Την έντονη διαμαρτυρία τους είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν οι δήμαρχοι που προέρχονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο κ. Γιάννης Μιχελάκης και ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος συνομίλησαν στα γραφεία των κομμάτων τους με δημάρχους εκλεγμένους με την υποστήριξη της Συγγρού και της Ιπποκράτους αντίστοιχα, ακούγοντας έντονες διαμαρτυρίες, σε σχέση με τη μείωση προσωπικού του εργατικού δυναμικού της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών πρόκειται να αντιμετωπίσει, επίσης σήμερα, την αντίδραση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κ. Μιχελάκης έχει προγραμματισμένο ραντεβού με την ηγεσία της ΚΕΔΕ το μεσημέρι της Δευτέρας, στο οποίο θα συμμετέχει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, χθές, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να βάλει “λουκέτο” στις υπηρεσίες των δήμων, πλην των κοινωνικών-προνοιακών δομών, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο.
Επίσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ οργανώνει συλλαλητήριο, για να διαμαρτυρηθεί για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας και κινητικότητας, το οποίο πρόκειται να συμπεριλάβει κυρίως εργαζομένους των Οργανισμών Τοπκής Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί πρόκειται να μπουν σε πρόγραμμα διαθεσιμότητας άμεσα, εκ των οποίων οι περισσότεροι από τους μισούς θα έχουν να αντιμετωπίσουν εντός οκταμήνου την απόλυση.
Η τελική συμφωνία με την Τρόικα περιλαμβάνει δύο στάδια υλοποίησης του προγράμματος Διαθεσιμότητας. Στο πρώτο θα πρέπει να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του Ιουλίου και στο δεύτερο οι υπόλοιποι 8.000 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Τα ονόματα των πρώτων διαθεσίμων θα δοθούν στην Τρόικα μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Συνολικά, το 2013 θα βγουν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Έως τον Σεπτέμβριο η συμφωνία με την Τρόικα σε σχέση με τη διαθεσιμότητα αφορά -πέραν των δημοτικών αστυνομικών:
– 2.200 σχολικούς φύλακες
– 3.500 εκπαιδευτικούς
– 2.000 υπαλλήλους υπουργείων
– 2.000 υπαλλήλους σε δημοτικές επιχειρήσεις
Όπως έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση, 15.000 συνολικά δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν απολυθεί έως το τέλος το 2014.
Αν εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αλλά και των φορέων που υπάγονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, περίπου 11.000 από τους 25.000 θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο μετά το πέρας των οκτώ μηνών της διαθεσιμότητας.
πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ