Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Αναπόφευκτη κλιμάκωση του πολέμου στο Ισραήλ με την είσοδο του Ιράν!

Το χτύπημα του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν και στην κατοικία του Ιρανού πρέσβη, στην πολυτελή συνοικία Μεζέχ στη Δαμασκό της Συρίας, δοκιμάζει την αποφασιστικότητα των Ιρανών αλλά και των συμμάχων τους, της Χεζμπολάχ, οι οποίοι ήδη διεξάγουν πόλεμο στο βόρειο Ισραήλ και στον Λίβανο.

Του Νίκου Βασιλειάδη 

Από την πλευρά του Ισραήλ το χτύπημα αυτό ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πάνε μέχρι τέλους τον πόλεμο τόσο με τη Χαμάς όσο και τους αντιπροσώπους του Ιράν, διότι τυχόν οπισθοχώρηση, που θα ερμηνευθεί από τους αντιπάλους του ως νίκη τους, θα έχει ως συνέπεια ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα ασφάλειας μεσο-μακροπρόθεσμα για το εβραϊκό κράτος.
Χαμάς
Από την αρχή αυτού του πολέμου στον οποίο το Ισραήλ σύρθηκε, φαίνεται ότι όσο χρόνο κι αν χρειαστεί, όποιο τίμημα κι αν καταβάλει θα φθάσει στο τέλος, όπως έχει καθοριστεί από την ισραηλινή ηγεσία, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δηλώνει ότι «τίποτα δεν θα μας σταματήσει να καταστρέψουμε τη Χαμάς» και να τονίζει εμφατικά ότι ο πόλεμος αυτός είναι ένας υπαρξιακός πόλεμος για το Ισραήλ, το οποίο επιδιώκει την καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς και την «αποσάθρωση» της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας της με στόχο την αποκατάσταση του κύρους, της αποτροπής και της στρατιωτικής αξιοπιστίας του.
Χωρίς αυτά δεν μπορεί να «σταθεί» σε μια περιοχή όπως η Μέση Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας του λαού του Ισραήλ, το οποίο μετά την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς είχε καταρρεύσει.
Πρόκειται για έναν πόλεμο εναντίον της επιστροφής της… αδυναμίας, όπως επισήμανε ο γνωστός Βρετανοϊσραηλινός συγγραφέας και αρθρογράφος των «Times of Israel» και παλαιότερα της Jerusalem Post, Δαβίδ Χόροβιτς.
Η «στοχευμένη επίθεση» λοιπόν επίθεση , σε «στρατιωτικό κτίριο» της υποστηριζόμενης από το Ιράν δύναμης Αλ Κουντς μεταμφιεσμένο σε πολιτικό κτίριο στη Δαμασκό, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι -λίγες ημέρες μετά τις πιο θανατηφόρες επιδρομές που έχει κάνει το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες στο Χαλέπι-, αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία του Ισραήλ να εξαλειφθούν από προσώπου γης όσοι και όσα τροφοδοτούν τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Στόχος της επίθεσης αυτή τη φορά ο Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχεντί, γνωστός και ως Χασάν Μαχνταβί, ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης.
Ο Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχεντί μεταξύ 2004 και 2007 ήταν διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), από το 2004 έως το 2005 ήταν επίσης διοικητής της βάσης Tharallah, και από το 2015 έως το 2018 ήταν ο αναπληρωτής διοικητής επιχειρήσεων της IRGC «Συριακή Φρουρά», η οποία κατηγορείται για την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης, πληροφοριών και υλικοτεχνικής υποστήριξης στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τη Χαμάς, την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και την ομάδα με επικεφαλής τον Ahmad Gabriel, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Η Τεχεράνη έχει ήδη δεσμευθεί να απαντήσει σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση εναντίον του ιρανικού διπλωματικού κτιρίου της στη Συρία, με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν να συνεδριάζει «παρουσία του προέδρου» Εμπραχίμ Ραϊσί. Παράλληλα, με μήνυμά της η ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ζήτησε «έκτακτη συνεδρίαση» του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου «να καταδικάσει αυτή την αδικαιολόγητη εγκληματική ενέργεια και αυτή την τρομοκρατική επίθεση που διέπραξε το ισραηλινό καθεστώς με όσο το δυνατόν πιο έντονο τρόπο», επισημαίνοντας «τις σημαντικές διεθνείς επιπτώσεις μιας τόσο επιλήψιμης ενέργειας, ικανής να οξύνει την ένταση στην περιοχή, η οποία ενδεχομένως να προκαλέσει επιπλέον συγκρούσεις, στις οποίες θα εμπλακούν και άλλα κράτη».
Και όταν το Ιράν μιλάει για την εμπλοκή άλλων κρατών φυσικά εννοεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρώντας τη διακυβέρνηση Μπάιντεν συνυπαίτια για την επιδρομή στο κτιριακό συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στο συριακό έδαφος, με τη συνεργασία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με τις δυνάμεις του Ισραήλ γι’ αυτά τα χτυπήματα. Αυτό εξάλλου αποδεικνύει και το μήνυμα το οποίο μεταφέρθηκε «σε αξιωματούχο της πρεσβείας της Ελβετίας», η οποία εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, αφού αυτός εκλήθη στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χοσεΐν Αμίρ – Αμπντολαχιάν, ο οποίος δήλωσε στο Χ πως «στη διάρκεια της συνάντησης εξηγήσαμε την τρομοκρατική διάσταση της επίθεσης και το έγκλημα του ισραηλινού καθεστώτος, ενώ υπογραμμίσαμε την ευθύνη που φέρει η αμερικανική κυβέρνηση».
Ανάμειξη
Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Άντρια Γουάτσον, διαβεβαίωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμία ανάμειξη στο χτύπημα» και «δεν γνώριζαν γι’ αυτό εκ των προτέρων». Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας πως η απάντηση των ΗΠΑ έχει κοινοποιηθεί απευθείας στο Ιράν. Οι ΗΠΑ έχουν κατατάξει τη επίλεκτη ομάδα της ιρανικής ισλαμικής επαναστατικής φρουράς που δρα στο εξωτερικό γνωστή ως «Δύναμη Αλ Κουντς» ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά οι Αμερικανοί διπλωμάτες εργάζονται σκληρά για να αποφύγουν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του πολέμου στη Γάζα σε μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.
Το Ιράν μέχρι στιγμής έχει αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τη Χαμάς, αλλά η επίθεση της Δευτέρας θεωρείται σοβαρή κλιμάκωση και οι φόβοι διάχυσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή εντείνονται εκ νέου εν μέσω απειλών από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του Ιράν, η οποία «πιέζεται» να απαντήσει προβάλλοντας ισχύ, δίχως όμως να σύρει την περιοχή σε γενικευμένη ανάφλεξη.

Μετά τις ωμότητες της 7ης Οκτωβρίου και εν μέσω του πολέμου στη Γάζα έχει καταστεί σαφές πως το Ιράν δεν θεωρεί πως είναι προς το στρατηγικό συμφέρον του μια γενικευμένη ανάφλεξη και απευθείας σύγκρουση με το Ισραήλ για το Παλαιστινιακό.
Έλεγχος
Εξάλλου δεν χαίρει και της επιδοκιμασίας της Παλαιστινιακής Αρχής, την οποία ελέγχει η Φατάχ που κατηγορεί τη Βαγδάτη πως προσπαθεί να σπείρει το χάος στη Δυτική Όχθη σε μια κομβική στιγμή που σχεδιάζει να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ψηφίσει αυτόν τον μήνα, ώστε η Παλαιστίνη να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ.
Έτσι, μία από τις πιο άμεσες επιπτώσεις του πλήγματος στο προξενείο ενδέχεται να είναι, κατά τους αναλυτές, η αύξηση των επιθέσεων από πληρεξουσίους του Ιράν εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και στη Συρία, ενώ η Χεζμπολάχ του Λιβάνου είναι το πιθανότερο «εργαλείο» για αντίποινα κατά του Ισραήλ. Μάλιστα, ο ισχυρότερος παραστρατιωτικός σύμμαχος του Ιράν (Χεζμπολάχ) μιλάει για «τιμωρία και εκδίκηση», και μένει να φανεί εάν και σε ποιο βαθμό μπορεί να κλιμακώσει τις επιθέσεις του στο βόρειο μέτωπο.

Όπως δημοσιεύθηκε στην ” ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ αποσύρει τα στρατεύματά του από τη νότια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ανέκτησε το πτώμα ενός ομήρου στη Γάζα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ