Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Ανηλεής εμφύλιος στους Δασκαλαντωνάκηδες

Εννέα χρόνια μαίνεται ο εμφύλιος «πόλεμος» στους κόλπους της επιχειρηματικής οικογένειας Δασκαλαντωνάκη, που δίνει αλλεπάλληλα ραντεβού στις δικαστικές αίθουσες. Αυτή τη φορά τα δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί συναντήθηκαν στο Πρωτοδικείο της Αθήνας προκειμένου να αποφασιστεί το αν πρέπει να οριστούν ορκωτοί λογιστές για να διενεργήσουν διαχειριστικό έλεγχο στη «μαμά» εταιρεία του ξενοδοχειακού ομίλου «Ελληνική Ξενοδοχειακή Εταιρεία Α.Ε.».

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδρυτή της Grecotel, Νίκου Δασκαλαντωνάκη, ξεκίνησε το 1960, ενώ πέντε χρόνια αργότερα συναντήθηκε με την πρώην σύζυγό του Πόπη Φραγκούλη, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: τη Μαρί, τον Γιάννη και την Τίνα. Η ρήξη ήρθε το 2009, όταν δημιουργήθηκε η εταιρεία συμμετοχών Sunstores A.E., κάτω από την «ομπρέλα» της οποίας μπήκαν οι περισσότερες επιχειρήσεις της οικογένειας και στην οποία συμμετείχαν ισότιμα και τα πέντε μέλη της. Ωστόσο, τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα και κάποιες ενδείξεις αδιαφάνειας οδήγησαν σε ένα επεισοδιακό Διοικητικό Συμβούλιο, που τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς εκδηλώθηκε τελικά σε διάσταση μεταξύ των συζύγων.

Έκτοτε ακολούθησαν αρκετές δικαστικές διαμάχες σε δικαστήρια της Κρήτης και της Αθήνας, με τις νίκες να εναλλάσσονται μεταξύ των δύο πλευρών. Στο ένα στρατόπεδο βρίσκεται ο Nίκος Δασκαλαντωνάκης με την κόρη του, Mαρί, σύζυγο του Nίκου Σηφουνάκη, και στην αντίπερα όχθη η πρώην σύζυγός του Πόπη με τα άλλα δύο παιδιά τους, Γιάννη και Tίνα.

Την περασμένη εβδομάδα οι δύο πλευρές διασταυρώθηκαν προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενου διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία. Είχε προηγηθεί το καλοκαίρι απόφαση του Αρείου Πάγου που αναγνωρίζει την πρώην σύζυγο του Νίκου Δασκαλαντωνάκη και τα παιδιά του, Γιάννη και Τίνα, ως πραγματικούς μετόχους της εταιρείας, με τον ίδιο τον ιδρυτή να εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι λειτουργούσαν στις Γενικές Συνελεύσεις και στα Διοικητικά Συμβούλια ως εντολοδόχοι του και όχι αυτόνομα.

Η πλευρά της μητέρας…

Με αυτή την απόφαση στα χέρια, η επί 43 χρόνια σύζυγος του Νίκου Δασκαλαντωνάκη και τα δύο παιδιά τους ζητούν πλέον να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στην εταιρεία από το 2009, την εποχή δηλαδή που αποχώρησε από τη διοίκηση ο Γιάννης Δασκαλαντωνάκης, υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία ενημέρωση για τις ενέργειες που έγιναν αυτή την περίοδο και ενδεχομένως ζημίωσαν την εταιρεία και τους μετόχους της.

Το ενδεχόμενο… αποψίλωσης της περιουσίας μέσω εικονικών συγχωνεύσεων και παρένθετων προσώπων επισήμανε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η πλευρά της μητέρας και των δύο παιδιών. «Ο έλεγχος στηρίζεται στη διαφάνεια, γιατί να τον εμποδίσεις αν όλα λειτουργούν κανονικά. Με αυτόν τον τρόπο ταυτίζεσαι με τη νομιμότητα» υπογράμμισε ο δικηγόρος της Πόπης Φραγκούλη και των δύο παιδιών της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ψεύτικα τιμολόγια, παρένθετα πρόσωπα και εικονικές μεταβιβάσεις «κατήγγειλε», μεταξύ άλλων, η μάρτυρας της πλευράς της Πόπης Φραγκούλη και των δύο παιδιών, τονίζοντας πως υπήρξε μεγάλη αλλαγή στη λειτουργία του Ομίλου από τη στιγμή που ανέλαβε τη διαχείριση ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης. Το πρώην στέλεχος του Ομίλου υποστήριξε ότι επί σειρά ετών δεν δημοσιεύονταν ισολογισμοί, οι οποίοι εμφανίστηκαν ξαφνικά σε μια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου λίγες ημέρες πριν από τη δίκη. «Η Τίνα, ο Γιάννης και η Πόπη θα χάσουν μια επιχείρηση που έχει αξία 70.000.000 ευρώ. Θεωρώ πως οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από τη μεταβίβαση του Cape Sounio, που ως φαίνεται “μπλόκαρε”, είναι συμφερόντων του Νίκου Δασκαλαντωνάκη. Κανείς δεν χάνει από τον έλεγχο. Πρέπει να μάθουμε γιατί μετά το 2010 δεν ανανεώθηκαν οι κερδοφόρες συμβάσεις με γνωστά ξενοδοχεία. Δεν ξέρουν ούτε οι μέτοχοι γιατί χάθηκαν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία» ανέφερε η μάρτυρας.

…και του πατέρα

Η κατάθεση της μάρτυρος δεν έμεινε αναπάντητη από τους δικηγόρους του Νίκου Δασκαλαντωνάκη, οι οποίοι αντέτειναν πως ο εντολέας τους κινήθηκε με μοναδικό στόχο την αναδιάρθρωση και εξυγίανση του Ομίλου, ο οποίος απειλήθηκε με κατάρρευση λόγω της κακής διαχείρισης που είχε προηγηθεί. Ακολούθησε η κατάθεση οικονομικού στελέχους του Ομίλου, που υποστήριξε ότι το σύνολο των ενεργειών του πατέρα της οικογένειας ήταν μονόδρομος, αφού οι ενέργειες των προηγούμενων ετών οδηγούσαν τον Όμιλο σε κατάρρευση.

«Οι ζημίες ήταν τεράστιες, ιλιγγιώδεις. Οι ενέργειές του ήταν επιβεβλημένες. Είναι ένας πατέρας που διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο την περιουσία. Σήμερα είναι ένας δυστυχής άνθρωπος. Έκανε μια περιουσία για τα παιδιά του, τα οποία θα έπρεπε γονατιστά να του φιλάνε τα πόδια και τα χέρια» είπε ο μάρτυρας.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ