Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ανασχηματισμός επί θύραις σε… πολύ γαλάζιο φόντο – Ποιοι μένουν ποιοι φεύγουν

Αν ο πρώτος ευρύς ανασχηματισμός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που φαίνεται να βρίσκεται πλέον επί θύραις, έπρεπε να περιγραφεί με… χρώμα, θα κυριαρχούσε το γαλάζιο. Αν έπρεπε να συνοδευτεί από μόνο μία λέξη, αυτή θα ήταν «δομικός» ανασχηματισμός. Αν ήθελε κανείς να τον τοποθετήσει χρονικά, μάλλον θα αναγκαζόταν να παίζει το στοίχημα για καθένα από τα αμέσως επόμενα 24ωρα ή ως δεύτερο σενάριο για το τέλος του μήνα, αφότου δηλαδή εκκινήσει η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον γενικό πληθυσμό. Περίπου έτσι σκιαγραφούνται, έστω και με μία δόση ελαφρότητας, τα «μυστικά» των επερχόμενων αλλαγών από τον Πρωθυπουργό, που έχει πια πλήρη εικόνα για το πώς αποτυπώθηκε στην κυβερνητική λειτουργία η διαχείριση των κρίσεων στο 2020.

Ο ίδιος προτίθεται να κρατήσει κλειστά χαρτιά μέχρι την τελευταία στιγμή, προσηλωμένος αυτή τη φορά στο στοιχείο του αιφνιδιασμού, ενόσω συνεργάτες του επιχειρούν να σβήσουν τη φωτιά που έχει φουντώσει παρασκηνιακά σε πολιτικούς κύκλους, κρατώντας εκ νέου στη μύτη των ποδιών υπουργούς και βουλευτές.

Πάντως έμπειρα πολιτικά στελέχη, που επιχειρούν εκ του μακρόθεν να «διαβάσουν» τις εξελίξεις, εκτιμούν ήδη αντίστροφη μέτρηση για τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις. Διαβλέπουν συγκεκριμένα για τον Πρωθυπουργό μέχρι το τέλος της νέας εβδομάδας ένα βολικό «παράθυρο», που δεν εγκυμονεί κίνδυνο να χαθούν τα μηνύματα σε δίνη σοβαρών και παράλληλων εξελίξεων όπως συνέβη στους προηγούμενους μήνες. Εξάλλου είναι κοινό μυστικό ενδοκυβερνητικά ότι σε μία ηπιότερη επικαιρότητα ο Πρωθυπουργός θα είχε αναδιαμορφώσει τον «στρατό» του εντός του 2020. Σε κάθε περίπτωση επιδιώκεται ένα σύνθημα ολικής επανεκκίνησης, όσο και αν τις τελευταίες ημέρες το θέμα ανασχηματισμός αναφέρθηκε στις πρωινές κλειστές συσκέψεις στο Μαξίμου μόνο και μόνο ως… εντολή του Μητσοτάκη στους συνομιλητές τους να «κλείσουν» εσπευσμένα τη δημόσια κουβέντα.

Aνασχηματισμός : Κόκκινες κάρτες
Στο πλαίσιο αυτό, αν διαμορφώνεται ένα δεδομένο, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, είναι ότι ο ανασχηματισμός δεν θα φέρει χαρακτηριστικά «ειδικού σκοπού» όπως οι διορθωτικές κινήσεις του περασμένου καλοκαιριού. Και πάλι όμως προδιαγράφεται ότι οι αποφάσεις θα διαπερνούν τους στρατηγικούς πυλώνες του Μαξίμου, το σχέδιο ανασυγκρότησης μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και μείζονες προτεραιότητες της νέας χρονιάς (για την οικονομία και την απασχόληση, την Παιδεία, την ισχυροποίηση του ΕΣΥ, τον τουρισμό, τις επενδύσεις την καθημερινότητα κ.λπ.).

Αυτό ενισχύει τις πιθανότητες για το πρώτο γερό ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας, με κάποιες εξόδους στελεχών (ούτε μία δεν υπήρξε τον Αύγουστο), μετακινήσεις κορυφαίων και αναβαθμίσεις βουλευτών της παράταξης που, κατά την κρίση του Πρωθυπουργού, μπορούν να συμβαδίσουν με τους ρυθμούς του επιτελικού κράτους. Στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι ξεκάθαρη η εικόνα για τις καθυστερήσεις και τις αρρυθμίες του πρώτου ενάμισι έτους διακυβέρνησης καθώς και η πηγή προέλευσής τους, όπως και η χημεία των προσώπων, που δεν ήταν πάντα καλή ακόμα και ανάμεσα σε στελέχη τακτικής επικοινωνίας. Εξού και, όπως αναμένεται να φανεί όταν θα πραγματοποιηθεί τελικά ο ανασχηματισμός ,στα αποκαλυπτήρια του νέου σχήματος, το εν λόγω… τεστ αντοχής δεν θα συνεχιστεί!

Μετά τις πρόσφατες αποχωρήσεις τεχνοκρατών υφυπουργών, επιχειρείται σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, ευρύτερη βελτίωση στην ενδοϋπουργική συνεργασία, όμως όλα δείχνουν ότι οι αποφάσεις Μητσοτάκη δεν θα αφορούν αποκλειστικά υφυπουργικές θέσεις. Αντιθέτως, δρομολογούνται υπολογισμένες αλλαγές και σε υπουργούς. Αν και οι πρωθυπουργικές προθέσεις παραμένουν σε επίπεδο πληροφοριών με την ονοματολογία να αποδίδεται συχνά σε εσωτερικές κόντρες ή σε κύκλους επίδοξων διεκδικητών μιας θέσης στο κυβερνητικό team, πολλοί υπουργοί εμφανίζονται στην «γκρίζα ζώνη» σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες μετακίνησής τους σε άλλο πόστο ή αποχώρησης, συγκριτικά με όσους θα πάρουν έναν μπλε φάκελο αντίστοιχο του περσινού!

Aνασχηματισμός : Οι «αμετακίνητοι»
Στην τελευταία κατηγορία, οι «αμετακίνητοι» όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, εμφανίζονται οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης κ.ά. Αλλωστε ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί σαρωτικό ξήλωμα υπουργών, που ενδεχομένως να έστελνε λάθος μηνύματα στους πολίτες, αλλά θα επιδιώξει «ανακατέματα» για βελτίωση στην απόδοση έργου. Και εδώ εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ερωτηματικά, με τις πληροφορίες συγκεχυμένες για το ποιοι στην πραγματικότητα βρίσκονται σε «γκρίζα ζώνη». Πέρα από στελέχη που έχουν θέσει εαυτούς στο μικροσκόπιο του Μαξίμου λόγω αστοχιών στα χαρτοφυλάκιά τους, όπως ενδεικτικά οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, διακινούνται πολλαπλά σενάρια καραμπόλας και σε κορυφαία χαρτοφυλάκια.

Γαλάζια «στοιχήματα» μοιράζονται ενδεικτικά για τη Νίκη Κεραμέως, από τη μία ότι θα κρατήσει την Παιδεία εν αναμονή και σημαντικών νομοθετημάτων και από την άλλη ότι θα μετακομίσει σε άλλα λημέρια – της Ενέργειας για παράδειγμα, άρα προκαλώντας ντόμινο για τον Κωστή Χατζηδάκη και πάει λέγοντας. Παράλληλα επανέρχονται οι πληροφορίες για μετακίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Aνασχηματισμός : Τα νέα πρόσωπα
Στους κόλπους της της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας διακινείται το όνομα του πρώην επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου ως ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να ανοίξει έναν νέο κύκλο δράσης, χωρίς απαραιτήτως αυτό να σημαίνει σχέδιο υπουργοποίησής του, όπως εκτιμούσε και κυβερνητική πηγή. Με εμφανή ήδη την πρωθυπουργική στροφή στη βάση της ΝΔ αναμένεται στοχευμένη αξιοποίηση προσώπων που έχουν αποκτήσει καλό δίαυλο συνεννόησης με τα κεντρικά και οι δυνατότητές τους αξιολογούνται με θετικό πρόσημο. Ανάμεσά τους είναι ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Ταραντίλης, η τριάδα των διεθνολόγων, Αγγελος Συρίγος, Δημήτρης Καιρίδης και Τάσος Χατζηβασιλείου, και έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, όπως οι Θοδωρής Ρουσόπουλος, Σπήλιος Λιβανός, Κώστας Γκιουλέκας, Χρήστος Κέλλας ή ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης.

Το επιτελικό κράτος
Τα «μυστικά» του Πρωθυπουργού μοιάζουν ατελείωτα, αλλά ακόμα ένα αφορά παρεμβάσεις στα σκαριά και για την ανανέωση της μορφής του επιτελικού κράτους. Αυτό θα αγγίξει προφανώς την καθημερινή λειτουργία του Μαξίμου, χωρίς να προβλέπεται «σπάσιμο» της ομάδας Ακη Σκέρτσου και Γιώργου Γεραπετρίτη. Ομως μένει να φανεί εάν γίνουν πράξη οι σκέψεις για νέο «επόπτη» περιφερειακών θεμάτων, κοινώς για τον ειδικό σύνδεσμο κυβερνητικών και βουλευτών.

Aνασχηματισμός : Δομικές αλλαγές; 

Οι πληροφορίες, πάντως, συντείνουν σε σημαντικές αλλαγές, εντούτοις ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολλές φορές φροντίζει να… εκπλήσσει ακόμα και τους ίδιους του συνεργάτες του. Υπάρχει, πάντα, και το ενδεχόμενο βασικοί Υπουργοί να αλλάξουν απλά χαρτοφυλάκιο, προκειμένου να μην μείνει κανένα πρωτοκλασάτο στέλεχος δυσαρεστημένο και προκληθούν τριβές, ειδικά τώρα που λόγω της πανδημίας και του νέου lockdown η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αρκετά ζητήματα. Μόνο εσωκομματικές κόντρες δεν θέλει ο πρωθυπουργός…

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι πριν από λίγες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας εκ του ρόλου του, διέψευσε πριν από λίγες ημέρες ότι επίκειται ανασχηματισμός, λέγοντας πως δεν χρειάζεται να μιλάμε για τέτοιου είδους αλλαγές που δεν έχουν εμβληματικά χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, εξάλλου, διέψευσε και τον ενδεχόμενο εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Σίγουρα όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά και αναλόγως με τις εξελίξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει είτε να πατήσει το… κουμπί είτε όχι.

Πηγή: tanea.gr/ethnos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση κάνει ποδαρικό με παλινωδίες

Η απάντηση του υπ. Υγείας στα δημοσιεύματα του ΣΥΡΙΖΑ για τους εμβολιασμούς

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ