Σε ανοικτή πλέον σύγκρουση φαίνεται να εξελίσσεται η “διαφωνία” μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΑΣΕΠ. Τελευταία εξέλιξη, είναι η επιστολή του προέδρου του τμήματος Ιστορίας / Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ με την οποία χαρακτηρίζει εξαιρετικά περίεργο το γεγονός ότι αποκλείστηκαν από τον γνωστό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 404 δικαστικών γραμματέων, ως μη συναφή με το αντικείμενο, οι κάτοχοι διδακτορικών του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου.
Η κύρια αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού (που έχει παγώσει προσωρινά) έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 18 Ιανουαρίου και οι συγκεκριμένες επιστολές θα κατατεθούν ενώπιον του δικαστηρίου.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον καθηγητή διοικητικού Δικαίου, του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνο Λαζαράτο που υπογράφει τις προσφυγές «απέκλεισαν από την συνάφεια συλλήβδην (100%) τις εργασίες όλων των ελλήνων αρχαιολόγων, φιλολόγων και ιστορικών με εξαίρεση τις εργασίες αυτών, που στον τίτλο της διατριβής τους είχαν τη λέξη γλώσσα ή λόγος. Θεώρησαν, προφανώς, ότι όλοι οι υπόλοιποι δεν κατέχουν επαρκώς την χρήση του ελληνικού λόγου για να γίνουν δικαστικοί γραμματείς».
Οι αιτούντες είχαν προβάλλει το επιχείρημα πως «εν μέσω διαγωνισμού, παντελώς αδιαφανώς και αυθαιρέτως άλλαξε άποψη για τον τρόπο που αξιολόγησε την συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών των υποψηφίων και την προϋπηρεσία τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν διοριστέοι υποψήφιοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά από θετικές επιστήμες και να αποκλειστούν υποψήφιοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά από φιλοσοφικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Συμμετέχοντες δηλαδή που οι σπουδές τους είχαν σαφώς μεγαλύτερη συνάφεια με το αντικείμενο της εργασίας».
«Εξαιρετικά περίεργο»
Ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ , καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος πέραν της ειδίκευσης στην Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και στο συγκεκριμένο θέμα , αποτελεί αυτονόητα, απόδειξη του ορθού χειρισμού της ελληνικής γλώσσας, της ικανότητας του διδάκτορα να οργανώνει την εργασία του (ακόμα και σε ερευνητικό επίπεδο) , καθώς και την συγγραφή της.
Η συνάφεια του τίτλου σπουδών με τις εργασίες που σχετίζονται με τον κάδο ΠΕ Δικαστικοί υπάλληλοι είναι αυτονόητη, ειδικά στο μέτρο κατά το οποίο κρίνεται συναφές το απλό πτυχίο της Ιστορίας/Αρχαιολογίας , ενώ δεν έχουν προσδιοριστεί, σε χρόνο προγενέστερο του διαγωνισμού ειδικότερα κριτήρια που να σχετίζονται με ειδικές νομικές γνώσεις.
Οι ικανότητες σύνταξης εγγράφων, οργάνωσης της διοικητικής ύλης, αρχειοθέτησης, αυτονόητα αποδεικνύονται από την κατοχή διδακτορικού διπλώματος στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Είναι δε εξαιρετικά περίεργο το γεγονός ότι αποκλείστηκαν εκ των υστέρων από τη διαδικασία αυτή όλοι οι διδάκτορες των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας, των οποίων κατά τα άλλα τα βασικά πτυχία χαρακτηρίστηκαν συναφή».
Με πληροφορίες από: dikastiko.gr