Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ανησυχία λόγω «κοκτέιλ» ιώσεων και Covid: Ουρές για rapid test στα φαρμακεία

H ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού εν μέσω των εορτών έχει σημάνει εγρήγορση στις υγειονομικές αρχές, καθώς το «κοκτέιλ» ιώσεων και Covid ενόψει και του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν και του συγχρωτισμού στα εορταστικά τραπέζια, προκαλεί ανησυχία για περαιτέρω μολύνσεις.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες 24ώρες έχουν καταγραφεί 250 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με τον ΕΟΔΥ να συστήνει εμβολιασμό, αλλά και μέτρα προστασίας, κυρίως τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους για τα άτομα άνω των 60 ετών και τις ευάλωτες ομάδες.

Στο μεταξύ, στα τα φαρμακεία σχηματίζονται ουρές από κόσμο που σπεύδει για rapid test, καθώς ναζητούν αντιικά και αντιβιώσεις.

Η ζήτηση στα διαγνωστικά τεστ έχει δεκαπλασιαστεί, όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί, ενώ καταγράφονται ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Λόγω της έξαρσης των ιώσεων, είναι αυξημένη η ζήτηση σε τεστ για τη γρίπη και τον κορονοϊό, αλλά και για αντιικα φάρμακα.

Η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, θυμίζοντας τις εποχές πανδημίας, λένε οι φαρμακοποιοί.

Γκ. Μαγιορκίνης: Κανένα ενδεχόμενο επιβολής οριζόντιων μέτρων για τις αναπνευστικές λοιμώξεις
εν είναι κύμα, είναι μία έκθεση που συνεχίζει και ανεβαίνει», επισήμανε για την έξαρση ιώσεων και κορονοϊού ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε στο MEGA για την έξαρση των ιώσεων και έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πώς να προστατευθούμε.

«Βρισκόμαστε στην έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, την χειμερινή, η οποία έχει ξεκινήσει από μέσα Νοεμβρίου. Πιθανώς να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο αποκορύφωμα. Τα νούμερα λένε πάνω από 1.500 ασθενείς με covid στα νοσοκομεία, έχουμε φτάσει περίπου τους 90 διασωληνωμένους. Είναι μία κατάσταση αρκετά χαμηλότερη από τους πανδημικούς καιρούς αλλά είναι μια πίεση που δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αμελητέα. Δεν είναι κύμα, είναι μία έκθεση που συνεχίζει και ανεβαίνει. Υπολογίζουμε ότι θα ανέβει ακόμη ένα 20%, δεν θεωρούμε ότι θα δημιουργηθεί μία πίεση που να χρειαστεί οριζόντια μέτρα», είπε αρχικά.

«Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε πει συστάσεις για τον ευάλωτο πληθυσμό και να τονίσουμε ότι ο ευάλωτος πληθυσμός, εάν δεν έχει κάνει την επικαιροποιημένη δόση, την φετινή πρέπει οπωσδήποτε να πάει να την κάνει», συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Τα συμπτώματα που οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν πριν πάμε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
Για το τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από την έκθεση σε ιογενές περιβάλλον, ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε: «αν έχουμε συμπτώματα να μην πάμε στο τραπέζι που είμαστε προσκεκλημένοι. Συμπτώματα σημαίνει ένα συνάχι, μπούκωμα/πονόλαιμος, πυρετός. Δεν είναι μόνο ο Covid υπάρχει ο RSV, η γρίπη. Αν είμαστε ευάλωτοι να φοράμε μάσκα οπουδήποτε μετακινούμαστε. Επίσης οι ευάλωτοι να κάνουν τεστ με τα πρώτα συμπτώματα κι αν βγει θετικό, αμέσως να μιλήσουν με τον γιατρό τους να τους εξετάσει, μήπως μπορέσουν και πάρουν την αντιική θεραπεία. Ευάλωτος σημαίνει άνω των 65 ετών με υποκείμενο νόσημα, οι μικρότερες ηλικίες, οι καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι, νεφροπαθείς, διαβητικοί, είναι μία μεγάλη λίστα».

Αν κάποιος έχει αυτά τα συμπτώματα και βγαίνει αρνητικός, είναι μεταδοτικός;
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «αν είναι Covid-19 και είναι αρνητικός, λογικά δεν μεταδίδει εκείνη τη στιγμή. Αυτή την στιγμή έχουμε και γρίπη, και RSV και κορωνοϊό και άλλους ιούς. Από τον Νοέμβριο και μετά έχουμε πάντα αναπνευστικές λοιμώξεις. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί είτε για τη γρίπη είτε για covid μπορεί να πάει να εμβολιαστεί. Εάν έχει νοσήσει θα πρέπει να περιμένει 3 μηνες όχι γιατί θα πάθει κάτι, αλλά γιατί έχει μία ανοσία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Πού οφείλεται η έξαρση κρουσμάτων – Πότε αναμένεται η κορύφωση

“Πάρτυ” με κοκτέιλ ιώσεων! Θερίζουν κορωνοϊός και γρίπη – Ποιοι πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ