Κύμα κακοκαιρίας φαίνεται πως έφτασε απο νωρίς στη χώρα, αφού τις τελευταίες ημέρες οι καταιγίδες και οι νεροποντές δεν έχουν σταματημό.
Μεγάλη κακοκαιρία «χτύπησε» τη Ζάκυνθο το μεσημέρι προκαλώντας τεράστια προβλήματα στο νησί, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει μείνει από τις 14:00 χωρίς ρεύμα ενώ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τα 2/3 των μετασχηματιστών του δικτύου της ΔΕΗ. Εικόνες βιβλικής καταστροφής δημιουργήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά “θεομηνίας”.
Οι κεραυνοί διέλυσαν κατασκευές απο ξύλο, δέντρα καταπλάκωσαν αυτοκίνητα και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ατελείωτα ποτάμια απο νερό και λάσπη εγκλωβίζοντας πεζούς και αυτοκίνητα.
Η πυροσβεστική δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων απο υπόγεια και ισόγεια.
Από τις 14.00 το μεσημέρι το μεγαλύτερο μέρος του νησιού παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τα 2/3 των μετασχηματιστών του δικτύου της ΔΕΗ.
Πανικός, οργή και θλίψη στη Καλαμάτα
Στους τέσσερις ανέρχονται οι νεκροί από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από το βράδυ της Δευτέρας πολλές περιοχές στην Ελλάδα.
Απο εχθές σε πολλές περιοχές της Καλαμάτας υπήρχε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες διακοπή ηλεκτροδότησης.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 170 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην πόλη της Καλαμάτας, 30 στη Σπάρτη, 15 στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά και 11 στην Κυπαρισσία.
Ειδικότερα, μια 63χρονη με κινητικά προβλήματα ανασύρθηκε νεκρή από το πλημμυρισμένο ημιυπόγειο πολυκατοικίας στην περιοχή Πήδημα Μεσσηνίας όπου διέμενε, ενώ νεκρός είναι και ένας 90χρονος στο χωριό Θουρία. Επίσης, νεκρή βρέθηκε σε σπίτι στο κέντρο της πόλης μία γυναίκα 80 ετών. Τέλος, το μεσημέρι της Τετάρτης εντοπίστηκε νεκρός ένας άνδρας στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας, ο οποίος νωρίτερα παρασύρθηκε από χείμαρρο.
Ενδεικτικές του μεγέθους της καταστροφής από τη σφοδρή βροχόπτωση στην Καλαμάτα είναι οι φωτογραφίες που ανεβάζουν στα social media κάτοικοι της περιοχής.
Χαρίτσης, Σπίρτζης, Τόσκας για τις διαδικασίες αποκατάστασης
Να λάβει η κυβέρνηση άμεσες αποφάσεις ώστε να μην οδηγήσουν οι καταστροφές που προκλήθηκαν στην Καλαμάτα και σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, από το έντονο καιρικό φαινόμενο της νύχτας της Τρίτης, σε πλήγμα κατά της αναπτυσσόμενης τοπικής οικονομίας, ζητήθηκε από το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε την Καλαμάτα, σε σύσκεψη που χθες το απόγευμα στο Διοικητήριο.
Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον μεσσήνιο υφυπουργό Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και τα μέλη του διαβεβαίωσαν ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν θα υπάρχει καμία καθυστέρηση και αντίθετα υπογράμμισε ότι όσο πιο γρήγορα κινηθούν οι Δήμοι τόσο πιο γρήγορα θα πάρουν χρήματα που ήδη έχουν δεσμευτεί για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών αποκατάστασης ζημιών, καθώς και ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν οι καταγραφές των ζημιών που υπέστησαν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, παραγωγοί και κτηνοτρόφοι τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αποζημίωσή τους,
Ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης μετά το πέρας της σύσκεψης, δήλωσε πως «ήδη έχει προχωρήσει η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να παρακάμψουμε τις συμβατικές διαδικασίες και να προχωρήσουν πάρα πολύ γρήγορα οι διαδικασίες που απαιτούνται για την άρση των άμεσων συνεπειών των χθεσινοβραδινών καταστροφών. Προχωρήσαμε από το υπουργείο Οικονομίας το πρωί, μέσω της Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων, στη δέσμευση πόρων ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσομε μέσω της κατάθεσης σχετικού αιτήματος στο υπουργείο Εσωτερικών, στη υλοποίηση εργολαβιών για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με απεγκλωβισμούς, αποστραγγίσεις κλπ Προχωράμε σε δεύτερο χρόνο στην πλήρη καταγραφή σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια, που είναι η καταγραφή όλων των ζημιών για τις διαδικασίες των αποζημιώσεων. Αυτές είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει. Η συνεργασία που ξεκίνησε σήμερα θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα θεωρώ με πολύ παραγωγικό τρόπο».
Ακόμη ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι τα δυσάρεστα που συνέβησαν τη νύχτα της Τρίτης είναι ευκαιρία να αποτελέσουν μια απαρχή ώστε να γίνει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων που έχουν να κάνουν και με πλημμυρικά ζητήματα και με ζητήματα που προκαλούνται ή συνδέονται με οδικά έργα και με ζημιές που σημειώνονται στις αγροτικές καλλιέργειες, ώστε να μην επαναληφθούν και στο μέλλον ανάλογα δυσάρεστα γεγονότα.
Ο υπουργός Νίκος Τόσκας από την πλευρά του σημείωσε: «Από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι της κυβέρνησης, ο κρατικός μηχανισμός, επενέβη και σε ό,τι αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η Πυροσβεστική ενήργησε αποτελεσματικά και με μεγάλη ταχύτητα. Υπάρχουν όμως οι ζημιές που δεν αποκαθίστανται δυστυχώς εύκολα και αυτό ακριβώς ήρθαμε να συζητήσουμε εδώ με τον περιφερειάρχη και τους τοπικούς παράγοντες, τους ειδικούς. Είναι μια συνεχής προσπάθεια για να προστατεύσουμε αυτόν τον τόπο που έχει πληγεί και αυτό θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες».
Ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης τόνισε: «Η ιεράρχηση είναι πρώτα και κύρια να βοηθήσουμε τους πολίτες μας που έχουν πληγεί όσον αφορά τις ζημιές στις οικοσκευές και στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου θα έρθει την άλλη εβδομάδα για να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες αλλά η καταγραφή έχει ξεκινήσει. Έχουμε σημαντικές ζημιές στις υποδομές. Εκτός από τα συνεργεία των Δήμων και της Περιφέρειας θα έρθουν και από το υπουργείο για να συνδράμουμε και στην εκτίμηση και στην καταγραφή. Έχουμε πάγια προβλήματα που είναι εντοπισμένα, γιατί έχουμε ήδη προβλέψει και έχουν υπογραφεί μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας. Έγινε ένας γόνιμος διάλογος προκειμένου να μην αντιμετωπίζονται ως συνήθως ανά έργο ή ανά περιοχή αυτά τα θέματα, να έχουμε μια ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Πιστεύω ότι η μελέτη αλλά και η μελέτη σκοπιμότητας που συμφωνήσαμε να κάνουμε και με την Περιφέρεια και με τους δήμους για να αντιμετωπίσουμε οριστικά αυτό το πρόβλημα θα δώσει τη λύση. Η μελέτη που έχει ήδη προβλεφθεί έχει να κάνει με τον Πάμισο ποταμό αλλά πρέπει κατά τη γνώμη μας να γίνει επανεξέταση και σε άλλα θέματα όπως είναι η εθνική οδός, που είναι η δεύτερη φορά που κλείνει».
Στη σύσκεψη που έγινε στο Διοικητήριο, το συντονισμό έκανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ενώ εκτός από τους υπουργούς, συμμετείχαν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομος, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας, Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, οι αντιδήμαρχοι των Δήμων Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης και Πύλου-Νέστορος Τάκης Δαρσακλής, ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Καπέλιος, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Περικλής Μαντάς, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, εκπρόσωπος του πολεμικού αεροδρομίου και ο αερολιμενάρχης Καλαμάτας Δημήτρης Μανδηλάρης.
Διαβάστε επίσης: