τόσο τον μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων όσο και την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, εντός των όγκων.
Η πρωτεΐνη κατά του καρκίνου εντοπίστηκε με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης
Το πρωτοποριακό υπολογιστικό εργαλείο των ερευνητών, που ονομάζεται BipotentR, όχι μόνο εντόπισε τις κρίσιμες πρωτεΐνες, αλλά πρόσφερε επίσης πληροφορίες για τα αποτελέσματα των ασθενών μετά από ανοσοθεραπεία. Πρόκειται για ένα υπολογιστικό εργαλείο αιχμής, που σχεδιάστηκε ακριβώς για να εντοπίσει τις πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να διαταράξουν τον μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων ενώ ταυτόχρονα προάγουν μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση στο μικροπεριβάλλον του όγκου.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα γονιδιακής έκφρασης από καρκινοπαθείς που είχαν λάβει ανοσοθεραπεία, καθώς και δεδομένα από κυτταρικές σειρές και ζωικά μοντέλα, το BipotentR εντόπισε 38 ειδικούς για καρκινικά κύτταρα ανοσομεταβολικούς ρυθμιστές. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης για την αξιολόγηση των επιπέδων δραστηριότητας αυτών των ρυθμιστών εντός των όγκων, αποκαλύπτοντας μια συναρπαστική συσχέτιση με τα αποτελέσματα των ασθενών μετά την ανοσοθεραπεία.Μεταξύ αυτών των ρυθμιστών, ένας ξεχώρισε ως ο κορυφαίος υποψήφιος: Πρόκειται για την πρωτεΐνη που ονομάζεται Σχετικός Υποδοχέας Οιστρογόνου Άλφα (ESRRA). Είναι αξιοσημείωτο ότι η πρωτεΐνη ESRRA βρέθηκε να είναι ιδιαίτερα ενεργή σε όγκους ανθεκτικούς στην ανοσοθεραπεία σε διάφορους τύπους καρκίνου.
Από εκεί και πέρα, η ανακάλυψη του κεντρικού ρόλου του ESRRA στη θεραπεία του καρκίνου σηματοδότησε μια σημαντική εξέλιξη: Η αναστολή του ESRRA αποδείχθηκε κρίσιμης σημασίας, καθώς όπως αποδείχθηκε, η κίνηση αυτή διέλυε αποτελεσματικά τους καρκινικούς όγκους, υπονομεύοντας τον ενεργειακό τους μεταβολισμό ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούσε δύο διακριτούς ανοσολογικούς μηχανισμούς που περιλαμβάνουν διάφορους τύπους ανοσοκυττάρων, με αποτέλεσμα να ενισχύεται έτσι η άμυνα του οργανισμού.
Επιπλέον, οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα σε ποντίκια για να αξιολογήσουν την ασφάλεια και την ειδικότητα της αναστολής του ESRRA. Τα αποτελέσματα από τα πειράματα αυτά ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικά, καθώς επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στα καρκινικά κύτταρα, προστατεύοντας τον υγιή ιστό από βλάβη. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως το συγκεκριμένο εργαλείο, το BipotentR, μπορεί να εφαρμοστεί για τη διερεύνηση άλλων μηχανισμών επιβίωσης που χρησιμοποιούνται από τα καρκινικά κύτταρα, όπως η ικανότητά τους να διεγείρουν το σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων για να ενισχύσουν την παροχή θρεπτικών ουσιών.
Με πληροφορίες από thebrighterside.news
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα θεραπευτικά mRNA εμβόλια γυρίζουν σελίδα στη μάχη με τον καρκίνο