Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Ανατροπή της τελευταίας στιγμής σε επίδομα γέννας

Σε δυο δόσεις θα καταβληθεί το επίδομα γέννας για όσα παιδιά γεννηθούν από την 1/1/2020 μετά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που πραγματοοποίησε το υπουργείο Εργασίας στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο «Επίδομα γέννησης και άλλες διατάξεις».

Στο νομοσχέδιο που αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων opengov.gr., υπάρχουν αλλαγές ως προς την καταβολή του επιδόματος γέννησης αλλά και τα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα των πολιτών των τρίτων χωρών που απαιτούνται για να λάβουν το επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγασης (ενοικίου), όπως και στο ΚΕΑ που μετονομάζεται σε «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα»

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, το επίδομα μητρότητας των 2.000 ευρώ θα δίνεται σε δυο ισόποσες δόσεις, με την πρώτη να είναι αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού, ενώ δεν αναφέρεται η διάταξη για την ημερομηνία καταβολής της δεύτερης δόσης. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι η μητέρα του παιδιού ή ο πατέρας ή κάποιο τρίτο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού.

Οι γονείς θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή στην εφαρμογή του διαδικτυακού τόπου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το επίδομα γέννησης.

Προϋποθέσεις- Επίδομα γέννας

Τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι:

α) πρώτος γονέας: στάθμιση 1
β) δεύτερος γονέας: στάθμιση 1/2
γ) κάθε εξαρτώμενο τέκνο: στάθμιση ¼

Αυτό σημαίνει ότι:

-40.000 ευρώ εισόδημα μεικτά τον χρόνο για μονογονεϊκή οικογένεια.
-60.000 ευρώ εισόδημα μεικτά τον χρόνο για ζευγάρι.
-10.000 ευρώ εισόδημα μεικτά τον χρόνο προσαύξηση για κάθε επιπλέον τέκνο.

Το ποσό των 60.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά ¼ για κάθε τέκνο που υπάρχει στην οικογένεια, ως τέκνο ορίζεται και το νεογέννητο. Για παράδειγμα το όριο φτάνει τα 70.000 ευρώ μεικτά ετησίως για ένα ζευγάρι που αποκτά το πρώτο του παιδί.

Ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες, το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/2 και κάθε επόμενο εξαρτώμενο τέκνο 1/4. Ως εξαρτώμενα για την καταβολή του επιδόματος νοούνται τα τέκνα που είναι άγαμα και κατά την ημερομηνία γέννησης του παιδιού, για το οποίο ζητείται η χορήγηση του επιδόματος, δεν έχει παρέλθει η 31η Δεκεμβρίου του έτους, εντός του οποίου συμπληρώνεται το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους.

Σε περίπτωση έγγαμων ή όσων έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον υποβάλλεται ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η πλήρωση τoυ εισοδηματικού κριτηρίου προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις αντίστοιχες Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου αμφοτέρων των συζύγων ή μερών του συμφώνου συμβίωσης.

Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά την παραμονή μόνιμα και νόμιμα στη χώρα των δικαιούχων για την λήψη του επιδόματος.

Το επίδομα θα μπορούν να λάβουν όσοι έχουν την ιδιότητα:

α) Έλληνα πολίτη,
β) ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς,
γ) πολίτη κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
δ) πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, καθώς πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας,
ε) πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 έτη πριν από το έτος γέννησης του παιδιού.

Κατ’ εξαίρεση, για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας της παρούσας περίπτωσης, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και εντεύθεν.

Πηγή: businessdaily. gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίδομα παιδιού : Έρχονται ριζικές αλλαγές στη χορήγησή του



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ