Το πρόβλημα της αμφισβήτησης των εμβολιασμών επεσήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο λοιμωξιολόγος προειδοποιεί ότι η αμφισβήτηση των εμβολίων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την δημόσια υγεία.
Το πρόβλημα αναδεικνύεται και από το ότι μετά από πολλά χρόνια η Ευρώπη γνώρισε επιδημίες από ιλαρά, κοκίτη και διφθερίτιδα. Οι παραπάνω δηλώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα έγιναν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, από τις 7 έως 10 Μαρτίου. «Το 2023 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιδημιών ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των οποίων και 40 από τις 53 χώρες της Ευρώπης και 10 τουλάχιστον από τις χώρες της ΕΕ, και των θανάτων».
Όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, από την αρχή του τρέχοντος έτους και μέχρι τις 7 Μαρτίου έχουν καταγραφεί 19 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και την Κρήτη. Στη μεγάλη πλειοψηφία πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 40-55 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Τα στοιχεία είναι λίγο διαφορετικά σε σχέση με την επιδημία με πάνω από 3.000 άτομα που καταγράφηκε το 2017-2018 και αφορούσε κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή όχι πλήρως εμβολιασμένοι. «Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς. Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12-18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα. 30% κάνουν επιπλοκές όπως πνευμονία, ωτίτιδα, αφυδάτωση», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Λοιμώξεων αναφέρθηκαν επίσης στην αύξηση κρουσμάτων κοκίτη, όπου έχουν καταγραφεί συνολικά 34 κρούσματα και 2 θάνατοι νεογνών. Αναφορικά με τον στρεπτόκοκκο, έχουν καταγραφεί 102 περιστατικά διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο Α και 27 θάνατοι εκ των οποίων οι 11 αφορούν παιδιά. Επίσης τους επιστήμονες ανησυχεί η έξαρση μηνιγγίτιδας στην Πάτρα μετά την ανίχνευση τριών κρουσμάτων σε φοιτητές. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότιβκλιμάκιο του ΕΟΔΥ από σήμερα ελέγχει τις επαφές των φοιτητών και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη όπου χρειάζεται, ενώ θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται εμβολιασμός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μηνιγγίτιδα: Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Πάτρα μετά τα 3 κρούσματα
Έξαρση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην Πάτρα – Τι συστήνει ο ΕΟΔΥ