Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ανατινάζει τις «γέφυρες» της Αθήνας το Βερολίνο

Τι είπε η γερμανίδα καγκελάριος στον ιταλό πρωθυπουργό – Προσπάθεια Βερολίνου να «σπάσει» τον άξονα του Νότου

Τελευταίος και πιο κρίσιμος «σταθμός» των επαφών που είχε στην Ευρώπη, πριν τα κρίσιμα τετ-α-τετ του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ στις 12/2 και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 16/2, αναδεικύεται το ταξίδι του Γιάνη Βαρουφάκη στη Ρώμη, προκειμένου να συναντήσει σήμερα στις 11.30 το πρωί (τοπική ώρα) τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν. Στην ιταλική πρωτεύουσα μεταβαίνει από την Κύπρο την ίδια μέρα και ο πρωθυπουργός, για να συναντήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι.

Όπως όλα δείχνουν όμως, το Βερολίνο επιχειρεί να «κάψει» το… «καλό χαρτί» της Αθήνας, που προσπαθεί να ρίξει «γέφυρες» συνεργασίας και συνεννόησης προς την Ιταλία, με την κεντροαριστερή κυβέρνηση της οποίας έχει πολιτικές συγγένειες αλλά, κυρίως, μοιράζεται κοινές ανησυχίες για το βάρος του χρέους, την ύφεση και τις πολιτικές σκληρής λιτότητας στον Ευρωπαϊκό Νότο.

Το τηλεφώνημα Μέρκελ στον Ιταλό πρωθυπουργό, 24 ώρες πριν την κρίσιμη για την ελληνική κυβέρνηση συνάντηση, φαίνεται πως ήδη «έπιασε τόπο». Όπως δείχνουν και οι «αυστηρές» δηλώσεις Σόιμπλε από το Βερολίνο, η Καγκελάριος πρέπει να ζήτησε από τον κύριο Ρέντσι να μην παίξει και αυτός το γαλλοαμερικανικό «παιχνίδι» των… καλοθελητών έναντι της Ελλάδος.

Αποτέλεσμα αυτού φαίνεται πως ήταν η απόφαση Πάντοαν να μην οργανώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα καλεσμένο του όπως αρχικά είχε (σύμφωνα με πληροφορίες) συμφωνηθεί και προγραμματιστεί. Και αυτό, για να μην υπάρχει η εικόνα μπροστά στις κάμερες του Γιάνη Βαρουφάκη να συνομιλεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, προτού να μην του δοθεί αυτή η «προίκα» πριν έρθει κατά πρόσωπο αντιμέτωπος με τις απειλές του «ιερού ζεύγους» Μέρκελ-Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Ωστόσο η περιοδεία Βαρουφάκη σε Παρίσι-Λονδίνο-Ρώμη δεν γίνεται για… στυλιστικούς λόγους. Ο κύριος Βαρουφάκης θα θέσει οικονομικά και πολιτικά επιχειρήματα στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, για τα οποία η Αθήνα ζητά από την κυβέρνηση Ρέντσι να συνταχθεί με την Ελλάδα στην καθοριστική αναμέτρηση με το Βερολίνο, που θα κρίνει και τους «βαθμούς ελευθερίας» που θα επιτύχει στο σχεδιαζόμενο πλαίσιο συμφωνίας που θέλει να επιτύχει με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.

Στη Ρώμη ο κύριος Βαρουφάκης αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με τους ενδοιασμούς της κυβέρνησης Ρέντσι μήπως η ελληνική «επανάσταση» οδηγήσει σε ρήξεις και τετελεσμένα, που θα προκαλέσουν προβλήματα στην Ιταλία, όταν ίσως εκείνη ζητήσει να υπάρξει συμφωνία για «πυροσβεστική» παρέμβαση για το δημόσιο χρέος της. Από πλευράς του ο κ.Βαρουφάκης ενδέχεται να αντιπροτείνει μία «συμμαχία» τώρα που τη ζητά η Αθήνα, αντί να περιμένει η χώρα μας πότε η Ιταλία «θα βγει μπροστά», ώστε να συνταχθεί τότε μαζί της.

Και το Λονδίνο πάντως, για τους δικούς του λόγους, έδειξε την Δευτερα λιγότερο «ένθερμο» από όσο αρχικά αναμενόταν -και από τις δηλώσεις Ομπάμα βεβαίως. Πέραν της χειραψίας στην είσοδο της Downing Street 11, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζόρτζ Όσμπορν απέφυγε να κάνει από κοινού δηλώσεις με τον κύριο Βαρουφάκη μπροστά σε κάμερες, ούτε εξεδόθη ένα γραπτό ανακοινωθέν που να δίνει το στίγμα της συνάντησης. Αντιθέτως, σε δηλώσεις του λίγο αργότερα, ο κύριος Όσμπορν έδειξε ανήσυχος για τη στάση της Αθήνας.

Τις ελληνικές απόψεις που κόμιζε στο Λονδίνο ο κ. Βαρουφάκης, «φώτισε» μόνο το ρεπορτάζ του Bloomberg για το παρασκήνιο της «κλειστής» συνάντησης που είχε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών με ομάδα εκπροσώπων τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο Σίτι του Λονδίνου, κατά την οποία εξέθεσε και τους στόχους της νέας κυβέρνησης σχετικά με το χρέος της Ελλάδας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το οποίο επικοινώνησε με έναν από τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως η Ελλάδα θέλει αναδιάρθρωση του χρέους της σε ΕΕ και ΕΚΤ, ενώ υπογράμμισε πως το χρέος προς το ΔΝΤ θα μείνει άθικτο.

Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαιώνει πως «θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας με όρους που δεν θα έχουν καμία αρνητική επίπτωση σε ομολογιούχους, ειδικά ιδιώτες»

Για διαφορετικές λύσεις σε διαφορετικά «κομμάτια» του χρέους μίλησε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ