Την ανάγκη ενότητας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ώστε να καταπολεμηθούν οι νεοναζί και η βία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σβόμποντα δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον «ανερχόμενο νεοναζιστικό εξτρεμισμό και τη βία στην Ελλάδα, που οδήγησαν στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής».
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την «κατάλληλη και ισχυρή απάντηση» της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας ότι «πρέπει να διασφαλιστεί ότι στο μέλλον θα διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο ελέγχου».
Αναφερόμενος στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη και μη βιώσιμη», υπογραμμίζοντας το υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους, που ξεπερνά το 60%. «Συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα ότι το επίπεδο του χρέους και η αύξηση επενδύσεων αποτελούν το κλειδί για την εξεύρεση λύσης που θα επαναφέρουν την Ελλάδα στην ανάπτυξη», σημείωσε ο Χ. Σβόμποντα στην ανακοίνωσή του.
Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη εφαρμογής «ριζικών» διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκή πρόκληση, για την οποία χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις.
Τέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση του Αλ. Τσίπρα, η λύση αυτή να δοθεί εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας εστίασε «στην αποτυχία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής», τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι ειδική περίπτωση και ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Αναφέρθηκε επιπλέον στο «απαράδεκτα» υψηλό επίπεδο ανεργίας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι στη χώρα υπάρχει πλέον ανθρωπιστική κρίση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι απαραίτητες, αλλά χρειάζονται συναίνεση, προσθέτοντας πάντως ότι «πρέπει να μπει φρένο στην κατάρρευση». Τέλος, επέκρινε την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, λέγοντας ότι «η λιτότητα είναι νεοφιλελεύθερη συνταγή και αποδείχθηκε ότι τελικά ήταν ο στόχος και όχι το μέσο για την επίλυση της κρίσης».