Το BBC αναλύοντας την επόμενη μέρα που ξημερώνει στη Μέση Ανατολή έγραψε πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η ισραηλινή επίθεση δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο φοβόντουσαν ορισμένοι.
Το αμερικανικό πρακτορείο Axios ανέφερε ότι πριν από τις επιθέσεις, το Ισραήλ έστειλε στο Ιράν ένα μήνυμα που αποκάλυπτε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση και προειδοποιούσε την Τεχεράνη να μην απαντήσει. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι το Ισραήλ δεν θέλει να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση – τουλάχιστον προς το παρόν.
«Είμαστε επικεντρωμένοι στους πολεμικούς μας στόχους στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο. Το Ιράν είναι αυτό που συνεχίζει να πιέζει για μια ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση», ανέφεραν οι IDF σε ανακοίνωσή τους. Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος αυτής της άμεσης ανταλλαγής πυρών μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν».
Η απάντηση στο Ιράν, μέχρι στιγμής, ήταν περιορισμένη. Μια πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, που συνδέεται με το IRGC του Ιράν, δήλωσε: «Το Ιράν διατηρεί το δικαίωμά του να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα λάβει ανάλογη απάντηση σε οποιαδήποτε ενέργεια».
Το βρετανικό Μέσο λοιπόν, θεωρεί ότι πιθανώς θα πέσουν οι τόνοι σε Ισραήλ και Ιράν, καθώς στην τωρινή φάση οποιαδήποτε πλευρά τροφοδοτούσε την ένταξη αυτομάτως θα παρουσιαζόταν ως ο «κακός της υπόθεσης».
Πόσο σοβαρό ήταν το χτύπημα
Η έκταση των επιθέσεων – και οι ζημιές που προκλήθηκαν – παραμένουν ασαφείς σε αυτό το στάδιο. Οι IDF δήλωσαν ότι χτυπήθηκαν στόχοι που περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων, πυραύλους εδάφους-αέρος και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Ο ιρανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Οι ιρανικές αρχές δήλωσαν ότι στοχοθετήθηκαν εγκαταστάσεις στις επαρχίες Τεχεράνη, Χουζεστάν και Ιλάμ. Η αεράμυνα της χώρας δήλωσε ότι είχε αναχαιτίσει επιτυχώς τις επιθέσεις, αλλά ότι ορισμένες περιοχές υπέστησαν περιορισμένες ζημιές.
Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι επιθέσεις δεν περιλάμβαναν ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, στόχους που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε παροτρύνει το Ισραήλ να μην πλήξει. Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην κεντρική και τη νότια Συρία, αν και το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ότι έπληξε τη χώρα.
Sky News: Τι θα καθορίσει τη συνέχεια του πολέμου Ισραήλ με Ιράν
Ανάλυση κάνει το Skynews για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η επίθεση Ισραήλ στο Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου ως απάντηση στο χτύπημα που δέχθηκε αρχές Οκτωβρίου, έπληξε μόνο στρατιωτικούς στόχους και αυτό είναι το σημείο «κλειδί», αναφέρει το Skynews.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε τρία κύματα. Το πρώτο κύμα επικεντρώθηκε στο σύστημα αεράμυνας του Ιράν, το δεύτερο και το τρίτο κύμα επικεντρώθηκαν σε βάσεις πυραύλων και drones όπως και σε χώρους παραγωγής όπλων.
Το Ιράν το οποίο, σε ένα ελεγχόμενο σύστημα ενημέρωσης απέδιδε, στη διάρκεια της νύχτας τις εκρήξεις σε πυρά της δικής του αεράμυνας, τελικά παραδέχθηκε την επίθεση και ισχυρίστηκε ότι προκλήθηκαν μόνο «περιορισμένες ζημιές» σε στρατιωτικούς στόχους σε όλη τη χώρα.
Όλο αυτό το διάστημα υπήρξε έντονη φημολογία για το είδος της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν, σύμφωνα με το Skynews. Η Κυβέρνηση Νετανιάχου είχε υποσχεθεί μια «σκληρή» απάντηση. Υπήρχαν εικασίες ότι αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη στοχοποίηση ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενεργειακών υποδομών ή ακόμη και της ηγεσίας της χώρας.
Η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν
Ωστόσο, όπως αναφέρει το SkyNews, «αν η επίθεση περιοριστεί σε αμιγώς στρατιωτικούς στόχους, τότε – ανάλογα με την κλίμακα των ζημιών – θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για αποκλιμάκωση ενός πυραυλικού πολέμου, ο οποίος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πλήρη στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή.
Όμως, σε περίπτωση που η ζημιά είναι σημαντική, το Ιράν πιθανότατα θα πραγματοποιήσει την υπόσχεση να προβεί σε αντίποινα για άλλη μια φορά. Εάν συμβεί αυτό, το μέγεθος της όποιας ιρανικής αντεπίθεσης θα είναι ένας σημαντικός δείκτης.
Εάν το Ιράν επέλεγε να μειώσει τον αριθμό των πυραύλων που θα εκτοξεύσει προς το Ισραήλ, και αυτό θα έστελνε ένα μήνυμα επιθυμίας αποκλιμάκωσης, ενώ σε περίπτωση που οποιοδήποτε μελλοντικό χτύπημα είναι ακόμη μεγαλύτερο από αυτό της 1ης Οκτωβρίου, τότε, και πάλι, οι εχθροπραξίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα βρίσκονταν σε τροχιά ολοκληρωτικού πολέμου».