Ο νέος πρόεδρος του Ιράν δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι θα επιδιώξει συνομιλίες με τη Δύση αναφορικά με τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, καθώς αρνήθηκε ότι παρείχε πυραύλους στη Μόσχα, καταδικάζοντάς την για «επιθετικότητα».
«Είμαστε πρόθυμοι να καθίσουμε με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς για να κάνουμε διάλογο και διαπραγματεύσεις. Ποτέ δεν εγκρίναμε τη ρωσική επιθετικότητα κατά του ουκρανικού εδάφους», είπε ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν στους δημοσιογράφους καθώς συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Παράλληλα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi δήλωσε πως το Ιράν θα επιδιώξει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να ξεκινήσει συζητήσεις κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι «τα άλλα μέρη είναι έτοιμα».
«Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά. Είμαστε προετοιμασμένοι και αν είναι και τα άλλα μέρη, μπορούμε να ξαναρχίσουμε τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο Araghchi σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Ο , Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη μαζί με τον Ιρανό Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν για τη Γενική Συνέλευση, είπε ότι θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη περισσότερο από τον πρόεδρο του Ιράν για να έχει συναντήσεις με διάφορους ξένους διπλωμάτες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αποχώρησαν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων το 2018. Η συμφωνία είχε θέσει περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων.
Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας έχουν σταματήσει, ενώ το Ιράν διατείνεται πως έχει μειώσει τις δεσμεύσεις του ως απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Ο Araghchi είπε ότι η Ιρανική Κυβέρνηση έχει ανταλλάξει μηνύματα με τα άλλα μέρη και ότι υπάρχει μια «γενική δήλωση ετοιμότητας». Ωστόσο, αναγνώρισε ότι παράγοντες όπως οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα έχουν κάνει την επανέναρξη των πυρηνικών διαπραγματεύσεων «πιο δύσκολη και περίπλοκη από πριν».
Οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Δύσης έχουν επιδεινωθεί, ιδιαίτερα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από την Τεχεράνη παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς στη Γάζα, καθώς και της υποστήριξης του Ιράν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όμως το Ιράν ελπίζει σε χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επηρεάσει σοβαρά την οικονομία του.
Τον Ιούλιο, μετά την εκλογή του Πεζεσκιάν ως προέδρου του Ιράν, η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι δεν ήταν έτοιμη να επαναλάβει τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη.
«Θα δούμε τι θέλει να κάνει αυτός ο τύπος, αλλά δεν περιμένουμε αλλαγές στη συμπεριφορά του Ιράν», δήλωσε τότε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.
Στο εσωτερικό τώρα του Ιράν, το επίλεκτο Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) διέταξε όλα τα μέλη να σταματήσουν να χρησιμοποιούν κάθε είδους συσκευές επικοινωνίας μετά την ανατίναξη χιλιάδων τηλεειδοποιητών και ραδιοτηλεφώνων που χρησιμοποιήθηκαν από τα μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο σε θανατηφόρες επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα.
Ένας από τους αξιωματούχους ασφαλείας δήλωσε ότι στο Ιράν βρίσκεται σε εξέλιξη από το IRGC μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για να επιθεωρήσει όλες τις συσκευές, όχι μόνο τον εξοπλισμό επικοινωνίας. Κατά δήλωσή του ότι οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές εισήχθησαν από την Κίνα και τη Ρωσία.
Ο αξιωματούχος ασφαλείας αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης μια δύναμη που αποτελείται από 190.000 άτομα. «Προς το παρόν, χρησιμοποιούμε κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο σε συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, υπάρχει εκτεταμένη ανησυχία στη κυβέρνηση του Ιράν και για τον λόγο αυτό αξιωματούχοι του IRGC έχουν επικοινωνήσει με τη Χεζμπολάχ για τεχνικές εκτιμήσεις και αρκετά παραδείγματα εκρηκτικών μηχανισμών έχουν σταλεί στην Τεχεράνη για εξέταση από Ιρανούς ειδικούς.
Το Ιράν επίσης ανησυχεί για τη διείσδυση από ισραηλινούς πράκτορες, συμπεριλαμβανομένων Ιρανών στο μισθολόγιο του Ισραήλ και έχει ήδη ξεκινήσει διεξοδική έρευνα του προσωπικού, με στόχο μεσαία και υψηλόβαθμα μέλη του IRGC, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω του απορρήτου της έρευνας.
«Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών τους τόσο στο Ιράν όσο και στο εξωτερικό, καθώς και του ταξιδιωτικού τους ιστορικού και των οικογενειών τους», είπε ο αξιωματούχος ασφαλείας.
ΠΗΓΗ: alarabiya.net/Ν.Β.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Αλβανία εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει το “Βατικανό” των μουσουλμάνων Μπεκτασί στα Τίρανα