Αναστολές εργασίας και απολύσεις ανεμβολίαστων: Παρά τις διαψεύσεις της κυρίας Δόμνας Μιχαηλίδου και την γραπτή της δήλωση ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων, ο υπουργός Εσωτερικών επαναφέρει και φουντώνει το θέμα λέγοντας ότι για ορισμένα επαγγέλματα όποιος δεν τηρεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα απολύεται Τελικά το θέμα των απολύσεων όχι μόνο άνοιξε για τα καλά, αλλά ήρθε για να μείνει. Μετά τις δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, έρχεται με νέες δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης να «ξανά – ανοίξει» το θέμα.
Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομέων, όπως είπε ο κ. Μάκης Βορίδης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ η έννοια της αναστολής είναι μια έννοια μεταβατικότητας και προσαρμογής και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για ορισμένα επαγγέλματα για υποχρεωτικά υγειονομικά πρωτόκολλα που αν δεν πληροί ο εργαζόμενος θα οδηγεί σε απολύσεις σε εργαζομένους δεν τα τηρούν.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «Μετά την παρέλευση της αναστολής, τι θα γίνεται εάν παραμένουν ανεμβολίαστοι;» ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε:
«Έχετε απόλυτο δίκιο. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση σε αυτό και νομίζω ότι θα υπάρξει και ρύθμιση. σε αυτό προσωπικά έχω την άποψή μου θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για μένα η έννοια της αναστολής είναι αυτός μία έννοια μεταβατικότητας και προσαρμογής. Αλλά εν συνεχεία είναι προφανές ότι αυτό θα αποτελεί μία υγειονομική υποχρέωση. Παρεμπιπτόντως αυτό δεν είναι πρωτοφανές οι εργαζόμενοι παραδείγματος χάρη σε καταστήματα εστίασης είναι σαφές ότι τηρούν έχουνε και υγειονομικά πιστοποιητικά και πιστοποιήσεις της καλής τους υγείας. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που έχει συγκεκριμένα νοσήματα να παει να εργαστεί σε μια κουζίνα. Για προφανεις λόγους άρα λοιπόν αυτές οι υποχρεώσεις υγειονομικές που συνδέονται ορισμένα επαγγέλματα θα υπάρξουν ως υποχρέωση και για την αντιμετώπιση της πανδημίας για ορισμένα επαγγέλματα. Αν κάποιος δεν έχει αυτές τις προϋποθέσεις, είναι προφανές ότι θα βρίσκεται σε παραβίαση της συμβάσεως εργασίας του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.
Έρχεται το 4ο κύμα Πανδημίας – Έως 20.000 κρούσματα τη μέρα – Ποιοι Κινδυνεύουν (Βίντεο)
Μάλιστα σε δεύτερη ερώτηση του δημοσιογράφου: «Άρα σκέφτεστε ότι μπορεί αυτό τον άνθρωπο μπορείτε να τον απολύσετε;», ο κ. Μάκης Βορίδης απάντησε ξεκάθαρα:
«Ε βέβαια άμα δεν τηρεί αυτά που λέει ο νόμος για την εργασία του».
Είναι προφανές ότι το θέμα δεν έχει τελειώσει παρά την διάψευση της κυρίας Μιχαηλίδου και την δήλωσή της με την οποία ανασκεύασε. Ούτε βεβαίως και με την παρέμβαση του Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος με την σειρά του επίσης διέψευσε τις απολύσεις.
Οι δηλώσεις του κ. Μάκη Βορίδη καταδεικνύουν σαφέστατα ότι υπάρχει ανοικτό το θέμα και το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αλλαγές επί του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.
Πως λειτουργεί η νέα εφαρμογή Covid Free GR app και πως θα κάνετε download (Βίντεο)
Τη φωτιά την άναψε πρώτη η Μιχαηλίδου
Θυμίζουμε ότι όλα ξεκίνησαν από τις πρωινές δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας κυρίας Δόμνας Μιχαηλίδου ότι «θα απολύονται όσοι υπάλληλοι δομών αρνούνται να εμβολιαστούν έπειτα από την υποχρεωτική άδεια». Αυτά δήλωσε νωρίς σήμερα 14/07/2021 η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 κατηγοριών εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα. Μιλώντας στο OPEN, δήλωσε ότι «όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μετά από κάποιο διάστημα θα απολυθούν».
Βεβαίως η δήλωσή της έφερε τσουνάμι αντιδράσεων και προκάλεσε μια μίνι κρίση στους κόλπους της κυβέρνησης αν και τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.
Υπό το βάρος της δυσαρέσκειας και της ενδεχόμενης πολιτικής κρίσης η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου αναγκάστηκε να εκδόσει μια γραπτή ανακοίνωση, όπου αναγνωρίζει το λάθος της και εις την οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις, ήταν λάθος.
Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού, με απόλυση».