Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Ανεβάζει στροφές και ετοιμάζει… επίθεση ο Αλέξης

Την ερχόμενη Τετάρτη στη συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές ο Αλέξης Τσίπρας θα ρίξει τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του. Από τον Σεπτέμβριο, όμως, και μέσα στο φθινόπωρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακώσει τις επιθέσεις του κατά του πρωθυπουργού και της Νέας ∆ημοκρατίας σε δύο άξονες.

Tου ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

Στη διαχείριση της πανδημίας και στο πεδίο της οικονομίας θα εστιάσει το φθινόπωρο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κριτική του στην κυβέρνηση


Οι φωτιές δεν θα είναι σε αυτούς, όπως ορισμένοι πιστεύουν, αλλά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει η σύγκρουση να γίνει στο πεδίο της διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομίας.

Έχασαν τον έλεγχο

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο στη διαχείριση της πανδημίας. Ο ρυθμός των εμβολιασμών τείνει να ακινητοποιηθεί, το τείχος ανοσίας δεν έχει δημιουργηθεί, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γεμίζουν και πάλι. Αυτό που συμβαίνει, κατά τους ιθύνοντες του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως η κυβέρνηση όχι μόνο αδυνατεί να πείσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, δηλαδή, περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας, αλλά είναι τέτοιος ο διχασμός που έχει φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη που, όταν λέει «εμβολιαστείτε», ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας τίθεται εξ ορισμού κατά. Μόνο και μόνο επειδή το λέει η κυβέρνηση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ότι υπάρχει ένα ρεύμα κατά του Μητσοτάκη, χωρίς να υιοθετούν τα ακραία συνθήματα και το υβρεολόγιο των ακραίων, και είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περίοδο των πυρκαγιών κράτησαν χαμηλούς τόνους και όποιος ξέφυγε, αμέσως συμμαζεύτηκε… Αυτό, λοιπόν, το ρεύμα θέλουν να εκμεταλλευτούν στον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα με έναν δικό τους τρόπο -και όχι κουνώντας το δάχτυλο όπως κάνει η κυβέρνηση- να πείσουν τους πολίτες ότι πρέπει να εμβολιαστούν.

Το δεύτερο πεδίο είναι η οικονομία. Η ανάπτυξη δεν έρχεται και ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως η κυβέρνηση απλώς πηγαίνει ολοένα και πιο πίσω τις υποχρεώσεις. Αυτό, όμως, μαθηματικά οδηγεί σε αδιέξοδο, που σημαίνει ότι οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με τα προβλήματα που θα φέρει η διαχείριση της πανδημίας σε ό,τι αφορά την οικονομία. Συνεπώς, αναμένεται σφυροκόπημα του Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό για τα θέματα της οικονομίας σε κάθε ευκαιρία.

Το σχέδιο

Ο Αλέξης Τσίπρας προχθές για τις φωτιές είπε: «Βαρυμπόμπη, Βόρεια Εύβοια, Ηλεία, Αρκαδία. Και ύστερα Κερατέα και, για τρίτη συνεχόμενη μέρα σήμερα, τα Βίλια. Τραγικοί σταθμοί μιας ‘‘ανεξέλεγκτης’’ πύρινης διαδρομής. Πάνω από 1.200.000 στρέμματα καμένα. ∆άση, περιουσίες, σπίτια, αγροτικές εκτάσεις, ζώα και ανθρώπινες ζωές στη στάχτη. Εκατομμύρια πολίτες σε όλη τη χώρα ζουν μέσα στον φόβο για το σήμερα και το αύριο. Αυτή είναι η ασφάλεια που υποσχέθηκε και έκανε σημαία του ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή είναι η αποτελεσματικότητα του πανάκριβου επιτελικού του κράτους. Αυτή είναι η συνέπεια λόγων και έργων που τον χαρακτηρίζει. Αντί για έργα, λόγια και ημερήσια δελτία προπαγάνδας.

Άλλωστε, το σχέδιο του επιτελικού κράτους εφαρμόζεται πάντα απρόσκοπτα: Η φωτιά θα σταματήσει όταν φτάσει στη θάλασσα».   Τσίπρας


Σε επτά πυλώνες το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση στη Βουλή θα επικεντρωθεί στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει τα εξής επτά σηµεία:

1ο: Να κηρυχθούν άµεσα, όπως το Σύνταγµα ορίζει, αναδασωτέες όλες οι καµένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης µέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδοµικός σχεδιασµός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, Κτηµατολόγιο). Να αποτρέψουµε κάθε είδος παρασιτικής λογικής.

2ο: Να εκπονηθεί, σε συνεργασία µε τα κόµµατα, τους επιστηµονικούς φορείς, ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιµετώπιση της κλιµατικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.
Το σχέδιο αυτό πρέπει να ενσωµατώνει τη σύγχρονη επιστηµονική γνώση και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση µε τα Πανεπιστήµια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας, αλλά και διεθνώς, να έχει ορίζοντα δεκαετίας, να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήµατα και να αναθεωρείται εφόσον χρειάζεται.

3ο: Να αξιοποιηθεί, έστω και τώρα, το πόρισµα Γκολντάµερ για την αντιµετώπιση των πυρκαγιών, µε έµφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστηµάτων µε την ενεργό συµµετοχή των τοπικών κοινωνιών.

4ο: Να υιοθετηθεί η ολοκληρωµένη πρόταση Νόµου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής, µε συµφωνία των πολιτικών δυνάµεων, να παραµείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβερνητικής αλλαγής.

5ο: Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, µε ιδιαίτερη έµφαση στο τοπικό παραγωγικό µοντέλο και ειδική µέριµνα για τη συγκράτηση του πληθυσµού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

6ο: Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειµένου να χρηµατοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιµετώπισης της Κλιµατικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.

7ο: Να εκπονηθεί άµεσα σχέδιο για αποζηµιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιµότητας των πληττόµενων περιοχών.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιάννης Οικονόμου: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια »

Δεν έχει σχέση με το πρόβλημα υγείας του Ν.Χαρδαλιά το εμβόλιο, δήλωσε ο θεράπων ιατρός του

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ