Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αναπτυξιακός νόμος: «Ενίσχυση μόνο για τις μικρές επιχειρήσεις»

Ανάπτυξη στο 4,5% προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2022, και ένα από τα εργαλεία με τα οποία η κυβέρνηση θέλει να πετύχει τον στόχο της είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος τον οποίο το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει φέρει στη Βουλή προς ψήφιση και αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ


Tα σημεία-κλειδιά του νέου αναπτυξιακού νόμου − Για αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να κατανοήσει τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας μιλά στην «Μ» ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης


Σήμερα, σας παρουσιάζουμε τα κύρια σημεία του νόμου, για τον οποίο ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας αποκλειστικά στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», τονίζει πως είναι ένας νόμος που ενισχύει μόνο τις μικρές επιχειρήσεις με πολύ περισσότερα κίνητρα και μετρητά σε σχέση με τον αντίστοιχο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, για αδυναμία να κατανοήσει τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας κατηγορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο καλεί να ψηφίσει τον νόμο.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μας είπε: «Κατηγορηθήκαμε ότι με τον νέο αναπτυξιακό νόμο ευνοούμε τους μεγάλους επιχειρηματίες και όχι τους μικρούς. Μα με τον νόμο αυτόν ευνοούνται μόνο οι μικρές επιχειρήσεις, καθώς ενισχύονται σημαντικά με χρηματοδοτικά κίνητρα και με πολύ περισσότερα μετρητά -σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ-, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν μόνο φορολογικές απαλλαγές. Αντί ο κ. Τσίπρας να ακολουθεί την καταστροφική αντιπολιτευτική τακτική τού ‘‘όχι σε όλα’’, ας κατανοήσει τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας και να πράξει τα δέοντα».

Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση

Ο νέος νόμος προβλέπει τα ακόλουθα:

– Θεσπίζει 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
– Στηρίζει τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την πράσινη μετάβαση, τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την ανάπτυξη καινοτόμων επενδύσεων, την εισαγωγή τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Ενισχύονται παράλληλα, οι τουριστικές επενδύσεις, οι μεταποιητικές, αλλά και ο τομέας της αγροδιατροφής.
– Προβλέπει ειδική μέριμνα με ενισχυμένα ποσοστά για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
– Θεσπίζει κίνητρα για την ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό.
– Επιδιώκει τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης.
– Προβλέπει τέσσερα κίνητρα ενθάρρυνσης και στήριξης των επενδύσεων: Πρώτον, τη φορολογική απαλλαγή.

Δεύτερον, την επιχορήγηση. Τρίτον, την επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Και, τέταρτον, την επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Ειδικότερα, προβλέπει ότι οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του μισθολογικού κόστους, ενώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα παρέχονται όλα τα είδη των ενισχύσεων και θα συμπεριλαμβάνεται και η επιχορήγηση.

Με αυτόν τον τρόπο, λένε στην κυβέρνηση, ότι θα τροφοδοτηθεί το αναπτυξιακό οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της προσφέροντας νέες ευκαιρίες και νέες δυνατότητες σε εγχώριους και διεθνείς επιχειρηματίες. Με τον τρόπο αυτόν θα αυξηθεί ο εθνικός πλούτος και θα ωφεληθεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Σχέδιο Πισσαρίδη

Την ευθύνη για τον νόμο έχει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος υποστηρίζει πως ο νέος αναπτυξιακός νόμος αποτελεί συνέχεια της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής και ευθυγραμμίζεται πλήρως με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία που συνέταξε η «Επιτροπή Πισσαρίδη» και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, ο νέος νόμος αξιοποιεί τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022-2027 και εναρμονίζεται με τους εθνικούς στόχους για το ΕΣΠΑ 2021-2027 και την ενεργό συμμετοχή της χώρας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί η απασχόληση σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και η ευρωστία των τοπικών οικονομιών.

Με τον νέο νόμο προβλέπονται ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις όλων των μεγεθών με προσαυξημένα τα ποσοστά ενισχύσεων στο σύνολο σχεδόν των περιφερειών της χώρας.

Συγκεκριμένα, για τις μεγάλες επιχειρήσεις τα ποσοστά κυμαίνονται από 30% έως 50%, για τις μεσαίες από 40% έως 60%, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από 50% έως 70%. Προβλέπονται, επίσης, ταχύτερες διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου, καθώς και σημαντική ενδυνάμωση των ορκωτών ελεγκτών. Επενδυτικά σχέδια άνω των 700.000 ευρώ ελέγχονται υποχρεωτικά από ορκωτό ελεγκτή, ενώ τίθενται ρητές προθεσμίες με στόχο να μην ξεπερνιούνται οι 60 ημέρες.

Προβλέπονται ακόμη διαλειτουργικότητες του νέου πληροφοριακού συστήματος με αντίστοιχα άλλων φορέων (ΑΑΔΕ, ΓΕΜΗ κ.λπ.), με λιγότερη γραφειοκρατία και αυτοματοποιημένη ενημέρωση των επενδυτών για την πορεία της αίτησής τους.

Το νομοσχέδιο υποδέχονται θετικά οι φορείς, με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνο Κόλλια, να λέει ότι το νομοσχέδιο: «Επιχειρεί να καταστήσει φιλικότερο το επενδυτικό κλίμα στη χώρα, απλοποιεί διαδικασίες και διευρύνει τον κύκλο των επενδυτικών έργων που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σ’ αυτόν» και με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Ιωάννη Μασούτη, να τονίζει πως «κινείται στη σωστή κατεύθυνση».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηλιόπουλος: Γιατί να πάρουν αποζημίωση μόνο οι εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό;

Aπίστευτη δήλωση βουλευτίνας για… πρόστιμα στους οδηγούς της Αττικής Οδού!

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ