Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων και από τον Μοσκοβισί

Υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τάχθηκε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε απόψε με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε: «Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους ως το τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και οι Θεσμοί εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ καλό πνεύμα. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο σαν να μιλάμε για διαιρεμένους θεσμούς».

Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ακόμη πως «οι Θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό το συζήτησα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους – μετά το πέρας της συνάντησης- για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Μοσκοβισί απάντησε: «Πρέπει να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εργαζόμαστε σε πολύ καλό κλίμα για να το επιτύχουμε αυτό, δεν μπορώ να σας απαντήσω για το αν θα χρειαστούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα γιατί θα ήταν σαν να διαχωρίζω τους θεσμούς».

Νωρίτερα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις σημείωσε πως «έχουμε πολύ ισχυρή και θετική πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση, οι συζητήσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε Staff Level Agreement πριν το τέλος της εβδομάδας, ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο Eurogroup την 5η Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία, κάτι που χαρακτήρισε απολύτως εφικτό, και συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι που επιθυμεί η Κομισιόν. Τόνισε ότι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, που είναι ήδη θετική, δείχνουν ότι θα κινηθεί μεταξύ 2,5%-3% για το 2017.

Σημείωσε ότι «η Κομισιόν ήταν και είναι πάντα υπέρ μιας ισχυρής Ελλάδας εντός μιας ενισχυμένης Ευρωζώνης αφιερωμένης στην ανάπτυξη», για να υπογραμμίσει ότι «ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στη λιτότητα γι’ αυτό». Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για να υπογραμμίσει ότι όμως ένα πράγμα είναι να είμαστε σοβαροί στο να ενδυμανώμουμε την οικονομία και άλλο η λιτότητα. «Και τώρα», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί, «είναι ώρα οι Έλληνες πολίτες να έχουν κάποια ανταπόδοση». «Εφόσον οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τότε οι εταίροι της πρέπει επίσης να αναλάβουν τις δικές τους».

Τσακαλώτος: Οι δανειστές πιέζουν για νέα μέτρα μετά το 2018

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, πήρε επίσημη θέση και ανέφερε ότι οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα.

Ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου για την «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας»

επέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ότι αντί να τα βάζει με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, προτιμά να πιέζει την Ελλάδα για νέα μέτρα.

«Έχουν χρέος προς τους Ευρωπαίους πολίτες να διαπραγματεύονται με γνώμονα τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και να μη θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει μειωμένα δικαιώματα» επεσήμανε.

Άφησε αιχμές και κατά των Ευρωπαίων, οι οποίοι όπως ανέφερε, ενώ έχουν κάνει πολλά πράγματα προς όφελος της Ελλάδας, δεν έχουν το δικαίωμα να διαπραγματεύονται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και κεκτημένων για αλλαγές στα εργασιακά.

«Ο βασικός λόγος που έχουμε λαϊκίστικες δεξιές τάσεις στην Ευρώπη και άρα φυγόκεντρες τάσεις εντός Ευρωζώνης είναι ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι δεν συμμετέχουν στην ανάκαμψη, σηκώνουν μόνο τα περισσότερα βάρη στην κρίση» είπε ο Ε. Τσακαλώτος.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ