Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Αναστασιάδης σε Τσίπρα : Το όνομα είχε δοθεί από το 1992

Αχρείαστη διαμάχη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, αυτή της Ελλάδας με την πΓΔΜ στις δηλώσεις που έκανε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Αναστασιάδης, είπε ακόμα ότι «Το όνομα έτσι κι αλλιώς είχε δοθεί από το 1992», και έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Αναστασιάδης, είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, έδειξε τόλμη και θάρρος και έδωσε τέλος σε μια αχρείαστη διαμάχη που ταλάνιζε επί τριάντα χρόνια την Ελλάδα, ανοίγοντας ταυτόχρονα πόρτες για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. «Το όνομα έτσι κι αλλιώς είχε δοθεί από το 1992», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών απαλείφονται και τα αλυτρωτικά που υπήρχαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, σημείωσε πως πρόκειται πραγματικά για ένα ιστορικό βήμα, που με τον τρόπο που έγινε, ενισχύει τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας, η οποία έχει βασικό όπλο το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτόν το λόγο θεωρεί πως θα βοηθήσει και στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στη Λευκωσία, γίνεται στο πλαίσιο της στενότατης συνεργασίας που έχουν, προκειμένου να εξετάσουν μαζί, να επισημάνουν τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και ενόψει της συνάντησης του κ. Τσίπρα στις 5 Φεβρουαρίου 2019 με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, τους παραπέρα χειρισμούς, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, στο διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως ο συντονισμός των ενεργειών Κύπρου και Ελλάδας έχει ως στόχο την επιδίωξη μιας λύσης στο Κυπριακό «Που να επιτρέπει επιτέλους την ειρηνική συνύπαρξη, τη σταθερότητα, την ειρήνη αλλά ιδιαίτερα και μια λύση που να συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το διεθνές δίκαιο έτσι ώστε να διασφαλίζεται από τη μια η λειτουργικότητα, αλλά και η βιωσιμότητα και η συμβατότητα της λύσης με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ