Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ανοίγει (;) η συζήτηση για την ευθανασία στη χώρα μας

Μια γραπτή, εξαιρετικά καθυστερημένη χρονικά και εξόχως ασαφής απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, σε επίσης γραπτή ερώτηση του κ. Γ. Αμυρά, δημιουργεί σε ορισμένους κύκλους στη Βουλή τα τελευταία 24ωρα την αίσθηση ότι η κυβέρνηση «ανοίγει» θέμα επεξεργασίας νομοθετήματος για την ευθανασία.

Η ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού είχε κατατεθεί στις 20 Μαρτίου και η απάντηση του κ. Κοντονή έχει ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2017. Ο υπουργός Δικαιοσύνης στο έγγραφό του που διαβιβάστηκε με επτάμηνη καθυστέρηση στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αποφεύγει επιμελώς να λάβει πολιτική θέση επί του θέματος και παραπέμπει σε συζήτηση που θα γίνει συνολικότερα για το νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος επί του παρόντος έχει τη μορφή «σχεδίου» που συνέταξε η αρμόδια Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Αν και ο κ. Κοντονής δεν διευκρινίζει αν συγκεκριμένη ρύθμιση σχετικά με το ζήτημα της ευθανασίας υπάρχει στο εν λόγω Σχέδιο, η επιλογή του να μην κλείσει το θέμα με σαφή δήλωσή του, εκλαμβάνεται από ορισμένους ως ένδειξη ότι το … ανοίγει.

«Σε απάντηση της ερώτησής του κ. Γ. Αμυρά με θέμα «Η ευθανασία στην Ελλάδα», σας γνωρίζουμε ότι την εν λόγω ερώτηση την είχαμε εγκαίρως διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που είχε συσταθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αντικείμενο τη σύνταξη σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να τεθεί υπόψη των μελών της Επιτροπής. Το εν λόγω σχέδιο Ποινικού Κώδικα παραδόθηκε στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επισημαίνεται ότι θα τύχει σχετικής μελέτης και επεξεργασίας και από την πολιτική ηγεσία. Ο ερωτών βουλευτής θα έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει στην επικείμενη διαβούλευση, με την ιδιότητα του βουλευτή αλλά και του Ελληνα πολίτη», αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Κοντονής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην εκτενή ερώτησή του ο βουλευτής του Ποταμιού έθετε συγκεκριμένα ερωτήματα: Πρώτον, αν ο υπουργός προτίθεται να νομοθετήσει υπέρ της ευθανασίας και της ιατρικά υποβοπηθούμενης αυτοκτονίας, Δεύτερον, σε ποιό σημείο βρίσκεται ο σχετικός διάλογος της ελληνικής πολιτείας με την Εκκλησία, και Τρίτον, αν υπάρχει διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ σχετικά με την δημιουργία ενός κοινού θεσμικού πλαισίου». Πέραν των σαφών αυτών ερωτημάτων, τα οποία όπως προκύπτει από το διαβιβασθέν στη Βουλή κυβερνητικό έγγραφο, παραμένουν αναπάντητα, ο κ. Αμυράς μεταξύ άλλων αναφέρεται στην περί την αυκτοκτονία και την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία θεσμική πραγματικότητα η οποία επικρατεί σε ορισμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης, στον Καναδά, την Κολομβία, και σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ, για να συμπληρώσει: «Στην ελληνική έννομη τάξη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που να αναφέρονται στα δικαιώματα του ανιάτως πάσχοντος και στις αντίστοιχες υποχρεώσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ