Η Myrό Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης) σας προσκαλεί να επισκεφτείτε την έκθεση “Αναζητήσεις: Παραμυθιές & Μαγγανείες” που αποτελεί προϊόν συνεργασίας των ζωγράφων Χριστίνας Ζυγούρη, και Κωνσταντίνου Μεννή με τον επιμελητή Πάρη Καπράλο, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 7 Μαΐου στις 20.00 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιουνίου 2015.
Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Αίθουσα της Myrό Gallery, στο περιστύλιο της οποία θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση του γλύπτη Οδυσσέα Τοσουνίδη με την σειρά έργων “Αναζήτηση”.
Στο σημείωμα του, ο επιμελητής αυτής της ιδιότυπης συνέκθεσης – συγκατοίκησης αναφέρει:
“Με αυτή την συνέκθεση προσκαλούμε τον επισκέπτη να δει τρεις πλευρές του ζητήματος των υπαρξιακών αναζητήσεων μέσα από την διερεύνηση του κάθε καλλιτέχνη. Ο Οδυσσέας Τοσουνίδης ξεκινά στην “Αναζήτηση” αδιαμεσολάβητα και με εφαλτήριο τα στοιχεία του σύμπαντος: την ύλη-πέτρα, και την ψυχή. Ο Κωνσταντίνος Μεννής μας διηγείται το παραμύθι του κόσμου μέσα από το δίπολο Φύση – Άνθρωπος, στην σειρά του “Παραμυθιές”. Στο έργο της Χριστίνας Ζυγούρη ο άνθρωπος ενηλικιώθηκε, κράτησε όμως την συμπαντική αφήγηση και την διέστρεψε, με αποτέλεσμα αντί της λύτρωσης και της ελευθερίας, που θα ήταν το προσδοκώμενο, την δέσμευση και την ενταξη στην δεισιδαιμονία. Κατόπιν έρευνας για την συμβολή των προλήψεων στο κοινωνικό σύνολο στην Ελλάδα σήμερα, οδηγήθηκε στην ανάπτυξη ενός project με τίτλο “Κουνήσου από την θέση σου” που σχολιάζει κάποτε με σουρρεαλιστική διάθεση και πάντα με κριτικό πνεύμα την άρνηση της λογικής που επικρατεί στις προσωπικές αντιλήψεις.
Ο Οδυσσέας Τοσουνίδης αναφέρει σε σχετικό statement: “Παρατηρώντας την ίδια την ζωή, την κίνηση της, τα χρώματα της, την γένεση και τον θάνατο. Αυτά τα πράγματα απασχολούν την δουλειά μου, και με βάση αυτών προσπαθώ και αναζητώ την φόρμα την γραμμή και τον όγκο μέσα στο υλικό μου, το οποίο κυρίως είναι η πέτρα. Της περισσότερες φορές η ίδια η πέτρα μου δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσω κάπως έτσι ξεκινάει η διαδικασία της δημιουργίας . Η γέννα ο τοκετός που είναι η ουσία της τέχνης δεν αναφέρετε στην τεχνική η στον γλύπτη αλλά σε αυτό που δημιουργείται πίσω από αυτά, σε αυτό που γεννιέται και αναδύεται. Δημιουργώντας το έργα μου το μυαλό μου απασχολούν διάφορα θέματα το ποιο σημαντικό από αυτά είναι η ίδια η ζωή δηλαδή το φως αν δεν υπήρχε το φως δεν θα υπήρχε και η ζωή Παίρνοντας την φράση του Καζαντζάκη ότι ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο και καταλήγουμε πάλι σε μια σκοτεινή άβυσσο και το ενδιάμεσο φωτεινό σημείο το ονομάζομε ζωή συνδέετε πολύ με κάποια από τα έργα μου. Για παράδειγμα η σειρά με της μήτρες μου βγάζουν ένα μυστήριο μια πορεία φωτός, μια κατάσταση που δεν έχει τέλος αυτή η πορεία προς την άλλη πλευρά, αυτό το άγνωστο που θα συναντήσουμε.”