Στην πρώτη σε βάθος συνομιλία τους ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ομόλογοι του από τη Γερμανία Χάικο Μάας, τη Γαλλία Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τη Μεγάλη Βρετανία, τόμινικ Ράαμπ, συμφώνησαν να αναθερμάνουν τη συνεργασία τους. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε εχθές το βράδυ, ήταν «εποικοδομητική» και επικράτησε ένα «κλίμα εμπιστοσύνης». Οι τέσσερις υπουργοί αποφάσισαν «να αναβιώσουν την παραδοσιακά στενή διατλαντική συνεργασία και να αντιμετωπίσουν μελλοντικά μαζί παγκόσμιες προκλήσεις.» Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν η πανδημία του κορωνοϊού, οι δράσεις για το κλίμα, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η στάση απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία όπως και η κατάσταση στη Λιβύη.
Αναφορικά με το Ιράν, η χθεσινή συνάντηση θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα για την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Τη συμφωνία είχαν συνυπογράψει και η Ρωσία, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Το 2018 ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε μονομερώς καταγγείλει τη συμφωνία και επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν. Ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε εκφράσει την πρόθεση υπό προϋποθέσεις οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη συμφωνία.
Ο Ναβάλνι διχάζει Γερμανία και Ρωσία
Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ενημέρωσε στην τηλεδιάσκεψη για την απέλαση γερμανού διπλωμάτη για φερόμενη συμμετοχή σε διαδήλωση υποστηρικτών του φυλακισμένου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Η απέλαση του γερμανού όπως και διπλωματών από την Πολωνία και τη Σουηδία «βλάπτουν περαιτέρω» τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ, τονίζει ο κ. Μάας σε ανακοίνωση του. Αν η Μόσχα δεν αναθεωρήσει αυτή την απόφαση, «τότε δεν θα μείνει αναπάντητη», προειδοποίησε. Σύμφωνα με τον κ. Μάας, ο γερμανός διπλωμάτης δεν συμμετείχε στη διαδήλωση, αλλά την παρακολουθούσε από κάποια απόσταση.
Στο μεταξύ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, πως κάλεσε τον ρώσο πρέσβη στο Βερολίνο για μια «επείγουσα συνομιλία». Το θέμα Ναβάλνι και μια πιθανή διεύρυνση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 22 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής το Μάρτιο.
Πηγή: Παναγιώτης Κουπαράνης /DW